Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
34.3 C
Thessaloniki
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
spot_img

16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Σεισμικής Μηχανικής – Μια σημαντικότατη διεθνής συνάντηση υψηλότατου διεθνούς κύρους

Το 16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Σεισμικής Μηχανικής (16ECEE – 16th European Conference on Earthquake Engineering) διοργανώνεται από το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σεισμικής Μηχανικής σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 18 έως 21 Ιουνίου 2018, ημερομηνίες που συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 40 ετών από τον σεισμό της 20/6/1978, ενός γεγονότος που αποτέλεσε κομβικό σημείο αναφοράς που σηματοδότησε την ραγδαία εξέλιξη της Σεισμικής Μηχανικής στη χώρα μας, η οποία πλέον είναι μια από τις χώρες που οδηγούν επιστημονικά τις εξελίξεις στην σεισμική μηχανική σε Ευρωπαικό και Διεθνές επίπεδο. Η οργάνωση του ίδιου του συνεδρίου είναι μια επιβεβαίωση του κύρους του επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού της χώρας μας και της Θεσσαλονίκης ειδικότερα.

 

Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Το συνέδριο αποτελεί την κορυφαία δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Σεισμικής Μηχανικής (European Association of Earthquake Engineering, EAEE), η οποία είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σεισμικής Μηχανικής (International Association for Earthquake Engineering – ΙΑΕΕ). Πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια και αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης για τον επιστημονικό, ερευνητικό και επαγγελματικό κλάδο σε διεθνές επίπεδο. Με πάνω από 1500 συμμετέχοντες και την παρουσία κορυφαίων επιστημόνων και μηχανικών απ’ όλο τον κόσμο, όπως και μελετητικών και κατασκευαστικών εταιρειών που ασχολούνται με το αντικείμενο της σεισμικής μηχανικής είναι μια από τις σημαντικότερες επιστημονικές και τεχνικές εκδηλώσεις που αποτιμούν την πρόοδο που έγινε στα χρόνια που πέραν και χαράσσουν τους δρόμους για το μέλλον με τελικό στόχο την συνεχή βελτίωση της προστασίας της κοινωνίας και των δραστηριοτήτων του έναντι μελλοντικών σεισμών. Οι αντίστοιχες διοργανώσεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν πραγματοποιηθεί σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη (2014), η Οχρίδα (2010), η Γενεύη (2006), το Λονδίνο (2002), το Παρίσι (1998), η Βιέννη (1994) και η Μόσχα (1990). Η διαδικασία διεκδίκησης της διοργάνωσης για την πόλη της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από το 2013 από το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Εδαφοδυναμικής  Σεισμικής Γεωτεχνικής Μηχανικής και καθηγητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ  καθώς και με την ενεργό υποστήριξη της εταιρείας διοργάνωσης συνεδρίων SYMVOLI – Conference & Cultural Management.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το 16ECEE καλύπτει το μέγιστο δυνατό  εύρος επιστημονικών θεμάτων που σχετίζονται με όλους τους κλάδους της σεισμικής μηχανικής, της τεχνικής σεισμολογίας και διαχείρισης της σεισμικής διακινδύνευσης, ακολουθώντας τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις και τις τεχνολογίες αιχμής στον τομέα της Σεισμικής Μηχανικής. Μηχανικοί κατασκευών, γεωτεχνικοί μηχανικοί, γεωλόγοι και σεισμολόγοι από όλο τον κόσμο θα βρεθούν σε έναν ιδανικό χώρο συνάντησης για να ανταλλάξουν ιδέες, να μοιραστούν γνώσεις και εμπειρίες και να συζητήσουν γύρω από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στους τομείς των αντισεισμικών κατασκευών, της γεωτεχνικής σεισμικής μηχανικής, της τεχνικής σεισμολογίας και των μεθόδων και πολιτικών μείωσης της σεισμικής διακινδύνευσης.

 

Τριανταένα διακεκριμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές θα παρουσιάσουν τις πλέον πρόσφατες  εξελίξεις σε πληθώρα σχετικών αντικειμένων, προβάλλοντας ιδέες για το μέλλον. Προβλέπεται επίσης η οργάνωση  επιλεγμένων ειδικών συνεδριών, όπως και εργαστήρια και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης σε θεματικές ενότητες ειδικού ενδιαφέροντος για τους μηχανικούς και την κοινωνία, με σκοπό να διευρύνουν τους ορίζοντες της επιστημονικής κοινότητας της σεισμικής μηχανικής και να ενισχύσουν τις διεθνείς συνεργασίες. Μεταξύ των ειδικών αυτών συνεδριών ενδεικτικά αναφέρονται (α) η συνεδρία για των σεισμό της Θεσσαλονίκης του 1978 όπου όπως περιγράφεται και παρακάτω θα γίνει μια αποτίμηση την προόδου που έχει επιτελεθει από τότε ειδικά για την σεισμική προστασία της Θεσσαλονίκης, η συνεδρία για την επιστημονική συνεργασίας Ευρώοης και Κίνας ή ακόμη η ειδική συνεδρία για την αντισεισμική προστασία σχολείων και άλλων κρίσιμων κατασκευών.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 31 προσκελημένες ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων και μηχανικών, περισσότερeς από 1300 προφορικές παρουσιάσεις και αναρτημένες εργασίες (poster sessions), 87 θεματικές και ειδικές συνεδρίες, 5 παράλληλες συνεδρίες ειδικού ενδιαφέροντος, και έναν μεγάλο αριθμό επιστημονικών και επαγγελματικών συναντήσεων. Πρόκειται για ένα αυστηρά επιλεγμένο επιστημονικό πρόγραμμα που δομείται γύρω από 24 θεματικές, διεξάγεται σε 4 ημέρες και 10 παράλλλες αίθουσες στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο φιλοξενεί χώρο έκθεσης φορέων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε συναφή αντικείμενα σε περισσότερα από 2000 τμ, και πλαισιώνεται από μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων για τους συνέδρους και ενημερωτικών δράσεων για το ευρύ κοινό της πόλης. Εκθέτες παρουσιαζουν σχετικά μηχανήματα και επιστημονικό εξοπλισμό. Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θεματικές ενότητες που έχουν άμεση σύνδεση με θέματα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων. Ταυτόχρονα, οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα επίσκεψης σε σημαντικά έργα στην ευρύτερη περιφέρεια, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης και η Εγνατία Οδός.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, και σε ανάμνηση του σεισμού του 1978 στη Θεσσαλονίκη και αποτίμηση της προόδου που έχει επιτελεστεί τα σαράντα χρόνια στον τομέα της σεισμικής μηχανικής, έχει προγραμματισθεί Ειδική Συνεδρία με θέμα ‘Commemoration of the Thessaloniki 1978 Earthquake: Challenges and achievements, 40 years of fragmentary process,  η οποία θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ. Αλεξάνδρου 49) την Τετάρτη 20 Ιουνίου, ανήμερα του μεγάλου σεισμού στις 9:30 πμ. Επιστήμονες και μηχανικοί από το ΑΠθ, το ΙΤΣΑΚ και το ΤΕΕ θα παρουσιάσουν σειρά θεμάτων που άπτονται του σεισμού αυτού και της προόδου που έχει γίνει από τότε στην ενίσχυση της αντισεισμικής προστασίας της πόλης, των υποδομών της και της κοινωνίας.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Η συμμετοχή στην 16η διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Σεισμικής Μηχανικής, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και αρχική εκτίμηση και προσδοκία. Περισσότεροι από 1500 σύνεδροι, προερχόμενοι από 67 διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο, και ποσοστό διεθνούς συμμετοχής μεγαλύτερο από 90%. Χαρακτηριστική είναι η σημαντική εκπροσώπηση χωρών με έντονη σεισμική δραστηριότητα, όπως Ιταλία, Τουρκία, Ιράν, Κίνα, Ιαπωνία, αλλά και χώρες της Λατινικής Αμερικής (Μεξικό, Χιλή, Κολομβία), αλλά και αυτών με έντονη ερευνητική δραστηριότητα στον κλάδο, όπως Γαλλία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ.

Η διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου παγκόσμιας εμβέλειας στην πόλη της Θεσσαλονίκης στόχο έχει να αναδείξει επίσης την ποιότητα και τη δυναμική του Ελληνικού επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού σε μια επιστημονική περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Σημαντικός παράγοντας προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η ένταξη στο πρόγραμμα παρουσιάσεων που αφορούν στην έρευνα για τον ελλαδικό χώρο, η συμμετοχή περισσότερων από 120 ελλήνων επιστημόνων, και πολλών ελλήνων ερευνητών που δραστηριοποιούνται σε διεθνώς στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τομέα. Σημειώνεται, επίσης, οτι το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που στηρίζει ουσιαστικά την οργάνωση του συνεδρίου θεωρείται από τα καλύτερα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών στον κόσμο, ενώ βρίσκεται στις θέσεις 50-100 σύμφωνα με πρόσφατες διεθνείς κατατάξεις.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ & ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το 16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Σεισμικής Μηχανικής (16ECEE – 16th European Conference on Earthquake Engineering), τόσο μέσα από την ίδια τη διεκδίκηση και πραγματοποίηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όσο και μέσα από την ιδιαίτερα μεγάλη και διεθνούς εμβέλειας συμμετοχή συνέδρων, φιλοδοξεί να συνδράμει ουσιαστικά τόσο στην προβολή και ανάδειξη της Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου της ως σημαντικού  διεθνούς κόμβου έρευνας στην σεισμική μηχανική και αντισεισμική τεχνολογία και τεχνογωσία όπως και την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης ως ενός ελκυστικού και πολυδύναμου συνεδριακού προορισμού.

Παράλληλα, η επιστημονική και ερευνητική σημασία του μεγάλου αυτού συνεδρίου στην Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα αποσκοπεί στο να αποτελέσει μια πλατφόρμα περαιτέρω εξέλιξης του κλάδου της σεισμικής μηχανικής στη χώρα μας, και ανάδειξης της σημασίας του συγκεκριμένου επιστημονικού τομέα για την ίδια την πόλη και την χώρα, που έχει ως γνωστόν την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη, με στόχο την βέλτιστη διαχείριση της σεισμικής διακινδύνευσης, και την προστασία της κοινωνίας, της περιουσίας και των πολιτών, με φόντο την επετειακή συγκυρία των 40 χρόνων από τον σεισμό του 1978.

“Είμαστε πράγματι περήφανοι που η Θεσσαλονίκη και το ανθρώπινο δυναμικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έχουν αναλάβει εκπροσωπώντας τον ΕΤΑΜ και θα οργανώσουν με τον καλύτερο τρόπο μια τόσο σημαντική επιστημονική εκδήλωση η οποία φιλοδοξουμε να γίνει σημείο αναφοράς για το μέλλον.  Ευελπιστούμε ότι η πόλη και οι φορείς της θα αγκαλιάσουν την εκδήλωση όπως της αρμόζει”, τονίζει ο κ. Κυριαζής Πιτιλάκης, Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

ιστοσελίδα συνεδρίου 16ecee.org

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ