Εφημερίδα «Πολιτισμικά» Θεσσαλονίκης – Ιστορικό

 

Η εφημερίδα «Πολιτισμικά» Θεσσαλονίκης, ιδιοκτησίας του οργανισμού Μαλλιάρης Παιδεία Α.Ε., κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 1996, ενόψει της ανάληψης από την Θεσσαλονίκη του ρόλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 1997, με εκδότη τον Αντώνη Μαλλιάρη και διευθυντή-αρχισυντάκτη τον δημοσιογράφο Φώτη Κουτσαμπάρη.

 

Άρχισε να εκδίδεται ως δεκαπενθήμερη ασπρόμαυρη δωρεάν διανεμόμενη εφημερίδα (free press) με τιράζ 6.000 αντίτυπα, τα οποία διατίθεντο σε χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, θέατρα, κινηματογράφους, δημαρχεία, γκαλερί, καφετερίες της πόλης κ.α. Το πρώτο φύλλο της είχε σχήμα Α4 (21 εκ. Χ 29 εκ.) ενώ από το 2ο φύλλο που κυκλοφόρησε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 1996 απέκτησε σχήμα Β4 (25 εκ. Χ 35 εκ.), το οποίο διατήρησε μέχρι σήμερα. Τα γραφεία της βρισκόταν στην οδό Αριστοτέλους 9, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου στεγαζόταν και το κεντρικό βιβλιοπωλείο του οργανισμού Μαλλιάρης Παιδεία.

Η ύλη της εφημερίδας περιελάμβανε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στο νομό Θεσσαλονίκης από δήμους, φορείς, συλλόγους, τις νέες εκδόσεις, κυκλοφορίες βιβλίων, κριτική και παρουσίαση των θεατρικών παραστάσεων και των κινηματογραφικών προβολών, εικαστικά και εκθέσεις, τα νέα της μουσικής, μαγειρική, ιστορικές αναδρομές, αθλητικά νέα, μέσα μαζικής ενημέρωσης, χρήσιμες πληροφορίες κ.α. Ιδιαίτερα δημοφιλές ήταν το «πολιτισμικό ημερολόγιο» στην τελευταία σελίδα, το οποίο κατέγραφε ημερολογιακά (ανά ημέρα) τις εκδηλώσεις του μήνα κυκλοφορίας της εφημερίδας και αποτελούσε χρήσιμο οδηγό εξόδου για τους αναγνώστες.

 

 

Η έκδοση της εφημερίδας «Πολιτισμικά» Θεσσαλονίκης ανεστάλη τον Δεκέμβριο του 1998 και η εφημερίδα επανακυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2002, έγχρωμη, με μηνιαία περιοδικότητα.  Ο αριθμός αντιτύπων αυξήθηκε στις 20.000 και η διανομή γινόταν πλέον την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα από 350 σημεία σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, καθώς και σε επιλεγμένα σημεία των δήμων της επαρχίας Λαγκαδά. Στο «τιμόνι» της εφημερίδας παρέμεινε ο εκδότης Αντώνης Μαλλιάρης με τον Φώτη Κουτσαμπάρη να αναλαμβάνει εκ νέου τη διεύθυνση. Τα γραφεία της στήθηκαν για δύο χρόνια στην οδό Ερμού 53 και από τον Δεκέμβριο του 2004 φιλοξενούνται στην οδό Δ. Γούναρη 39 – Ιωάννου Μιχαήλ 7, Καμάρα, όπου δημιουργήθηκε το βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης Παιδεία – «Ανατόλια».

 

Η μηνιαία έντυπη έκδοση της εφημερίδας ανεστάλη τον Δεκέμβριο του 2017, με την κυκλοφορία του 200ου φύλλου και τα «Πολιτισμικά» από τον Μάρτιο του 2017 απέκτησαν ηλεκτρονική μορφή. Έκτοτε, λειτουργεί η e-εφημερίδα «Πολιτισμικά» στην ιστοσελίδα www.politismika.gr με καθημερινή ενημέρωση για τα πολιτιστικά δρώμενα στο νομό Θεσσαλονίκης και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η ηλεκτρονική έκδοση περιλαμβάνει 25 στήλες (εκθέσεις/τέχνες, θέατρο, κινηματογράφος, μουσική, βιβλίο, γαστρονομία, διασκέδαση, προσφορές, ΔΕΘ, Αθήνα, ανά την Ελλάδα, αγγελίες, αθλητισμός, άλλες εκδηλώσεις, άρθρα, κοινωνία, λογοτεχνία, παιδεία, για παιδιά, τουρισμός, διασκέδαση, παλιές φωτογραφίες, ημερολόγιο εκδηλώσεων). Διατηρείται το «πολιτισμικό ημερολόγιο» (ημερολόγιο εκδηλώσεων), όπου καταγράφονται οι προγραμματισμένες εκδηλώσεων των φορέων, ανά ημέρα και αποτελεί ένα χρήσιμο «εργαλείο» αναζήτησης.

 

Η έντυπη έκδοση πλέον κυκλοφορεί περιοδικά.