Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

10η Γυμνή Ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη

Με αφετηρία το πάρκο της ΧΑΝΘ, θα γίνει για δέκατη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη, η διεθνής γυμνή ποδηλατοδρομία, το Σάββατο 10 Ιουνίου, μία δράση για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης και της βιώσιμης κινητικότητας, που γίνεται σε περισσότερες από 70 πόλεις στον κόσμο.

“Ελάτε όσο γυμνοί και γυμνές τολμάτε! Όπως σας γέννησε η μητέρα φύση ή με μαγιό. Η ποδηλατοδρομία έχει ειρηνικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Ζωγραφισμένα και στολισμένα σώματα και ποδήλατα, φυσική διακόσμηση, αξεσουάρ, χρώματα, μουσική, θετική ενέργεια και φαντασία θα είναι τα όπλα μας για να διεκδικήσουμε ολοένα και φιλικότερες προς τον άνθρωπο, το περιβάλλον και το ποδήλατο πόλεις”, προσκαλούν οι διοργανωτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι “αντιμετωπίζουμε την κίνηση των αυτοκινήτων με τα γυμνά μας κορμιά, για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά μας και να δείξουμε συμβολικά πόσο ευάλωτοι είμαστε απέναντι στη ρύπανση και τη βία. Για να απελευθερωθούμε από τα πρότυπα του σώματος που προτάσσει η βιομηχανία των ΜΜΕ, της μόδας και του σεξ. Είμαστε όλοι όμορφοι, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι! Στη σημερινή κοινωνία της κλειδαρότρυπας το γυμνό σώμα είναι προϊόν εκμετάλλευσης. Γιατί είναι μία δυναμική δράση που κερδίζει την προσοχή όλων με απόλυτα ειρηνικό, μη βίαιο τρόπο”.

Οι διοργανωτές για άλλη μία φορά διαπιστώνουν: “Στασιμότητα στη βιώσιμη κινητικότητα και το ποδήλατο, στις βιώσιμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και τη συνεχιζόμενη καταστροφική επένδυση του χρυσού στη Χαλκιδική, που προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον και στο μέλλον της περιοχής. Επίσης έξαρση των πολεμικών επιχειρήσεων με επιπλέον επακόλουθο χιλιάδες πρόσφυγες να χάνουν τη ζωή τους ή να ζουν αβέβαια στα όρια της επιβίωσης, προσπαθώντας να αναζητήσουν την τύχη τους στην Ευρώπη φρούριο”.

Οι ποδηλάτες θ’ αρχίσουν να συγκεντρώνονται στο πάρκο της ΧΑΝΘ (Ξαρχάκου) από τις 3 μ.μ. για ζωγραφική γυμνού σώματος (Bodypainting). Θα ακολουθήσουν στις 4 μ.μ. παιδικά δρώμενα, μπαλονοκατασκευές, μουσικά δρώμενα, ενημερώσεις από συλλογικότητες και στις 6 μ.μ. θα ξεκινήσει η ποδηλατοδρομία προς το κέντρο της πόλης. Στις 9 το βράδυ διοργανώνονται συναυλίες στο χώρο της αφετηρίας, για όλους τους συμμετέχοντες και τους φίλους του ποδηλάτου. Πληροφορίες για το πρόγραμμα δίνονται και από την ιστοσελίδα www.worldnakedbikeride.gr.

Τα αιτήματα που προβάλλονται από το κίνημα της διεθνούς γυμνής ποδηλατοδρομίας για τη Θεσσαλονίκη είναι: 1. Πράσινη πόλη με βιώσιμη κινητικότητα, μητροπολιτικό πάρκο στη ΔΕΘ και στα πρώην στρατόπεδα, ελεύθεροι πράσινοι χώροι, πεζοδρομημένο κέντρο, τραμ και θαλάσσια συγκοινωνία. 2. Ασφαλές και προστατευμένο από την παράνομη στάθμευση, ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατόδρομων, που συνδέουν όλη την πόλη αλλά και με τους ευρωπαϊκούς ποδηλατόδρομους. 3. Διαδημοτικό σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων σε όλη την πόλη. 4. Μεταφορά ποδηλάτων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 5. Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα ποδήλατα στον ΚΟΚ. 6. Προγράμματα “Ποδήλατο στη δουλειά”, “Εκπαίδευση με κίνητρα χρήσης, όπως μειωμένος ΦΠΑ, εκπτώσεις”. 7. Εκπαίδευση και ενημέρωση για το ποδήλατο σε παιδιά και ενήλικες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ