Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
13.8 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img

4ο Δείπνο Γειτονιάς στην Αλεξάνδρου Σβώλου

Πριν από τέσσερα χρόνια μια ομάδα ανθρώπων του κέντρου της Θεσσαλονίκης τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα εισάγοντας την ιδέα μιας δραστηριότητας γειτονιάς. Η ιδέα είχε εφαρμοστεί με επιτυχία στο εξωτερικό, ειδικά στην Ισπανία, με σκοπό να φέρει κοντά τους ανθρώπους της γειτονιάς.

Ο ενθουσιασμός των Θεσσαλονικέων διοργανωτών οδήγησε στη σύναξη των κατοίκων του κέντρου, των φίλων τους και όλων όσοι θέλησαν να βρεθούν και να λάβουν μέρος στο δρώμενο. Τα όποια προβλήματα και ελλείψεις της πρώτης χρονιάς επιλύθηκαν στις επόμενες χρονιές. Έτσι φέτος, την Παρασκευή 23 Ιουνίου, η γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου ετοιμάζεται για τέταρτη χρονιά να στρώσει το τραπέζι για το «Δείπνο της Άνοιξης», τον νέο πολιτιστικό θεσμό της πόλης.
Αναμφίβολα η προσπάθεια να έρθει ο άνθρωπος κοντά στον άγνωστό του συνάνθρωπο και γείτονα είναι επαινετή και χτυπά ένα από τα ουσιαστικά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, την απομόνωση των προσώπων και την αδυναμία εμβάθυνσης των κοινωνικών δεσμών. Πέρα από την κοινωνιολογική διάσταση του εγχειρήματος η διοργάνωση μιας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων εντάσσει την εκδήλωση στο πολιτιστικό ημερολόγιο της πόλης. Πράγματι, το φετινό «μενού» περιλαμβάνει μουσικά σχήματα, παιχνίδια για τους μικρούς, εικαστικές παρεμβάσεις από ομάδες καλλιτεχνών, έκθεση με χάρτες που ζωγράφισαν οι μαθητές της Γειτονιάς, καθώς και άλλες μικρές ευφάνταστες εκπλήξεις, σε όλο το μήκος της Αλεξάνδρου Σβώλου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών, στις 23 Ιουνίου «Από το πρωί μαγειρεύουμε, απομακρύνουμε το παρκαρισμένο μας αυτοκίνητο, και στολίζουμε τα μπαλκόνια μας και τον δρόμο με μπαλόνια και κορδέλες. Καλούμε τους Γείτονες και τους συγκατοίκους μας να συμμετάσχουν, κατεβαίνουμε με την καρέκλα μας και γιατί όχι και με το τραπεζάκι μας, και στρώνουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο Τραπέζι για να απολαύσουμε το περίφημο Δείπνο μας, που θα ξεκινήσει στις 20.00 και θα τελειώσει στις 00.00», έτσι «θα στρώσουν το μεγάλο τραπέζι οι κάτοικοι στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου. Με φαγητά που θα φέρει ο καθένας από το σπίτι του, με καλή διάθεση και μουσική και με έναν δρόμο χωρίς αυτοκίνητα».

Στην προοπτική αυτή οι διοργανωτές πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό «Συνομιλούμε, συν-αισθανόμαστε, εκφράζουμε και ανταλλάσσουμε ελεύθερα ιδέες, συν-δημιουργούμε τον κοινό τόπο συνάντησης της ατομικότητας με τη συλλογική έκφραση. Με την συμμετοχή μας αλλάζουμε όλο αυτό το απρόσιτο που μας περικλείει και διεκδικούμε όλοι και όλες μαζί τον κοινό μας χώρο!».
Φέτος στην διοργάνωση συμμετέχουν ενθουσιωδώς, τα σχολεία της Γειτονιάς και η Δημοτική Βιβλιοθήκη, καλλιτεχνικές ομάδες και συλλογικότητες της πόλης, ενώ το ενδιαφέρον από τους κατοίκους και τα μαγαζιά της Γειτονιάς, που συμμετέχουν στην φετινή «συμμαχία», μεγαλώνει μέρα με την μέρα. Ελπίζουμε ότι ο καιρός θα αποτελέσει σύμμαχο των διοργανωτών και ότι η φετινή διοργάνωση θα είναι η καλύτερη.


Αναστάσιος Μαράς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ