Ο Παντελής Θαλασσινός, ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς και ερμηνευτές, θα μας ταξιδέψει το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στον κόσμο των αλησμόνητων πατρίδων και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, με το επετειακό μουσικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στο Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας.
Η συναυλία του Δήμου Παύλου Μελά, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ, είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις «Σεπτέμβριος όπως… Πολιτισμός» που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού, στο τέλος κάθε καλοκαιριού, δίνοντας ζωή στη γειτονιά, ομορφιά στην πόλη.
Ο δημοφιλής τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συνθέτης, μας εισάγει στα δικά του Σμυρνέικα μονοπάτια και μας καλεί να βιώσουμε μουσικές και τραγούδια της Ανατολής, συνοδευόμενος από τη Νάνα Μπινοπούλου, ενώ συμμετέχει ο Μικρασιατικός Σύλλογος ΟΥΣΑΚ Ευκαρπίας που αποτελεί θεματοφύλακα των ηθών, εθίμων και παραδόσεων των Μικρασιατών στον τόπο μας.
Ώρα έναρξης: 20.30
Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παντελής Νιγδέλης και το Τμήμα Πολιτισμού μας προσκαλούν σε ένα μουσικό ταξίδι στη Σμύρνη, σε μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν, στον πόνο από τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από την Ιωνική Γη και την εξόντωση του Ελληνισμού της Ανατολής και ταυτόχρονα, μια υπενθύμιση σήμερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη των γόνων της προσφυγιάς από Μικρά Ασία, Πόντο, Ανατολική Θράκη, στις νέες γενιές, ότι ΕΛΠΙΔΑ μας είναι η αλληλεγγύη, η αγάπη και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Παντελής Θαλασσινός
Ο Παντελής Θαλασσινός γεννήθηκε στον Πειραιά από γονείς νησιώτες. Ο πατέρας του Μιχάλης ήταν απ’ τη Χίο και η μητέρα του Ευαγγελία, από την Σέριφο. Έζησε από την ηλικία των 2 έως 9 ετών, στη Χίο όπου μαζί με τον αδελφό του το Γιάννη, έκανε τα πρώτα του βήματα μαθαίνοντας κιθάρα, απ τους μουσικούς του Ναυτικού Ομίλου Χίου, όπου εργαζόταν ο πατέρας του. Τα μετέπειτα χρόνια έζησε στο Κερατσίνι του Πειραιά, σε μια όμορφη γειτονιά και μετά το Γυμνάσιο, (σημερινό λύκειο), εκτός απ τις διάφορες δουλειές που εργάστηκε, κυρίως σαν ναυτικός-ναυτιλιακός υπάλληλος-εκτελωνιστής, άρχισε να δουλεύει και σαν κιθαρωδός, σε ταβέρνες, και μικρές μπουάτ του Πειραιά.
Ο Παντελής Θαλασσινός μπήκε στη ζωή μας με τους “Λαθρεπιβάτες” και από τότε μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί, με όλους σχεδόν τους μεγάλους Έλληνες στιχουργούς, συνθέτες, και διακεκριμένους ερμηνευτές, όπως και πολλούς ξένους καλλιτέχνες όπως Salvadore Adamo, τους Κουβανούς Compay Segundo Gruppo, στιχουργώντας κι ερμηνεύοντας μαζι τους στα Ελληνικά-Ισπανικά, το θρυλικό Chan-Chan.
Μια μεγάλη διαδρομή γεμάτη με μελωδικά “διαμάντια” όπως τα: “Αναθεμά σε”, “Εισιτήριο στην τσέπη σου”, “Πόνος άπονος”, “Αν μ΄ αγαπάς, θα σ΄ αγαπώ”, “Ν΄ αγαπάς”, “Τα σμυρνέικα τραγούδια”, “Του παραδείσου λεμονιά” και τόσα άλλα.
Έχει γράψει, ή έχει τραγουδήσει, στη δισκογραφία, περί τα 500 τραγούδια, και οι συναυλίες του πλέον ξεπερνούν τις 1500. Τραγούδησε σε όλους τους συναυλιακούς χώρους της Ελλάδος, και σε χώρες του εξωτερικού: Κύπρο, Τουρκία, Σουηδία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Ουκρανία, Ελβετία, Γερμανία, Βέλγιο, Αίγυπτο, Ισραήλ, Αυστραλία, με μεγάλη επιτυχία.
Κι όπως λέει κι ο ίδιος αστειευόμενος…
“Με την μουσική του κατάφερε, να κάνει πραγματικότητα το ποδοσφαιρικό του όνειρο, να παίξει στα μεγαλύτερα γήπεδα της χώρας.”
Μουσική πορεία
Το 1987 μπαίνει στη δισκογραφία, με τον Γιάννη Νικολάου, με το ντουέτο ΛΑΘΡΕΠΙΒΑΤΕΣ, με τα τραγούδια, “Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε”. “Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω”, κ.α. κάνοντας μαζί 4 συνολικά albums, για να χωρίσουν οι δρόμοι τους το 1991.
Το 1993, ηχογραφεί τον πρώτο του προσωπικό δίσκο, με τίτλο “Νύχτας Κύματα”, και αμέσως γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, ανοίγοντας το δρόμο για 20 ακόμα προσωπικά CDs που έμελλε να γίνουν, χρυσά, πλατινένια, και ένα απ αυτά, δις πλατινένιο.
Ο ίδιος θεωρεί σταθμό της ζωής του, τη συνάντηση και τη συνεργασία του, με τον Ηλία Κατσούλη (1939-2008), που μαζί έκαναν πολλές και μεγάλες επιτυχίες.. Τα εξώφυλλα όλων των δίσκων του, στόλισε ο αείμνηστος Χιώτης χαράκτης και ζωγράφος, Νίκος Γιαλούρης (1928-2003).
Έχει στο ενεργητικό του, άλλα τόσα CDs σαν συνθέτης, (που έκανε μουσικές για άλλους τραγουδιστές), αλλά και οι συμμετοχές του σαν τραγουδιστής σε δουλειές άλλων είναι πάνω από 100.
Τελευταίες του δουλειές που είναι και δικές του παραγωγές με την προσωπική του εταιρεία ΕΡΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑ, τα “10 Τραγούδια της Ελπίδας” , Η “Ανοιχτή Ακρόαση”, “Νά ‘ταν ο Πόλεμος χορός” , “Με δυο ρολόγια”, το “Φωνήεν” σε μουσική και στίχους Βαγγέλη Γιαννάκη, και τα “12+1 Ηλιοτρόπια”, σε στίχους του Άλκη Αλκαίου.
Επίσης, το USB “Των φίλων μου οι κήποι” (My friends’ gardens) περιέχει 65 τραγούδια – συμμετοχές του Παντελή Θαλασσινού σε άλλα CDs ή παραγωγές φίλων του, συνεργατών του αλλά και επιτυχημένων “ντουέτων” με Γιώργο Νταλάρα, Φωτεινή Βελεσιώτου, Σοφία Παπάζογλου, Μελίνα Ασλανίδου, Δημήτρη Υφαντή, Σταμάτη Χατζηευσταθίου κ.α. Ακόμη περιέχει κάποια τραγούδια δείγματα σοβαρών “πονημάτων”, άλλα που δεν δισκογραφήθηκαν ποτέ, και άλλα που μπαίνουν για πρώτη φορά σε ένα φορέα μουσικής αναπαραγωγής.
Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας
Το Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας Δήμου Παύλου Μελά, έχει χτιστεί σε εξαιρετική τοποθεσία, στην οδό Αγίου Δημητρίου και Κολοκοτρώνη, κοντά στην περιοχή Πλατανάκια και τους Ιερούς Ναούς Αγίου Γεωργίου και Αγίου Κωνσταντίνου.
Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πάνω από 750 θεατές και να διασφαλίσει άνετη στάθμευση για αυτοκίνητα και πούλμαν στο πάρκινγκ του θεάτρου.
Για τους επισκέπτες υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης και με την αστική συγκοινωνία, Γραμμή 38 του ΟΑΣΘ, στάση παλιός παιδικός σταθμός.
Πραγματικό κόσμημα για το πολιτιστικό τοπίο της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ανακαινίστηκε από τη Δημοτική Αρχή και επαναλειτούργησε, με την ευκαιρία της έναρξης των εκδηλώσεων «Σεπτέμβριος όπως… Πολιτισμός» στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2016, με ένα διήμερο αφιέρωμα στο έντεχνο, λαϊκό τραγούδι αλλά και στην παράδοση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τμήμα Πολιτισμού
T: 2313302 937, 938, 835