Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Πεζοδρομείται η Αγίας Σοφίας για την “Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο”

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας (16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2017) με στόχο την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών γύρω από τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς.

Οι δράσεις κορυφώνονται αύριο, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», με τη συμβολική πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Σοφίας, από την Τσιμισκή έως και τη Λεωφόρο Νίκης και κατά τις ώρες 10.00 έως 20.00. Στο σημείο θα μεταβεί, στις 18.30, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος και θα παρακολουθήσει τον τερματισμό της ποδηλατοδρομίας που θα ξεκινήσει στις 17.00 από το Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Resilient Europe – URBACT ΙΙΙ.

Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις μελέτες και τις ενέργειες που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατά το τρέχον χρονικό διάστημα, όπως:

Μελέτη Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΜΒΑΚ)
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)
Νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης
Νέο ενιαίο ωράριο φορτοεκφορτώσεων και
Ευρωπαϊκό έργο URBACT III – Resilient Europe

Διαδραστική εκδήλωση στον Εύοσμο

Στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Ευόσμου θα πραγματοποιηθεί αύριο, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, η διαδραστική εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, με στόχο την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σε ζητήματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας και την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής στη διαμόρφωση κυκλοφοριακών συνθηκών φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η εκδήλωση περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, καλλιτεχνικά εργαστήρια και διαδραστικά παιχνίδια. Συγκεκριμένα μαθητές της Δ΄ και Ε΄ τάξης δημοτικών σχολείων του δήμου θα παρακολουθήσουν και θα συμμετάσχουν στις ακόλουθες δράσεις: 1. “Ενημερώνομαι για θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής”. Εκπαιδευτές του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής ενημερώνουν τα παιδιά για τις βασικές αρχές της οδικής ασφάλειας, με στόχο την καλλιέργεια κυκλοφοριακής συνείδησης και παιδείας. 2. “Γνωριμία με τα αρχαία Ελληνικά παιχνίδια”. Πρόκειται για αθλητικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν την ιστορία και την εξέλιξη του παιχνιδιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας που προβλέπει μεταξύ άλλων την προώθηση της κοινής χρήσης των δημόσιων χώρων.

3. Εργαστήριο ζωγραφικής με θέμα: “Κυκλοφορώ καλύτερα στην Πόλη μου”. 4. “Μαθαίνω Ποδήλατο”. Εκπαιδευτική βιωματική δράση που έχει στόχο να προωθήσει τη χρήση του ποδηλάτου ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης και να αποκαλύψει στα παιδιά τα “μυστικά” του ποδηλάτου. “Επενδύοντας στη σπουδαιότητα της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ως βασικού πυλώνα για την οικοδόμηση της σύγχρονης φυσιογνωμίας της πόλης, ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής καινοτομίας συμμετέχοντας ως εταίρος στο έργο βιώσιμης αστικής κινητικότητας “Innova Sump” και εκπονώντας το Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του δήμου”, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Ποδηλατοπορεία στους Αμπελόκηπους

Ποδηλατοπορεία στους δρόμους του δήμου, που θα είναι ανοιχτή για όλους μικρούς και μεγάλους, διοργανώνει αύριο ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, στις 5 μετά το μεσημέρι. Συγκέντρωση στην είσοδο του πρώην στρατοπέδου Μεγάλου Αλεξάνδρου και η διαδρομή της ποδηλατοδρομίας θα είναι η ακόλουθη: Έναρξη: Είσοδος πρώην στρατοπέδου Μ.Αλεξάνδρου-Βενιζέλου-Θ.Χατζίκου- Αγ.Παρασκευή-Βενιζέλου-Ελευθερίας-Φιλιπουπόλεως-Δαβάκη-Βενιζέλου και τερματισμός στην είσοδο του πρώην στρατοπέδου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Θα ακολουθήσει εκδήλωση με επιδεξιότητες στο χώρο του στρατοπέδου.
“Ο πεζόδρομος που θέλουμε…” στην Επανομή

“Ο πεζόδρομος που θέλουμε…” είναι το τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει αύριο ο δήμος Θερμαϊκού και η αντιδημαρχεία Παιδεία, στον κεντρικό πεζόδρομο της Επανομής, από 12 το μεσημέρι έως τις 2 μετά το μεσημέρι. Έφηβοι-μαθητές του Γυμνασίου Επανομής μέσα από πρωτότυπες δράσεις θα αναδείξουν τα προβλήματα του πεζόδρομου και μαζί με τους πολίτες της περιοχής θα αποφασίσουν πώς θέλουν τον πεζόδρομο της πόλης τους. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσική από τη Φιλαρμονική του Δήμου Θερμαϊκού. Ο στόχος της εκδήλωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, είναι διπλός: αφενός η ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ζήτημα της αλόγιστης χρήσης αυτοκινήτου και της καταπάτησης των δικαιωμάτων των πεζών και αφετέρου η ενεργοποίηση μαθητών των γυμνασίων του δήμου για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Ecomobility, έτσι ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα μετακίνησης των διαφορετικών περιοχών του δήμου και να διατυπωθούν προτάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων σε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας την άνοιξη του 2018. H εκδήλωση είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ