Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

«Έξοδος 1826» στο “Τζένη Καρέζη” και τέλος προβολών

Η ελληνική ιστορική ταινία παραγωγής 2017 «Έξοδος 1826» σε σκηνοθεσία και σενάριο του Βασίλη Τσικάρα που θα προβληθεί από τη Δευτέρα 4 έως την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30, με Ελεύθερη Είσοδο, στο Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο “Τζένη Καρέζη” του Δήμου Παύλου Μελά, είναι η δέκατη και τελευταία ταινία που παρουσιάζει το τμήμα πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματος “Καλοκαίρια 2017″.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Ιωσήφ Αράπογλου, προσκαλούντους πολίτες να παρακολουθήσουν την ταινία που γυρίστηκε με θέμα την επανάσταση του 1821, έπειτα από περίπου 46 χρόνια και τον «Παπαφλέσσα» της Φίνος Φιλμ και του Τζέιμς Πάρις, με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826.

Η ταινία βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία, είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή, δεν υπήρξε καμία κρατική αρωγή και είχε αίσια έκβαση, με την ουσιαστική υποστήριξη φίλων του θεάτρου «Άρατος», του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών, του Δήμου Πέλλας και επιχειρηματιών της περιοχής.

Η φωτογραφία είναι του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου, Αντώνης Σιώπκας, Χρήστος Μπάτζιος, ενώ σε σημαντικούς ρόλους συναντάμε επίσης, τους Βασίλη Τσικάρα, Αγγέλα Βαγιωνά, Ειρήνη Τσιαούση, Κυριάκο Χρυσίδη, Ράνια Νικολούλη, Μανώλη Σαββίδη, Κώστα Λιόλιο, Γιώργο Χατζηθεοδώρου, Νίκο Νικολαϊδη.

Ο δημιουργός Βασίλης Τσικάρας σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η ιστορία της ταινίας βασίζεται σε άγνωστους ήρωες οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους και το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας, αλλά εμείς σήμερα δεν τους γνωρίζουμε.

Διότι μαζί με τις μεγάλες προσωπικότητες της ελληνικής επανάστασης συμμετείχαν και πολλοί άνθρωποι οι οποίοι σήμερα μας είναι παντελώς άγνωστοι. Αυτούς τους ήρωες θέλω να αναδείξω μέσα από την ταινία».

Υπόθεση: Ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στην ντάπια του στρατηγού Μακρή. Έτσι, με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826, ξεκινά η δύσκολη πορεία τους μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στο χωριό προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους. Ο Ιμπραήμ πασάς και ο τούρκος Φρούραρχος της Άρτας Νιχάτ Σερβάν ετοιμάζουν την τελική επίθεση στο Μεσολόγγι.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ

Από το προηγούμενο καλοκαίρι του 2016, το Σινεμά ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ,  μπήκε δυναμικά στον ψηφιακό κόσμο με σύγχρονο ψηφιακό σύστημα προβολής των ταινιών που προσφέρει υψηλής ποιότητας εικόνα και την απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία.

Το θερινό σινεμά ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ, είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

Βρίσκεται στις οδούς Μαυρομιχάλη και Φιλίππου, δίπλα στο Πάρκο Κρύας Βρύσης Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά, σε μια μαγευτική τοποθεσία,  κυκλωμένο από ένα υπέροχο κομμάτι πρασίνου.

Από το κέντρο ο χώρος προσεγγίζεται κυρίως μέσω της οδού Λαγκαδά. Στο ύψος του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, στην είσοδο του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας , επιλέγετε την οδό Δαβάκη προς Πολίχνη, στο ‘τρίγωνο” της Πολίχνης συνεχίζεται δεξιά στην οδό Ελπίδος και στη διασταύρωση με Φιλίππου (Πολιτιστικό Κέντρο Πολίχνης) στρίβετε αριστερά και στο ύψος της Μαυρομιχάλη, δεξιά βρίσκεται το πάρκο με το θερινό κινηματογράφο.

Από την περιφερειακή προσεγγίζεται μέσω του κόμβου Νοσοκομείων Παπαγεωργίου – 424 την είσοδο της Πολίχνης και ακολουθώντας την οδό Αγνώστου Στρατιώτη, στο ύψος του πρώην Δημαρχείου Πολίχνης,  στη διασταύρωση με την Αγίου Παντελεήμονος,  στρίβετε αριστερά και αμέσως μετά δεξιά στην οδό Καρυπίδου που οδηγεί στο πάρκο του θερινού σινεμά.

Η πρόσβαση είναι εύκολη και με τις αστικές συγκοινωνίες του ΟΑΣΘ, δρομολόγια

Νο 35 Μετέωρα, στάση Πευκάκια και

Νο 29 Πολίχνη, στάση Δημαρχείο ή Πάρκο Κρύας Βρύσης

Ο Κινηματογράφος διαθέτει χώρο για δωρεάν στάθμευση.

 

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

τηλ. 2313302 833, 835, 936

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ