Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Συμβαίνει τον Σεπτέμβριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Συναυλίες, εκθέσεις, εσπερίδα και άλλες δράσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για το μήνα Σεπτέμβριο, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές. Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει τη νέα καλλιτεχνική σεζόν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τη συναυλία εγχόρδων Violinissimo με τον σπουδαίο βιολονίστα Carlos Johnson, καθηγητή στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Lübeck. Μαζί του θα εμφανιστούν οι διακεκριμένοι βιολονίστες Ευγενία Φέιζο, Martin Ihle, Nαthan Matchin, και Δημήτρης Κολώνας. Στο πιάνο συνοδεύει ο γνωστός πιανίστας της πόλης μας Νίκος Κυριόσογλου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Kohne, Mozart, Egk,Lalo, Saint – Saens, Hellmessberger, Ysaye, Faure και Kroll.

Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Φουαγιέ/ώρα:20:30/είσοδος ελεύθερη
Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

«Τρεις μικρές ιστορίες από τη Φλωρεντία/
Tre piccolo storie fiorentine», του Ιταλού φωτογράφου Sergio Garbari

Η έκθεση περιλαμβάνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που παρουσιάζονται σε τρεις θεματικές ενότητες: η πρώτη περιλαμβάνει φωτογραφίες των γλυπτών του Michelangelo Buonarroti, η δεύτερη φωτογραφίες των κήπων Μπόμπολι και η τρίτη φωτογραφίες προσώπων αγαλμάτων του 19ου αιώνα που παρουσιάζουν εξέχουσες προσωπικότητες της Φλωρεντίας στο πέρασμα των αιώνων.
Η έκθεση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, θα διαρκέσει από Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017 έως και Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017.

Συνδιοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων & φουαγιέ/ώρα:20:00/είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

«Las Incantadas, οι Μαγεμένες. Ένα μνημείο σαν παραμύθι!»

Οι αμφίγλυφοι πεσσοί της Στοάς των Ειδώλων, γνωστοί ως Incantadas  ή Μαγεμένες, που το 1864 μεταφέρθηκαν στο Λούβρο και επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη ως πιστά αντίγραφα τον περασμένο Σεπτέμβριο, θα εκτίθενται πλέον στο προστώο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Συνδιοργάνωση: Δήμος Θεσσαλονίκης – Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Προστώο του ΑΜΘ/είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 22, Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ (ΕΗΠΚ) 2017

Εμπνεόμενο από τις «ΠΟΛ(ε)ΙΣ», που αποτελεί το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2017-2018, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης οργανώνει δύο δράσεις με γενικό τίτλο «Δρώντα μνημεία: το μουσείο “ερμηνεύει” την πόλη».

-Διοργάνωση περιοδικής έκθεσης με το έργο «Α-ΠΟΛ(ε)ΙΣ»της εικαστικού Άννης Καλτσίδου. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 22.9.2017, αλλά θα είναι επισκέψιμη από τις 12.9.2017 και θα διαρκέσει έως τις 29.10.2017.
-Θεατρικό δρώμενο σε τρεις πράξεις που αφορά σε αντίστοιχαεκθέματα του μουσείου. Αποτελεί σύνθεση διαφόρων κειμένων (λογοτεχνικών, επιστημονικών, υπηρεσιακών, δημοσιογραφικών) και θα «ανεβεί» στους χώρους του ΑΜΘ σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στις 22 και 23.9.2017. Το δρώμενο θα επαναληφθεί μία εβδομάδα μετά.

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου

ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου), το ΑΜΘ διοργανώνει εσπερίδα με παρουσιάσεις που απευθύνονται στους κάθε είδους ταξιδιώτες, επιχειρήσεις, τουριστικούς, πολιτιστικούς και κρατικούς φορείς, ενημερώνοντας για μια τεράστια αγορά που μένει ανεκμετάλλευτη στην Ελλάδα.

Συνδιοργάνωση: Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σωματείων Ξεναγών (FEG) –Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προσβάσιμου Τουρισμού (ENAT) – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης,

«Μ. Ανδρόνικος»/ώρα: 17:00/είσοδος ελεύθερη
ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ… ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

«ΕΙΔΩΛΙΟ ένας μικρόκοσμος από πηλό»

Διάρκεια έκθεσης: 3 Απριλίου 2017-30 Απριλίου 2018

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα πήλινα ειδώλια, μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία αρχαιολογικών αντικειμένων. Ειδώλια κατασκευάζονταν στον ελληνικό κόσμο από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος τηςαρχαιότητας και έτσι αποτελούν χαρακτηριστικό εύρημα των ανασκαφών τόσο σε νεκροταφεία όσο και σε οικισμούς προϊστορικών και ιστορικών χρόνων.
Συνολικά, παρουσιάζονται 672 ειδώλια από τα οποία 291 προέρχονται από τη Συλλογή του ΑΜΘ.
Τα υπόλοιπα ειδώλια προέρχονται από το σύνολο των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει αυτή τη μεγάλη έκθεση με σκοπό όχι μόνο την κατανόηση τεχνικών στοιχείων, μορφολογίας και εξέλιξης αλλά και την ψηλάφηση των μηνυμάτων τα οποία μεταφέρουν αυτές οι μορφές που φθάνουν σε εμάς έχοντας ταξιδέψει από τα βάθη του χρόνου.

Αρχαιολογικό Μουσείο, Μανώλη Ανδρονίκου 6, τηλ. 231 331 0201

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ