Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

«Συμφωνία των αντηχήσεων» στο πλαίσιο της Documenta 14

Η δράση της Documenta 14, «Συμφωνία των αντηχήσεων», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Ιουλίου στην Ροτόντα, στο Ανακτορικό Συγκρότημα του Γαλερίου και στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Το έργο δημιούργησαν οι  καλλιτέχνες Bruce Odland και Sam Auinger (O+A), εξερευνώντας τα ηχητικά τοπία της Θεσσαλονίκης, ως μια συνέχεια της «Συμφωνίας των σειρήνων» (1919-1923) του Arseny Avraamov, την οποία ο τελευταίος συνέθεσε με αφορμή τον εορτασμό της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917, αξιοποιώντας τους ήχους της εποχής – από πολεμικά πλοία,  το πυροβολικό, τρένα και υδροπλάνα – οι οποίοι μεταμόρφωσαν ολόκληρες πόλεις σε γιγάντιες ορχήστρες.

Η δράση περιλαμβάνει τρία μέρη και υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του προγράμματος Artecitya του Goethe-Institut Θεσσαλονίκης και της Helexpo, της ArtBOX Creative Arts Management και με τη σύμπραξη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, του Bundeskanzleramt Österreich, του Kulturland Oberösterreich, του Mid Atlantic Arts Foundation (MAAF) και του προγράμματος Creative Europe / EC.

Καλωσορίζοντας καλλιτέχνες και παράγοντες της δράσης στην Θεσσαλονίκη, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, εκτίμησε ότι η τέχνη μεταμορφώνει και αναβαθμίζει το αστικό τοπίο. «Το να έχεις ιδέες είναι σαν να ζεις σε ένα όνειρο κι εγώ αγαπώ τα όνειρα. Είναι σημαντική η ελευθερία των δημιουργών, αφού η τέχνη μπορεί να κάνει μια πόλη να γίνει καλύτερη».

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου, ευχαρίστησε τους φορείς που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να γίνει πραγματικότητα το συγκεκριμένο πρότζεκτ, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη η υλοποίησή του. «Είναι περίεργες κάποιες φορές οι συγκυρίες και οι στιγμές που γίνονται ωραίες συμπράξεις. Έτσι λοιπόν, στην πρόκληση να πάρουμε μέρος στην Documenta 14, ως πόλη, θεωρούμε ότι δύσκολα θα είχαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε την δράση των Bruce Odland και Sam Auinger, χωρίς τις συνέργειες αυτές. Το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό γεγονός δεν είναι απλώς ένα εικαστικό έργο που δημιουργήθηκε μέσα σ’ ένα εργαστήριο, αλλά έχει άμεση σχέση με την ίδια την πόλη».

Εκ μέρους των δυο επιμελητών της Documenta 14, η Elena Sorokina, τόνισε: «Η ‘’Συμφωνία των Αντηχήσεων’’ την οποία θα παρουσιάσουμε στην Θεσσαλονίκη, βασίστηκε στα λόγια του ίδιου του Arseny Avraamov, που σημείωνε πως κάθε πόλη μπορεί να δημιουργήσει τη δική της συμφωνία, αξιοποιώντας τα μέσα που διαθέτει. Δεν μπορώ να ξέρω αν ο ίδιος είχε φανταστεί ότι θα ενέπνεε τους καλλιτέχνες 100 χρόνια μετά το δικό του εγχείρημα, ωστόσο διέθετε απεριόριστη φαντασία, ώστε να το κάνει. Εδώ είμαστε λοιπόν, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούμε στην πρόκληση και να αναζητήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε σήμερα».

Τον λόγο πήραν στη διάρκεια της παρουσίασης και οι δυο καλλιτέχνες. Από την πλευρά του ο Bruce Odland δήλωσε: «Είναι κατάλληλη η στιγμή για να αρχίσουμε να ακούμε τον κόσμο γύρω μας, να επανασυνδέσουμε την ακοή με το μυαλό μας και έτσι να κατανοήσουμε το περιβάλλον. Η ακρόαση μας βοηθάει να καταλάβουμε τον εαυτό μας».

Στο ίδιο κλίμα και ο Sam Auinger, τόνισε: «Όπου κι αν ζούμε και πηγαίνουμε, υπάρχει ένας ήχος που όσο δεν τον ακούμε, δεν καταλαβαίνουμε που είμαστε και ποιοί είμαστε».

Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου: εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ