Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Εκδήλωση στη Μνήμη Μάνου Ιατρίδη, στο Νόησις

Στη μνήμη του Μάνου Ιατρίδη και στο πολυδιάστατο έργο του αφιερώνεται η εκδήλωση που πραγματοποιείται την Τετάρτη 28 Ιουνίου στις 19.00’ στο Συνεδριακό Κέντρο “Καθηγητή Ν Οικονόμου”, στο ΝΟΗΣΙΣ (Πλανητάριο, Θέρμη).
Ο Μάνος Ιατρίδης πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, το οποίο μετεξελίχθηκε σταδιακά στο σημερινό Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας-Νόησις.
Ο Μάνος Ιατρίδης, ως προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων, στην 25η Δ.Ε.Θ, το 1960, που συνέπιπτε με τη 10η επέτειο από την ίδρυση της ΔΕΗ, είχε δύο ιδέες. Στη μία από τις δύο αίθουσες του περιπτέρου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, εγκατέστησε και λειτούργησε έναν μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό. Στη δεύτερη, έναν τηλεοπτικό σταθμό με εμβέλεια 20-30 χλμ που λειτούργησε τις ημέρες της Έκθεσης. Ήταν ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα! Τα όσα προηγήθηκαν για να στηθεί με πολύ κόπο και να λειτουργήσει η πρώτη ελληνική τηλεόραση απέδειξαν πως ισχύει η φράση στην οποία πίστευε Μάνος Ιατρίδης: “Δεν ήξεραν πως αυτό που πήγαιναν να κάνουν ήταν αδύνατο να γίνει. Γι αυτό και το κατόρθωσαν”.
Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, ο Μάνος Ιατρίδης, πρωτοστατεί στη δημιουργία του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Περισσότερες πληροφορίες στο Σωματείο “Φίλοι Ιδρύματος Νόησις”, τηλ. 2310 483.000.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΑΝΟΥ ΙΑΤΡΙΔΗ


Ο Μάνος Ιατρίδης συμπλήρωσε πενήντα γόνιμα χρόνια επαγγελματικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ύστερα από σπουδές στο Φυσικό τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής και στο Τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.
Διετέλεσε μεταξύ άλλων:
-Από το 1953-1960 Προϊστάμενος του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδας της ΔΕΗ. Μεταξύ των άλλων ήταν υπεύθυνος για το σχεδιασμό και τη λειτουργία του πρώτου τηλεοπτικού σταθμού στην Ελλάδα (ΔΕΘ 1960).
-Από το 1961-1966 ήταν υποδιευθυντής του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Τηλεπικοινωνιών της Philips, στην Ολλανδία. Σχεδίασε και προσωπικά επέβλεψε την εγκατάσταση και λειτουργία Σχολών Εκπαίδευσης Τεχνητών Τηλεπικοινωνίας σε χώρες της Δυτικής Αφρικής.
-Διετέλεσε από το 1968-1976 υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια υπεύθυνος Ανθρωπίνων Σχέσεων και Σύμβουλος Εκπαίδευσης. Με χορηγία της εταιρείας εγκατέστησε στη Σχολή Ευκκλείδης και διεύθυνε (για μια τριετία) το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Εφαρμογών Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας.
Από το 1999 έως το 2002 διετέλεσε Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Εγνατία Οδός ΑΕ
Ο Μάνος Ιατρίδης υπήρξε μεταξύ άλλων ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του οποίου υπήρξε Διευθυντής κατά τα πρώτα δεκαπέντε χρόνια, του Κέντρου Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και της Εταιρείας για την Ανάπτυξη και την προβολή Ελληνικών Μουσείων.
Κατά τη διετία 1993-1994 ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Ο Μάνος Ιατρίδης ακόμη υπήρξε μέλος του ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και της Διεθνούς Επιτροπής για τη διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH).Ήταν Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής που προετοίμασε την Ίδρυση του Παιδικού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ