Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
15.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Δημήτρη Μαλέση

Το βιβλίο του Δημήτρη Μαλέση με τίτλο «Ήττα – Θρίαμβος – Καταστροφή. Ο Στρατός στο Ελληνικό Κράτος από το 1898 έως το 1922», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Επίκεντρο», θα παρουσιαστεί στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα), το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, στις 12:00 μ.

Με τον συγγραφέα συζητούν για το βιβλίο οι: Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Λαλούσης, υποστράτηγος, διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Νικόλαος Δάρας, καθηγητής, Κοσμήτωρ της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

Ποιος ευθύνεται για το «Μαύρο ’97»; Αποδόθηκαν ευθύνες; Η πρώτη επέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα το 1909 συνιστά επανάσταση ή πραξικόπημα; Τι σήμαινε για την πολιτική ζωή της χώρας τις επόμενες δεκαετίες; Ποιος ήταν ο κύριος συντελεστής στις νίκες των Βαλκανικών Πολέμων; Αλλά και ποιος ευθύνεται για τον πρώτο μεγάλο διχασμό που συντάραξε τη χώρα τη δεκαετία του 1910 και άφησε ανοικτές πληγές για πολλά ακόμη χρόνια στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας; Ήταν «αντιβασιλικός» ο πρωθυπουργός και υπουργός Στρατιωτικών Βενιζέλος; Πόσο παράτολμη ήταν η Μικρασιατική επιχείρηση; Και, κυρίως, ποιος ευθύνεται για τη μεγάλη καταστροφή που ακολούθησε το ’22; Ένοχοι ή αθώοι οι «έξ» που εκτελέστηκαν στο Γουδί; Πρόκειται για ορισμένα ερωτήματα που τίθενται στην παρούσα μελέτη και επιχειρείται η επανατοποθέτησή τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Θάνος Βερέμης στον πρόλογο του βιβλίου: «Η περίοδος 1916-1922 αποτελεί την αφετηρία της συστηματικής ανάμειξης των Ελλήνων αξιωματικών στην πολιτική. Τα επαγγελματικά τους αιτήματα αποσυνδέθηκαν από τη διοίκηση του στρατού και πέρασαν στις πελατειακές φροντίδες των κομμάτων. Ο συνδυασμός επαγγελματικής ανασφάλειας και του πολιτικού καιροσκοπισμού, καθώς και οι έφεδροι οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν κατά τους πολέμους, υπήρξαν παράγοντες ανωμαλίας καθ’ όλο τον μεσοπόλεμο. Ο Μαλέσης παρουσιάζει όλα αυτά με γνήσια συνείδηση ιστορικού.»

Ο Δημήτρης Μαλέσης είναι πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου (Tμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας). Μετά τον πενταετή κύκλο των Μεταπτυχιακών Σπουδών ανακηρύχθηκε παμψηφεί με βαθμό “Άριστα” σε διδάκτορα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά και συγγραφικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως στη λειτουργία των κοινωνικών θεσμών του Νεοελληνικού Κράτους κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, όπως ο Στρατός και η Εκκλησία. Έχει συγγράψει επτά μονογραφίες και πάνω από είκοσι άρθρα, δημοσιευμένα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ενώ έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια με ανακοινώσεις. Έχει εργασθεί στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από το 2008 έχει εκλεγεί ως διδάσκων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Εκδόσεις Επίκεντρο,
Καμβουνίων 9, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54621
τηλ. 2310-256146, Fax 2310-256148
books@epikentro.gr
www.epikentro.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ