Ατομική έκθεση της Αλεξάνδρας Μαράτη με τίτλο Ex-Plorations

Γιώργος Νταλάρας και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας απόψε στη σκηνή της 82ης ΔΕΘ
13/09/2017 14:58
Παιδικό Φεστιβάλ Υγείας, Διατροφής και Αθλητισμού στο Noesis
13/09/2017 15:16
Δείτε τα όλα

Ατομική έκθεση της Αλεξάνδρας Μαράτη με τίτλο Ex-Plorations

Η αίθουσα τέχνης ena contemporary/kaplanon galleries (Βαλαωρίτου 9, ΑΘήνα, τηλ. 2103388501) εγκαινιάζει το εικαστικό έτος 2017 – 2018 , την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στις 20:00’, με τη νέα ατομική έκθεση της Αλεξάνδρας Μαράτη με τίτλο EX – PLORATIONS.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: Πρόκειται για μια νέα σειρά έργων στα οποία η διεθνώς καταξιωμένη εικαστικός επιχειρεί να εξερευνήσει, όπως λέει και η ίδια, «έρημους τόπους, άγνωστων διαστάσεων, που συχνά βρίσκονται υπό την επήρεια ακραίων καιρικών φαινομένων σε μια διαδικασία ψυχικού μετασχηματισμού». Καταφεύγοντας σε υλικά όπως σπρέι και ακρυλικά, που της εξασφαλίζουν ένα αμμώδες ή κολλώδες επίχρισμα, πλάθει «πολλαπλά επίπεδα κινούμενης άμμου, παροδικά και μόνιμα.

Πρόκειται για μια οπτικό-χωροταξική απομνημόνευση που απεικονίζει ιπτάμενα αντικείμενα, φασματικές μορφές ή γεωμετρικά σχήματα σε αποχρώσεις της αύρας. Ενίοτε, απότομα κενά εντείνουν την αίσθηση της απώλειας ή μιας επικείμενης καταστροφής…. Ακόμη περίεργα χτισμένα οικοδομήματα σχηματοποιούν εικαστικά αρχετυπικά οράματα του ασυνειδήτου ή εμπνέονται από στοιχεία της ίδιας της φύσης. Το άγνωστο του εξωτερικού κόσμου συνδέεται με το άγνωστο του εσωτερικού, προκαλώντας το θεατή να συμπλεύσει με το ατομικό του…όχημα».
Μέσα από έργα – κρυπτογράμματα που συστήνουν προσωπικούς λαβυρίνθους, η καλλιτέχνις εκφράζει την αφοσίωσή της στο παιγνιώδες, στην εξερεύνηση ως διανοητική πρόκληση, μετατρέποντας το ζωγραφικό έργο σε μια κατ’ ουσίαν εγκατάσταση με χωροχρονική διάσταση και κβαντικές αναφορές.

Η εξερεύνηση ή ex-ploration γίνεται και πλεύση, και αποκτά διαγνωστική / ψυχαναλυτική διάσταση, συντείνοντας στην κατάκτηση αυτού που διαφεύγει από το συνειδητό και αναδύεται μέσω της θεραπευτικής λειτουργίας της τέχνης. Άξιο πνευματικό τέκνο του μέντορά της Alan Moore, η Αλεξάνδρα Μαράτη αποδεικνύει μέσα από την καινούργια της δουλειά πως η τέχνη είναι πράγματι μαγεία και η μαγεία είναι τελικά τέχνη.

Διάρκεια έκθεσης: 19 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου 2017