Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
28.5 C
Thessaloniki
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
spot_img

Θεατρικό δρώμενο: «Χίλιοι ξεριζωμοί κάναν μια πατρίδα…»

Επαναλαμβάνεται την ερχόμενη Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στο δήμο Νεάπολης-Συκεών το μουσικο-θεατρικό δρώμενο «Χίλιοι ξεριζωμοί κάναν μια πατρίδα…» στην Πολιτιστική Γειτονιά (πάρκο Ελπίδος, Συκιές), από τις 6.30 μ.μ. έως τις 9:15 μ.μ.

Το χορευτικό συγκρότημα του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με τη συνεργασία πολλών φορέων και 174 εθελοντών χορευτών, μουσικών και ηθοποιών θα μεταφέρει και πάλι με μοναδικό τρόπο όλες εκείνες τις εικόνες, σε ένα μοναδικό, καθηλωτικό και μυσταγωγικό δρώμενο μέσα από την ιστορική αναδρομή στις συνήθειες, στα ήθη και τα έθιμα κατά την ιστορική περίοδο 1917-1945, και τα οποία ταξίδεψαν από τα παράλια της Μικράς Ασίας, τη Βόρεια και Ανατολική Θράκη, τον Πόντο και την Καππαδοκία.

Τοπικοί παραδοσιακοί σύλλογοι, μουσικά και θεατρικά σχήματα θα ξετυλίξουν το κουβάρι της ιστορίας που «γέννησε» την περιοχή αναδεικνύοντας τις πολιτιστικές ρίζες του τόπου μας, αλλά και τη σύνδεσή τους με τις πολυποίκιλες πτυχές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Ήδη το πρόγραμμα της μοναδικής αυτής ξενάγησης έχει ολοκληρωθεί, με περισσότερους από 270 κατοίκους της περιοχής να έχουν δηλώσει συμμετοχή. Μοιρασμένοι σε 13 ομάδες, και περιδιαβαίνοντας τους σταθμούς της ιστορίας που «…κάναν μια πατρίδα», μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον τρόπο εγκατάστασης αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης, τα ήθη και τα έθιμα των προσφύγων, να κεραστούν ντολμαδάκια και παστουρμά, να γευτούν κουφέτα γάμου και ελιές κηδείας…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ