Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Εκδηλώσεις στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για τα «Σεπτεμβριανά»

Με στόχο να ενισχυθεί η γνώση, αλλά και να τιμηθεί η μνήμη των τραγικών θυμάτων της περιόδου, μέσα από μαρτυρίες, αφηγήσεις και οπτικοακουστικό υλικό, παράλληλα με την επιστημονική ιστορική προσέγγιση, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, από κοινού με την «Ένωση Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος», θα πραγματοποιήσει κύκλο εκδηλώσεων για τα γεγονότα του 1955 στην Κωνσταντινούπολη που έμειναν στην ιστορία γνωστά ως «Σεπτεμβριανά».

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017, στις 6 μ.μ., στο Κλειστό Θέατρο Νεάπολης (δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, Ελ. Βενιζέλου 125) και θα περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή ντοκιμαντέρ, βιωματικές αφηγήσεις από δύο Κωσταντινοπολίτες και τραγούδια μνήμης από τη χορωδία της Ένωσης.

Όπως σημειώνει στο μήνυμα του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, «πέρασαν 60 και πλέον χρόνια, και παρά του ότι η βιβλιογραφία είναι τόσο πλούσια, έχοντας αναδείξει όλες τις σκοτεινές πλευρές της τραγωδίας και σε όλες της τις διαστάσεις, εντούτοις στην ευρύτατη κοινή γνώμη καταγράφεται ένα είδος ελλειμματικής γνώσης». «Πλην των απογόνων των θυμάτων του μαύρου Σεπτέμβρη του 1956, είναι πιθανόν το ποσοστό που η σύγχρονη κοινωνία έχει γνώση των γεγονότων να είναι ελαχιστότατο. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο ο δήμος μας, σε συνεργασία με την Ένωση Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως, διοργανώνει ειδική εκδήλωση. Στόχος επίσης, μέσα από την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, να καταστεί εθνική συνείδηση και εθνική αποστολή η διεκδίκηση της δικαίωσης των χιλιάδων ξεριζωμένων Ελλήνων. Και η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί από όλους για την ενίσχυση της ιστορικής γνώσης και της μνήμης», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του.

Στην εκδήλωση, ο καθηγητής του Ε.Μ.Π., και πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω., Νικόλαος Ουζούνογλου θα παρουσιάσει την καταγραφή των γεγονότων με θέμα «Η μνήμη των Σεπτεμβριανών του 1955 και ο αγώνας της Ρωμιοσύνης της Πόλης παντού για αναζωογόνηση», ενώ ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Βασίλειος Γιούλτσης θα επιχειρήσει μια κοινωνική και ιστορική προσέγγιση αναλύοντας το θέμα «Σεπτεμβριανά του 1955: Εμείς και Εκείνοι-Ιστορία και Μνήμη».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας του αείμνηστου Δημητρίου Καλούμενου, στην Αίθουσα Τέχνης Νεάπολης (δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, Ελ. Βενιζέλου 125) από την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου έως την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017.

INFO:
Έκθεση φωτογραφίας
-28-29.9 και 2,3,4.10: 9π.μ.-2 μ.μ. & 5μ.μ.-8μ.μ.
-30.9-1.10: 10:30π.μ.-2μ.μ. & 5μ.μ.-8μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ