Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
28.5 C
Thessaloniki
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
spot_img

Ο Σεπτέμβρης μπήκε και η dot2dot βγαίνει στους δρόμους!

Οι δράσεις της πολιτιστικής εταιρείας dot2dot, οι οποίες περιλαμβάνουν θεματικές διαδρομές και εναλλακτικές ξεναγήσεις στη Θεσσαλονίκη και σε κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους, εκπαιδευτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς, εργαστήρια παιδιών και ενηλίκων και εικαστικές δράσεις, συνεχίζονται τον Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της ομάδας: Αυτόν τον μήνα, αναζητούμε… θεραπεία μέσα από την ομώνυμη νέα μας διαδρομή, ακολουθούμε τις Μαγεμένες χάρη στο ομώνυμο βιβλίο της Μαίρης Κόντζογλου και τους Λογοτεχνικούς Περιπάτους του Public, και (τηλε)μεταφερόμαστε στην άγνωστη πλευρά της πόλης με την πιο… μυστήριά μας διαδρομή!

 

Το πρόγραμμα δράσεων Σεπτεμβρίου έχει ως εξής:

«Αναζητώντας… θεραπεία: η ιστορία της πόλης μέσα από την περίθαλψη και την ιατρική»

Περιπατητική διαδρομή

Η dot2dot σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επισκεπτών Υγείας και επιστημονική συνεργάτιδα την κα Δάφνη Χαλκιά, σχεδίασε και θα πραγματοποιήσει στο πλαίσιο της 82η ΔΕΘ μια περιπατητική διαδρομή παρουσιάζοντας την ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από την ιατρική μέριμνα.

Η ιατρική διαχρονικά μέσα από την επιστήμη αλλά και την επίκληση στο θείο. Αναφορές σε τοιχογραφίες βυζαντινών ναών, επικλήσεις θαυματουργών αγίων, αλλά και μοναχοί που παρείχαν ιατρικές υπηρεσίες και θαυματουργές θεραπείες στους πολίτες της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Από την άλλη, τα νέα νοσοκομειακά κέντρα της οθωμανικής περιόδου, τα πρώτα ασθενοφόρα της εποχής, καθώς και διάσημα φαρμακεία και γιατροί της πόλης.

Μια πρωτότυπη θεματική διαδρομή για την ιστορία της υγείας στην πόλη, μια αφήγηση μέσα από σημαντικά δημόσια κτίρια, μνημεία και προσωπικότητες.

Ημέρες και ώρες ξεναγήσεων:

Τρίτη 12.09, 11:00-13:00

Τετάρτη 13.09, 11:00-13:00

Δηλώσεις συμμετοχής: info@dot2dot.gr, 2311242382 & 6946002553 (όνομα, τηλέφωνο & email)

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 30 άτομα

Κόστος: 6€

*ειδική τιμή στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ

 

«Οι Μαγεμένες » (Las Incantadas)

Λογοτεχνικός Περίπατος

16.09

Τα Public και η πολιτιστική εταιρία dot2dot σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο σας προσκαλούν σε ένα νέο Λογοτεχνικό Περίπατο βασισμένο στο βιβλίο της Μαίρης Κόντζογλου «Οι Μαγεμένες» ( Las Incantadas).

Ο έρωτας μιας βασίλισσας της Θράκης και του Μεγάλου Αλεξάνδρου συνδέει μια στοά από είδωλα που βρισκόταν για αιώνες στο κέντρο της πόλης, με τη θλιβερή πραγματικότητα μιας αρπαγής το 1864. Μορφές καμωμένες από μάρμαρο, που μάγευαν τους κατοίκους της αλλοτινής Θεσσαλονίκης, σήμερα ατενίζουν θλιμμένες τους επισκέπτες ενός μουσείου πολύ μακριά από τον τόπο τους.

Η ιστορία των «Μαγεμένων» και το χρονικό της απαγωγής ξετυλίγεται μέσα από τις επιστολές του ίδιου του εμπνευστή και δράστη της αρπαγής, που φτάνουν κάθε τόσο στη Γαλλία, μεταφέροντας στη Δύση όψεις μιας ιδιαίτερης πολυφυλετικής πόλης της τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μέσα στο κλίμα αυτό, η έννοια της πατρίδας, τα ιδανικά του αγώνα για ελευθερία, οι κοινωνικές συμβάσεις και οι ταξικοί διαχωρισμοί, η θέση της γυναίκας και οι απαγορευμένοι έρωτες συνθέτουν την εικόνα μιας άλλης εποχής. Οι μαρμαρωμένες μορφές γίνονται το σύμβολο ενός ξεριζωμού και η συγγραφέας Μαίρη Κόντζογλου ενώνει με δεξιοτεχνία το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον με ένα θέμα επίκαιρο όσο ποτέ, τον ξεριζωμό ενός μνημείου με ανοιχτή ημερομηνία επιστροφής…

Ένας φανταστικός διάλογος που εκτυλίχθηκε στο σκοτεινό υπόγειο ενός μουσείου αιώνες πριν, επαναλαμβάνεται με νέα πρόσωπα σε έναν ιδιαίτερο υπόγειο χώρο της Θεσσαλονίκης του σήμερα.

*Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

* Μετά το τέλος της διαδρομής θα ακολουθήσει εκδήλωση στο Public Τσιμισκή όπου συζητάμε με την συγγραφέα Μαίρη Κόντζογλου.

Δηλώσεις συμμετοχής:

 

«Αυτός, αυτές και τα μυστήρια 1: τα μυστήρια της Θεσσαλονίκης»

Περιπατητική διαδρομή

17.09

Η βραδινή διαδρομή που για τρίτη συνεχόμενη σεζόν θα σας ταξιδέψει στην άγνωστη Θεσσαλονίκη, επιστρέφει! Η dot2dot και ο Γιώργος Μαντζουρανίδης, με αφετηρία την Άνω Πόλη, τερματισμό την περιοχή του Λευκού Πύργου και οδηγό τα βυζαντινά τείχη, σας προσκαλούν σε μια περιπλάνηση στο μεταφυσικό. Αστικοί θρύλοι, απόκρυφοι συμβολισμοί, ταξίδια στον χρόνο και παρουσίες πέρα από τις γνωστές διαστάσεις, όλα αποκαλύπτονται σε μια διαδρομή που αποδεικνύει πως τελικά ζούμε σε μια αρκετά… μυστήρια πόλη!

*performance: Νίνα Φωτιάδου

Ώρα: 20.00-22.30

Δηλώσεις συμμετοχής: info@dot2dot.gr, 2311242382 & 6946002553 (όνομα, τηλέφωνο & email)

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 25 άτομα

Κόστος: 12 ευρώ (κανονικό) – 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, παρέες άνω των 4 ατόμων)

 

H πολιτιστική εταιρεία dot2dot γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2013 και δραστηριοποιείται στον χώρο του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του τουρισμού. Τα μέλη της, αξιοποιώντας και συνδυάζοντας τις διαφορετικές επιστημονικές ειδικότητές τους (αρχαιολόγοι, ξεναγοί, ιστορικοί, πολιτιστικοί διαχειριστές, ειδικοί παιδαγωγοί κ.α.) σχεδιάζουν και υλοποιούν θεματικές διαδρομές και εναλλακτικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εικαστικές δράσεις στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της εταιρείας είναι η ανάδειξη της πολυδιάστατης αυτής πόλης, η προώθηση του δημιουργικού δυναμικού της μέσα από ένα δίκτυο συνεργασιών, η επικοινωνία, η ανταλλαγή ιδεών και η δημιουργική έκφραση μέσω της τέχνης.

Περισσότερα για την dot2dot και τις δράσεις της http://www.dot2dot.gr/

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ