Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο το πρόγραμμα των 52ων Δημητρίων Θεσσαλονίκης

Tο καλλιτεχνικό πρόγραμμα των 52ων Δημητρίων του δήμου Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε κατά την αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, από την πλειοψηφία ενώ  η μείζον αντιπολίτευση – παράταξη “Εντάξει” – ψήφισε λευκό, μετά από μια έντονη συζήτηση και αφού είχε προηγηθεί η απόρριψη του προγράμματός τους στην προηγούμενη συνεδρίαση. Λευκό ψήφισε και ο δημοτικός σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας» Κωνσταντίνος Ζέρβας. Οι άλλοι τρεις σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης που είχαν ψηφίσει στην προηγούμενη συνεδρίαση λευκό, Ανδρέας Κουράκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Θανάσης Παπαναστασίου, ψήφισαν θετικά.
Τα Δημήτρια υπεραμύνθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στη στάση της παράταξης του Σταύρου Καλαφάτη, κάνοντας λόγο για στείρα αντιπολίτευση και τους χαρακτηρίζοντας τα μέλη της «στρατιωτάκια».
«Αποδείξατε κ. Καλαφάτη ότι είστε μια στείρα αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να ψηφίζει “όχι” για να δημιουργεί πρόβλημα στη συμπολίτευση. Και το αποδείξατε περίτρανα στη συνεδρίαση που δεν πέρασαν τα Δημήτρια. Εάν πραγματικά τα αγαπούσατε, είχατε μια μοναδική ευκαιρία να μας ταπώσετε, να μας ξευτιλίσετε, κανένας δεν υπολόγιζε ότι θα ζητήσετε ονομαστική ψηφοφορία. Ενώ είχατε κάθε ευκαιρία να το ψηφίσετε και να πείτε πως φέτος πέρασαν με δική μας ψήφο», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Όπως σημείωσε, η σημερινή διοίκηση προσπάθησε να αλλάξει το πνεύμα των Δημητρίων και κατηγόρησε τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου, ότι είχε μετατρέψει τον δήμο σε ατζέντη. «Επί διοίκησης Παπαγεωργοπουλου είχε καταλήξει ο δήμος ατζέντης μεγάλων ονομάτων. Τα Δημήτρια δεν είναι μπουζούκια. Με τα χρόνια όμως μετατράπηκε σε μια γερασμένη εκδήλωση και αφορούσαν μόνο αυτούς που πήγαιναν και τα βλέπανε», τόνισε. «Ποιος έφερε την παρουσία της Γιόκο Ονο στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η διοίκηση μπορεί να αλλάξει το πνεύμα της πόλης. Αυτά που δεν γίνονταν καλά, προσπαθούμε να τα διορθώσουμε», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης άσκησε κριτική στη διοίκηση για τα Δημήτρια, ενώ υπενθύμισε τη στάση της «Πρωτοβουλίας» όταν ήταν αντιπολίτευση.
Υπογράμμισε πως η εισήγηση «δεν πέρασε επειδή οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αδιαφόρησαν και δεν βρίσκονταν στην αίθουσα να την ψηφίσουν». Και, λίγο αργότερα, τους ρώτησε: «Έχετε το πολιτικό θράσος να εγκαλείτε την αντιπολίτευση που έκανε το θεσμικό της χρέος»; Όπως τόνισε, «αυτοί που είναι αντίθετοι στο θεσμό, είναι οι ίδιοι οι σύμβουλοι και οι υπεύθυνοι της διοικούσας παράταξης». Και θύμισε ότι οι σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας», επί σειρά ετών, ψήφιζαν αρνητικά στις αντίστοιχες ψηφοφορίες, για τα Δημήτρια που οργάνωναν οι προηγούμενες διοικήσεις.
Ο κ. Καλαφάτης ξεκαθάρισε ότι σ’ αυτό που αντιδρά η μείζων αντιπολίτευση είναι η συχνότητα των απευθείας αναθέσεων κι αναρωτήθηκε: «Μας λέτε ότι ο οργανισμός των Δημητρίων δε σας επιτρέπει να επιλέξετε καλλιτεχνικό διευθυντή. Μα καλά, επτάμιση χρόνια διοικείτε. Δεν μπορείτε να τροποποιήσετε τον οργανισμό»;
«Κατά βάση δεν τα σέβεστε τα Δημήτρια. Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε το Φεστιβάλ, όταν εσείς η ίδια κυρία αντιδήμαρχε τα φέρνετε Ιούλιο», διερωτήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος υπενθύμισε νωρίτερα ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση το θέμα συζητήθηκε σε μια άδεια αίθουσα. Διερωτήθηκε επίσης γιατί οι αναθέσεις  δεν γίνονται με τον συνήθη τρόπο, δηλαδή με πρόσκλησης ενδιαφέροντος.

Για πολύ σημαντικό θεσμό έκανε λόγο η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου. «Ψηφίσαμε συνειδητά και δεν ακολουθούμε μια στείρα αντιπολίτευση», τόνισε.
«Το κόστος των Δημητρίων είναι ελάχιστο σε σχέση με το όφελος για την πόλη», τόνισε ο Μάκης Στεργίου από την παράταξη «Συμμαχία Πολιτών».
Να πέσουν οι τόνοι ζήτησε ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι μετά τις 31 Οκτωβρίου όταν θα ολοκληρωθούν τα Δημήτρια φέτος, θα πρέπει να γίνει μια επιτροπή που θα συζητήσει τι πρέπει να γίνουν στη συνέχεια.
Τις ενέργειες για τα Δημήτρια υπεραμύνθηκε η αρμόδιας αντιδήμαρχος Έλλη Χρυσίδου , η οποία ξεκαθάρισε ότι όσοι δεν ψήφισαν στην περασμένη συνεδρίαση, τορπίλισαν το θεσμό των Δημητρίων. Σημείωσε, τέλος, ότι θέση του δήμου από το 2011 είναι αυτή η γιορτή της πόλης να συνεχιστεί με άλλο στυλ και μειωμένο προυπολογισμό

Πηγή voria.gr, γράφτηκε από την Κάτια Γερακαρίτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ