Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Αναδεικνύεται το μνημείο της Αμφίπολης

του Αναστάσιου Μαρά

Ο τύμβος στον λόφο Καστά της Αμφίπολης αποτέλεσε και αποτελεί αιτία διατύπωσης εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων μεταξύ αρχαιολόγων και άλλων επιστημόνων. Ταυτόχρονα, έγινε αφορμή έντονης επιθυμίας για τον επισκεφθεί το ευρύ κοινό που ήθελε να δει από κοντά τα όσα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.
Όμως, το εν λόγω μνημείο δεν είναι ακόμη επισκέψιμο, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση των ανασκαφικών, σωστικών και λοιπών απαραίτητων ενεργειών.

Τα καλά νέα είναι ότι η πρόταση για χρηματοδότηση η οποία είχε κατατεθεί έχει πάρει την τελική έγκριση, γεγονός που σημαίνει ότι γρήγορα θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Πρόκειται για την πρόταση χρηματοδότησης για την τουριστική αξιοποίηση του Μνημείου της Αμφίπολης (λόφος Καστά), στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας “Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020”.

Εξαιτίας αυτού του χαρμόσυνου γεγονότος η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: “Κερδίσαμε το Στοίχημα για την ανάδειξη της Αμφίπολης. Πετύχαμε την τελική έγκριση του προγράμματος για την τουριστική αξιοποίηση του μνημείου της Αμφίπολης, το οποίο κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού. Εξασφαλίσαμε έτσι ενάμιση εκατομμύριο ευρώ για την εκτέλεση των απαραίτητων έργων. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη γιατί τώρα φαίνεται η σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας που είχα πάρει ώστε να τεθεί το Υπουργείο Πολιτισμού επικεφαλής της προσπάθειας και να ξεπεραστούν τα προβλήματα συνεννόησης που υπήρχαν. Αυτή η πρόταση, έλυσε το πρόβλημα”.

Στην πρόταση και στην υλοποίηση του προγράμματος “Ολοκλήρωση των ιστορικών και αρχαιολογικών πόρων διασυνοριακής σπουδαιότητας Βουλγαρίας-Ελλάδας σε έναν βιώσιμο θεματικό τουριστικό προορισμό” συμμετέχουν: Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού / Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ως Επικεφαλής Εταίρος. Οι λοιποί Εταίροι του προγράμματος είναι: το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Αμφίπολης, ο Δήμος Blagoevgrad, το Πανεπιστήμιο Blagoevgrad και το ΚΕΚ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναστάσιος Μαράς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ