Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
11.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img

Εκδήλωση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον Αρχαιολογικό Χώρο Πέλλας

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017, που λαμβάνει χώρα από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2017, με το γενικό τίτλο ΠΟΛ(ε)ΙΣ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας διοργανώνει το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου εκδήλωση στον Αρχαιολογικό Χώρο Πέλλας με τίτλο: «Πόλις και Χώρα: αστικοί και αγροτικοί πληθυσμοί σε τρεις κόσμους (Κλασική αρχαιότητα, Ρώμη, Βυζάντιο)».

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. στο Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Χώρου της Πέλλας με τρεις αρθρωτές ολιγόλεπτες παρουσιάσεις για τη σχέση των πόλεων με την ύπαιθρο χώρα σε τρεις περιόδους, την κλασική αρχαιότητα (Πέλλα), την ύστερη αρχαιότητα (Έδεσσα), και το Μεσαίωνα (Χρυσή-Μογλενά στην Αλμωπία), ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας με έμφαση στην ιστορία της πόλης και του αστικού της ιστού.
Το πρόγραμμα των παρουσιάσεων έχει ως εξής:

Άστυ και χώρα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Το παράδειγμα της Πέλλας – Ελισάβετ Τσιγαρίδα, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Πέλλας

Αστικό και αγροτικό τοπίο στη ρωμαϊκή εποχή: η Έδεσσα και η Εγνατία – Στράτος Νανόγλου, αρχαιολόγος της ΕΦΑ Πέλλας

Αστικό και περιαστικό τοπίο μετά την Αρχαιότητα. Έδεσσα και Μογλενά – Γιώργος Σταλίδης, αρχαιολόγος της ΕΦΑ Πέλλας

Ξενάγηση στο χώρο – Αλεξάνδρα Σκίτσα, αρχαιολόγος της ΕΦΑ Πέλλας

Η εκδήλωση έχει στόχο να αναδείξει τη σημασία των πόλεων σε κάθε χρονική περίοδο, τονίζοντας την αλληλένδετη κάθε φορά σχέση με το αγροτικό περιβάλλον που τις συντηρούσε. Αυτή η σχέση χαρακτηρίζεται από αλλαγές σε κάθε περίοδο, οι οποίες δίνουν και ένα διαφορετικό χαρακτήρα στον τρόπο ζωής των πληθυσμών της περιοχής. «Τι σημαίνει η ζωή στην πόλη;», «ποιος έλεγχε την αγροτική παραγωγή και πώς έφτανε στις πόλεις;», «πού και πώς λαμβάνονταν οι πολιτικές αποφάσεις;», «ποιοι και πώς μετακινούνταν ανάμεσα στις πόλεις και στις αγροικίες;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα τεθούν από τους τρεις ομιλητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ