Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
28.5 C
Thessaloniki
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
spot_img

Η συνταγή της εβδομάδος: Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και σταφίδες

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και σταφίδες είναι η συνταγή της γευσιγνώστριας και συγγραφέως βιβλίων μαγειρικής Κικής Εμμανουηλίδου, που προσφέρουμε αυτή την εβδομάδα στους φίλους της καλής κουζίνας.

Τα βιβλία της Κικής Εμμανουηλίδου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία.

 

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και σταφίδες

Υλικά:

  • 8 μέτρια καλαμαράκια
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 σφηνάκια ούζο
  • 2 κούπες ρύζι γλασέ
  • 1 κούπα ντομάτα κονκασέ
  • 6-7 κλαδάκια άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 2 κουταλιές μαύρες σταφίδες
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κούπα επιπλέον ελαιόλαδο
  • 1 κούπα επιπλέον ντομάτα κονκασέ
  • 1/2 κούπα χυμός ντομάτας
  • ζωμός λαχανικών ή νερό
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τα καλαμαράκια και ψιλοκόβετε τα πλοκάμια τους.

Τα πλένετε και τα στραγγίζετε.

Σε καυτό λάδι σοτάρετε κρεμμύδι, το σκόρδο και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια.

Τα σβήνετε με το ούζο. Ρίχνετε το ρύζι, την ντομάτα, τον άνηθο, τις σταφίδες, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι και τα ανακατεύετε.

Παίρνετε γέμιση με ένα μικρό κουταλάκι και γεμίζετε τα καλαμαράκια, όχι πολύ, για να μη μείνει άψητο το ρύζι μέσα.

Κλείνετε το στόμιό τους με μια οδοντογλυφίδα και τα στρώνετε σε μεγάλο βαθύ πυρέξ.

Τα περιχύνετε με το επιπλέον λάδι, την επιπλέον ντομάτα, το χυμό και λίγο ζωμό.

Τα αλατοπιπερώνετε και τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.

Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο,στον αέρα, στους 190°C για περίπου 45λεπτά.

Προς το τέλος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και τα αφήνετε να ροδίσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ