Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
13 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img

Εκδηλώσεις Οκτωβρίου στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί τον Οκτώβριο στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (Εθν. Αμύνης 27, τηλ. 231 331 8570).  Περιλαμβάνει ημερίδες, εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνικές βραδιές, σεμινάρια κ.α.

Το πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, έχει ως εξής:

1. Με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Παλαιογραφικής Εταιρείας, η Εταιρεία διοργανώνει ημερίδα με θέμα:«Βιβλιοθήκες και Συλλογές χειρογράφων και εγγράφων στην Ελλάδα: Παρελθόν, παρόν και μέλλον», την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου και ώρα 20:00, καθώς και έκθεση με θέμα: «Τα χειρόγραφα της Θεσσαλονίκης». Προτείνεται λοιπόν, η έκθεση σε ασφαλή βιτρίνα μέσα στο χώρο της βιβλιοθήκης των τεσσάρων χειρογράφων που βρίσκονται στη διάθεση της Βιβλιοθήκης. Η έκθεσή τους θα έχει διάρκεια 10/10/2017-30/10/2017, δέκα μέρες πριν και μετά της 2οης Οκτωβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων. Τα χειρόγραφα που θα εκτεθούν είναι:

«102. Σπ. 102. Σεραφείμ. Νέος θησαυρός Αγγιλάν Κιτάπ, Τιάνε Εγγύ Χαβηέ. Βενετικτέ Αγιανλαρήν Ιζνίηλαν, Βόρτωλι Αντώνιοσταν, 1756. 8ον, σ.1-402 (Β.Ε 27827) (ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ).
Σπ.103. Γαζής Θεόδωρος. Γραμματικής εισαγωγής βιβλία τέσσαρα. Ενετίησιν, δεξιότητι «΄Αλδου Μανουκίου, (1495). 4ον , σ. 396. (Β.Ε 29124).(ΑΡΧΕΤΥΠΟΝ).
Σπ.111. Κανόνες περί της κατά μέρος συντάξεως εκάστου των του λόγου μερών. Θεσσαλονίκη, 1824. 8ον , σ. 163. (Β.Ε. 39583) (ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ).
Σπ.112. (Κυριακοδρόμιον). Παλαιόν Ευαγγέλιο. (Β.Ε 39584) (ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ).
Σπ. 113. Καλοφωνικοί ειρμοί (1837) τομ. 1-2. (Β.Ε 39585) (ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ)».

 

2. Το 3ο Thessaloniki Festival Animation θα πραγματοποιηθεί στις 19-20-21-22 Οκτωβρίου 2017, με συνεχείς προβολές animation από όλο τον κόσμο για το κοινό της Θεσσαλονίκης  στον κινηματογράφο  “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ” ενώ τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται  στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης. Οι καλεσμένοι καλλιτέχνες που θα έρθουν φέτος θα είναι οι Γιάννης Ζουγανέλης με θέμα την υποκριτική σε ταινίες animation, ο Θάνος Γιοβανούδης ο Character Animator της ταινίας του Studio Ghibli The Red Turtle και ο Γερμανός Gerhard Funk  με το πολυβραβευμένο του film Fruit. Θα υπάρξουν επίσης ομιλίες και πάνελ με θέμα το animation και τις εφαρμογές του αλλά και των ευκαιριών που υπάρχουν στον χώρο του animation στην Ελλάδα.  Τους μαραθώνιους και το διαγωνιστικό θα συμπληρώσουν special συλλογές μία εκ αυτών το Σέρβικο πανόραμα Animation σε συνεργασία με το Festival Balkanima ένα από τα μεγαλύτερα της Σερβίας επίσης ένα αφιέρωμα HUMAN RIGTHS ANIMATED με την στήριξη του ιδρύματος Heinrich-Böll-Stiftung GR  όπου μέσα από την τέχνη του animation θα προβληθούν επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους που θίγουν ή αναδεικνύουν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.   Στο TAF θα διεξαχθεί διαγωνισμός ταινιών animation μικρού μήκους και θα υπάρξουν βραβεύσεις σε διάφορες κατηγορίες. Με εξτρά κατηγορία για φέτος τις σπουδαστικές ταινίες.

 

3. Παρουσίαση του βιβλίου: «Χαμένες Πατρίδες. Το χωριό μας η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ (το Κιόστε) 1760-1922» του Γιάννη Αικατερίνη, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 και ώρες 18:00-21:00, από την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και την Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού “Ανατολής Ίχνη”, η οποία είναι ένα μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό σωματείο, αποτελούμενο από μέλη που μελετούν διεξοδικά και εμπεριστατωμένα την παράδοση και τον πολιτισμό εν γένει των προσφύγων της Μικράς Ασίας. Η ομάδα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου το προσφυγικό στοιχείο υπερτερεί, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα μέλη να προσεγγίσουν καλύτερα το μικρασιατικό πολιτισμό.

4. Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 19:30, αρχίζει η λειτουργία της Λέσχης Ανάγνωσης Φανταστικής Λογοτεχνίας (φαντασία, επιστημονική φαντασία, τρόμος, μαγικός ρεαλισμός) στην Κεντρική Βιβλιοθήκη. Οι συμμετέχοντες σε κάθε συνάντηση θα αναλύουν το βιβλίο που έχει επιλεγεί κάθε φορά και που έχουν διαβάσει, και με τη βοήθεια της συντονίστριας που θα δίνει τις βασικές οδηγίες, θα καλούνται να γράψουν ένα σύντομο κείμενο εμπνευσμένο από το βιβλίο. Κάθε τρείς μήνες θα διοργανώνονται βραδιές ανάγνωσης όπου θα διαβάζονται τα κείμενα που θα γράφουν και θα επιλέγουν οι συμμετέχοντες. Συντονίστρια θα είναι η Ευλαμπία Τσιρέλη (συγγραφέας, εκπαιδευτικός, καθηγήτρια δημιουργικής γραφής και υποψήφια διδάκτωρ στο Α.Π.Θ).

5. Η Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει Λογοτεχνική βραδιά την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 στις 20.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ορόφου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27, τηλ. 231 331 8570). Οι Λέσχες Ανάγνωσης του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης θα ενωθούν σε μια μεγάλη εκδήλωση. Το βιβλίο που θα σχολιαστεί είναι: «Ποιος σκότωσε το θεό του έρωτα;» του Δημητρίου Τζουβάλη και της Αρσινόης Σερμιντζέλη, των εκδόσεων Αρμός. Για το βιβλίο θα μιλήσουν  η Όλγα Νικολαϊδου δημοσιογράφος – ηθοποιός, η Ιφιγένεια Παραστατίδου δικηγόρος, μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, καθώς και ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Τζουβάλης. Συντονίστρια της εκδήλωσης: η Ευαγγελία Κατρινάκη, βιβλιοθηκονόμος. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

6. Χειροτεχνίας έργα. Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, πάντα κοντά στους δημότες, ανεξάρτητα από ηλικία και φύλο, πρόκειται να διοργανώσει μαθήματα ντεκουπάζ για αρχαρίους. Η τέχνη του ντεκουπάζ προέρχεται από το Γαλλικό “decouper” = “κόβω”. H διακοσμητική τεχνική που χρησιμοποιεί χάρτινα μοτίβα για να αλλάξει την όψη αντικειμένων από ξύλο, χαρτί, γυαλί, πέτρα, πηλό, μεταλλικές ή πλαστικές επιφάνειες. Στην πραγματικότητα και στις επαγγελματικές εφαρμογές της φυσικά, αφού πρόκειται για μια πραγματική τέχνη γνωστή από τον 18ο αιώνα, το decoupage συνδυάζει το κολλάζ  με την ζωγραφική και είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για έναν ερασιτέχνη να ξεχωρίσει που …σταματά το χαρτί και αρχίζει το χρώμα.

Πρόκειται για 6 θεματικές συναντήσεις στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα ασχοληθούν με ντεκουπάζ σε γυαλί, ξύλο, καμβά, κερί, κεραμικό και σαπούνι. Τα μαθήματα θα κάνει η Σοφία Παπαδοπούλου, κάθε Τρίτη και ώρες 10:30-12:30 π.μ., στον 1ο όροφο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης . Πρώτο μάθημα θα γίνει την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ