Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
12.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Αναγόρευση του George Tchobanoglous σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της California, George Tchobanoglous. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 27 Ιουνίου 2017 και ώρα 18.30’, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο κ. Tchobanoglous είναι ένας από τους πιο διάσημους περιβαλλοντολόγους στον κόσμο και είναι ελληνικής καταγωγής. Ένα από τα βασικά του επιτεύγματα είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού ώστε μετά από επεξεργασία τα λύματα να γίνονται πόσιμο νερό.

Το πρόγραμμα της Τελετής είναι το εξής:

Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Κωνσταντίνο Κατσάμπαλο
Προσφώνηση από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα
Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Καθηγητή Παναγιώτη Πρίνο
Έπαινος του τιμώμενου (Laudatio) από τον Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αθανάσιο Κούγκολο
Τελετή Αναγόρευσης
Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, με θέμα: «Potable Reuse and the Future of Wastewater Management»
Μουσικό Πρόγραμμα
Λήξη Τελετής

Σύντομο Βιογραφικό Τιμώμενου
Ο George Tchobanoglous γεννήθηκε το 1935 στις ΗΠΑ, από γονείς Έλληνες μετανάστες από το Σουφλί της Θράκης. Πήρε το πτυχίο τού πολιτικού μηχανικού από το University of the Pacific, μεταπτυχιακό δίπλωμα στην υγειονομική μηχανική από το Πανεπιστήμιο University of California, Berkeley, και διδακτορικό δίπλωμα στην περιβαλλοντική μηχανική από το Stanford University. Σήμερα, είναι ομότιμος καθηγητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών και μηχανικών περιβάλλοντος στο University of California, Davis. Έχει εκδώσει περισσότερες από 575 τεχνικές εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων 23 διδακτικών βιβλίων και 8 εγχειριδίων.

Τα κύρια ενδιαφέροντα της έρευνάς του είναι στις περιοχές της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, της επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων, της διήθησης των υγρών αποβλήτων, των φυσικών συστημάτων επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων και της ποιότητας νερών. Τα βιβλία του διδάσκονται σε περισσότερα από 200 κολλέγια και πανεπιστήμια στις Η.Π.Α και σε άλλες χώρες και χρησιμοποιούνται εκτεταμένα από μηχανικούς παγκόσμια. O Dr. G. Tchobanoglous ήταν ένας από τους βασικούς συγγραφείς των Οδηγιών για την απολύμανση του πόσιμου και επαναχρησιμοποιημένου νερού με υπεριώδη ακτινοβολία, τις οποίες εξέδωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό (NWRI) των ΗΠΑ το 2000, και έλαβε μέρος στη συνέχεια και στις νεότερες εκδόσεις του 2003 και 2012. Μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ακαδημαϊκή του καριέρα ήταν το 2015 που προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή που προετοίμασε το κείμενο για το “Framework for Direct Potable Reuse”, ενώ το 2016 απετέλεσε έναν από τους κύριους ερευνητές στην έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για το Νερό (NWRI) των ΗΠΑ “Potable Reuse Research Compilation: Synthesis of Findings”.

Στη μακρά σταδιοδρομία του διετέλεσε μέλος και πρόεδρος διάφορων επιστημονικών οργανισμών των ΗΠΑ και έχει παραλάβει πολλά βραβεία και μετάλλια για την ακαδημαϊκή προσφορά του.

Ο καθηγητής Tchobanoglous υπηρετεί στις Η.Π.Α και διεθνώς ως ένας σύμβουλος σε κυβερνητικούς φορείς και ιδιωτικούς οργανισμούς σε θέματα περιβαλλοντικής μηχανικής. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Καθηγητών Περιβαλλοντικής Μηχανικής στις Η.Π.Α (Association of Environmental Engineering and Science Professors). Είναι σύμβουλος έκδοσης για την εταιρία McGraw- Hill. Είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας των Μηχανικών Περιβάλλοντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ