Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Διεθνής Ημέρα Μπίρας σήμερα – Ποια είναι τα είδη της

Κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή του Αυγούστου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μπίρας (International Beer Day). Αρχικά, ήταν μια τοπική γιορτή στην Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, ωστόσο, το 2007 άρχισε να διεθνοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς.

Η γιορτή έχει τρεις διακηρυγμένους στόχους:

– Να φέρει μαζί τους φίλους για μια μπίρα.
– Να τιμήσει τους παραγωγούς μπίρας σε όλο τον κόσμο και τους διαμεσολαβητές της με τους καταναλωτές (μαγαζάτορες, σερβιτόρους κλπ).
– Να ενώσει τον κόσμο κάτω από τη σημαία της… μπίρας.

Η μπίρα γεννήθηκε στην Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία πριν χιλιάδες χρόνια και αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα από τα αρχαιότερα ποτά, αφού έχουν βρεθεί αναφορές για αυτήν μέχρι και το 4000 π.Χ. Γνωστή σε όλους τους αρχαίους λαούς, ταξίδεψε από την Αίγυπτο και εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο με τον κάθε πολιτισμό να την βελτιώνει σε γεύση και συντήρηση.

Το Μεσαίωνα η μπίρα απέκτησε στενή σχέση με τη Βαυαρία και τα μοναστήρια της, μιας και βοηθούσε τους μοναχούς να αντέξουν περισσότερο τις μεγάλες νηστείες. Τους επόμενους αιώνες η ζυθοποιία βελτιώθηκε και τελειοποιήθηκε περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν και ξεκίνησε η πώληση εμφιαλωμένης μπίρας.

Τα κυριότερα είδη μπίρας

Lager: Το πιο διαδεδομένο είδος μπίρας στον κόσμο. Αλλιώς λέγεται και βυθοζύμωτη, μιας και η μαγιά υφίσταται καθίζηση. Οι θερμοκρασίες ζύμωσης είναι από 6 έως 12oC και η μεταζύμωση διαρκεί μήνες. Στις βυθοζύμωτες ανήκει και η Bock που συνήθως έχει γύρω στο 5,7% αλκοόλ.

Pilsner (ή Pils): Είναι η ξανθιά, βυθοζύμωτη Lager με αρκετό λυκίσκο, ο οποίος της προσδίδει πικράδα. Η ονομασία προέρχεται από την τσέχικη πόλη Plzen.

Ale: Αποκαλείται αλλιώς και αφροζύμωτη διότι κατά τη ζύμωση η μαγιά ανέρχεται στην επιφάνεια του μούστου. Η ζύμωση γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες (15-23oC) και η μεταζύμωση διαρκεί λίγο. Άλλοι τύποι Ale είναι η Brown (σκουρόχρωμες) και η Golden (χρυσό χρώμα με απαλή γεύση, όπου προστίθεται ρύζι ή καλαμπόκι).

Dunkel: Έτσι λέγονται στη Γερμανία οι σκουρόχρωμες μπίρες με έντονη τη βύνη στη γεύση, κάτι που συμβαίνει από το παρατεταμένο καβούρντισμα.

Stout: Σκούρα, αφροζύμωτη μπίρα με πατρίδα την Ιρλανδία. Τη χαρακτηρίζει η καβουρντισμένη βύνη που αφήνει στο στόμα την αίσθηση καραμέλας ή σοκολάτας. Στην ίδια κατηγορία οι Sweet Stout, Dry Stout, Imperial Stout.

Weissbier: Υποκατηγορία της Ale με μικρή περιεκτικότητα σίτου. Ξεχωρίζει για το θολό της χρώμα και την ελαφρώς ξινή γεύση που δημιουργείται από την προσθήκη λακτοβάκιλλων.

πηγή thestival

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ