Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Έχασε τη μάχη για τη ζωή η φωτογράφος Χρύσα Νικολέρη

Με μεγάλη θλίψη υποδέχθηκε η Θεσσαλονίκη την είδηση του θανάτου της ταλαντούχας φωτογράφου Χρύσας Νικολέρη, που άφησε σήμερα την τελευταία της πνοή, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Η Χρύσα Νικολέρη εργαζόταν για περίπου 25 χρόνια στην περίφημη οικογενειακή επιχείρηση studio Nikoleris, ως εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς φωτογράφων. Ειδικευόταν στο πορτραίτο, την αρχιτεκτονική φωτογραφία και το φωτορεπορτάζ.

Παράλληλα, συνεργάστηκε με έντυπα του εξωτερικού, όπως τα αμερικανικά Lexus και Afar, το βελγικό The Word magazine, καθώς και με σημαντικά ελληνικά έντυπα, όπως του ένθετου «Ρεπορτάζ» της εφημερίδας Έθνος, K της εφημερίδας Καθημερινή, Paper, Bημαgazino, Homme, Vmen, Vimadona, Soul κλπ.

Οι σημαντικότερες εκθέσεις και στιγμές της καριέρας της:
2012-2013: Διδάσκουσα στα Ενεργά Εικαστικά Εργαστήρια για Άνεργους Πολίτες, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Δωρητής: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
2012: Συμμετείχε στο Photo Art του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε project για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, Θεσσαλονίκη.
2012:  Ατομική, Diaries, Ίδρυμα  Ευγενίδου, Αθήνα.
2011:  Ομαδική, Στρατόπεδο Κόδρα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών για το Human Trafficking, Θεσσαλονίκη.
2010: Ομαδική, Diaries II Photobiennale στη γκαλερί Λόλα Νικολάου.
2010 και 2009: προσκλήθηκε από την Ναυσικά Χατζηχρήστου, καθηγήτρια του τμήματος Moυσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προκειμένου να δώσει διάλεξη στο μάθημα Οργάνωση και Διοίκηση της Μουσικής. Οι θεματικές αφορούσαν αρχές – οδηγίες φωτογράφησης για επαγγελματίες μουσικούς, όπως τι συμβολίζει μία φωτογραφία, πώς ξεχωρίζουν οι επαγγελματίες από τους ερασιτέχνες, ποιο είναι το δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης μιας φωτογραφίας.
2009: Γίνεται το «αντικείμενο» της διπλωματικής εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας Ισαβέλας Παπαδοπούλου, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος Πολιτισμική Πληροφορική: Mουσειολογία του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
2008: Ατομική, Diaries Ι, γκαλερί Λόλα Νικολάου, στα πλαίσια της Photobiennale- Θεσσαλονίκης.
2007: Ομαδική, Memories, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη
2004: Ομαδική, Diaries, γκαλερί The Appartment, Αθήνα.
2003: Ατομική, «The Flesh Made Text», που οργανώθηκε στο πλαίσιο του ομώνυμου διεθνούς συνεδρίου του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Αλατζά Ιμαρέτ.
2003: Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η Τράπεζα UBS αποκτούν έργα της.
2001: Ατομική, UL (Urban Landscapes), γκαλερί Καλφαγιάν, Θεσσαλονίκη.
2001: Ατομική UL (Urban Landscapes), The Hellenic Centre, Λονδίνο.
1997: Oμαδική, Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας, Αθήνα.
1996: Oμαδική, Φωτο-Συγκυρία, Θεσσαλονίκη.
1995: προσκλήθηκε από την καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Δώρα Κυργιαφίνη στο μάθημα  Architecture and Design του εκπαιδευτικού οργανισμού DEI, προκειμένου να αξιολογήσει έργα φοιτητών.
1987: Oμαδική, Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας, Αθήνα.
1986: Ομαδική, Βiennale Νέων Καλλιτεχνών, Θεσσαλονίκη.

πηγή ΕΡΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ