Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ταινίες από τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο στο Σινέ Θερμαΐς

Τρεις ταινίες από τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο παρουσιάζει την επόμενη εβδομάδα το cine Θερμαΐς (Καραολή και Δημητρίου 36, Θέρμη).

Την Κυριακή 6 Αυγούστου ξεκινά με την προβολή ενός ισπανικού ντοκυμαντέρ με θέμα το Φλαμέγκο και τους ανθρώπους του. Τη Δευτέρα 7 Αυγούστου προβάλλεται η παλιά γνωστή ταινία French Cancan του Jean Renoir με τους Jean Gabin και Francoise Arnoul.. Η Τετάρτη 8 Αυγούστου είναι αφιερωμένη στη μεγάλη κυρία του κινηματογράφου, τη γερμανίδα σκηνοθέτιδα Lotte Reiniger με την animation ταινία του 1923 “Οι περιπέτειες του πρίγκιπα Άχμεντ”.

Οι προβολές ξεκινούν στις 21:00’ και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για τις ταινίες

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 Αυγούστου 2017

Sacromonte, los sabios de la tribu / Σακρομόντε. Οι σοφοί της φυλής
(Ισπανία, 2014, 94’) Ντοκιμαντέρ της Chus Gutiérrez
Με τους: Curro Albaicín, María Altea Moya, Antonio Carmona

Το Σακρομόντε και οι σπηλιές του υπήρξαν πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες όπως ο Ντεμπυσύ, ο Γκλίνκα, και ο Λόρκα και εξακολουθούν να αποτελούν πόλο έλξης για τουρίστες και εκλεκτούς επισκέπτες της Ισπανίας. Το ντοκυμαντέρ αναβιώνει τη μνήμη της πιο φλαμένκο γειτονιάς στη Γη: του Σακρομόντε. Δια των επιζώντων της χρυσής του εποχής που χάθηκε, των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών που ασχολήθηκαν με το φλαμένκο, θα διανύσουμε το παρελθόν για να ξαναβρούμε τις ρίζες τους και τις αναμνήσεις τους. Επί 200 χρόνια, στο Σακρομόντε, στις σπηλιές που βρίσκονταν στις πλαγιές του, κατοικούσαν οι τσιγγάνοι, οι οποίοι το προτίμησαν επειδή πήγαιναν πολύ προσκυνητές στο Αβαείο του Σακρομόντε, που αποτελούσαν πηγή εσόδων γι’ αυτούς. Το φλαμένκο δεν έγινε απλώς μέσο διασκέδασης των προσκυνητών και για να κερδίζουν τα προς το ζην, αλλά μια τέχνη που μεταδίδεται από τους γονείς στα παιδιά. Στην δεκαετία του 60 η γειτονιά έφτασε στο αποκορύφωμά της, με 4.000 κατοίκους που ασχολούνταν όλοι με το φλαμένκο, όλοι ήξεραν να παίζουν κιθάρα, να τραγουδούν ή να χορεύουν. Οι πλημμύρες του 1963 προκάλεσαν την μετεγκατάσταση όλων των κατοίκων της γειτονιάς και η οικογένεια του φλαμένκο διασκορπίστηκε σε άλλες περιοχές της Γρανάδας, με αποτέλεσμα να μην ξαναϋπάρξει αυτό το κλίμα του συλλογικού χορού και του τραγουδιού που μεταδιδόταν από γενιά σε γενιά.

Κατάλληλο για όλους.

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 Αυγούστου 2017

French Cancan (Γαλλία,1954, 102’)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Jean Renoir
Με τους: Jean Gabin, Francoise Arnoul, Maria Felix

Στο Παρίσι του 1890, ο θεατρικός παραγωγός Ανρί Ντανγκλάρ διευθύνει το Κινέζικο Παραβάν, ένα δημοφιλές αλλά χρεοκοπημένο καμπαρέ της Μονμάρτης. Έχει τη φιλοδοξία, όμως, να φτιάξει ένα πιο εντυπωσιακό καμπαρέ, που θα προσελκύσει εύπορους αστούς, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γλεντήσουν μαζί με λαϊκούς ανθρώπους. Ανακαλύπτει μια ταπεινή νεαρή πλύστρα, τη Νινή, η οποία χορεύει υπέροχα. Σύντομα επιχειρεί να την κάνει βασίλισσα του νέου του υπερθεάματος, στο καινούριο του καμπαρέ, που ονομάζεται Μουλέν Ρουζ. Εκεί αναβιώνει έναν παλιό κακόφημο χορό, το Κανκάν, τον οποίο και μετονομάζει σε Φρεντς Κανκάν.

ΤΡΙΤΗ 8 Αυγούστου 2017

Die Abenteuer des Prinzen Achmed / Οι περιπέτειες του πρίγκιπα Άχμεντ (Γερμανία,1923-1926, 66‘) Animation: Lotte Reiniger

Η Lotte Reiniger (1899-1981) είναι η μεγάλη κυρία του πρωτοποριακού κινηματογράφου. Η γοητεία, η χάρη, η λεπτότητα, η κομψότητα, η έμπνευση, η ευθυμία, το χιούμορ, το κέφι, η φαντασία, πάνω απ’ όλα όμως η μαγεία είναι η λέξη που θα μπορούσε να περιγράψει το σινεμά της κινούμενης σιλουέτας της Lotte Reiniger. «Οι περιπέτειες του πρίγκιπα Άχμεντ» θεωρείται το πρώτο μεγάλου μήκους φιλμ κινουμένων σχεδίων στην ιστορία του κινηματογράφου. Με πολλή φαντασία και ποιητικό διάκοσμο αφηγείται η ταινία τη διαμάχη Καλού και Κακού, βασιζόμενο σε ιστορίες από τις Χίλιες και Μία Νύχτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ