Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ανακοίνωση – καταγγελία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την κυκλοφορία αφίσας που εμφανίζει τον πρύτανη με μορφή που μοιάζει στο Χίτλερ και την εισβολή στο γραφείο του ιδίου από ομάδα αγνώστων, εξέδωσε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μετά την κυκλοφορία εκ μέρους ομάδας γνωστών φοιτητών συγκεκριμένης παράταξης και ενδεχομένως άλλων προσώπων αφίσας, η οποία με ιταμό, αξιόποινο και ανήθικο τρόπο κακοποιεί το πρόσωπο και την προσωπικότητα του Πρύτανη, παραμορφώνοντάς τον σε καρικατούρα Χίτλερ, και μετά την  ανάρτηση  στο διαδίκτυο, εκ μέρους των ίδιων, βίντεο από την επιδρομή τους στο Γραφείο του Πρύτανη Αχιλλέα Ζαπράνη στις 18 Οκτωβρίου 2017, καθώς  και την παράλληλη ανάρτηση κειμένου τους, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Προκειμένου να προστατευτεί το θεσμικό κύρος, του Ιδρύματος, της θέσης την οποία κατόπιν εκλογής κατέχει ο Πρύτανης, η βάναυσα πληττόμενη προσωπική του αξιοπρέπεια και η αναιδώς παραχαρασσόμενη πραγματικότητα, είναι  απαραίτητο να επισημανθούν τα παρακάτω:

  1. Οι επαναλαμβανόμενες, οργανωμένες και συστηματικές επιθέσεις εναντίον του Πρύτανη και κατά της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο μέχρι προσφάτως αποτελούσε νησίδα ηρεμίας και κανονικής εκπλήρωσης των ακαδημαϊκών καθηκόντων και στόχων, δείχνουν ότι αποβλέπουν ακριβώς στην άλωσή του και την υποταγή του στην παραεξουσία μειοψηφικών ομάδων που καταλύουν κάθε νομιμότητα και καταβαραθρώνουν το επίπεδο των σπουδών.
  2. Από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δηλώνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα καμφθεί ούτε από επικοινωνιακά τεχνάσματα ούτε από αθλιότητες σαν αυτές που διαπράχθηκαν σε βάρος του.
  3. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν θα παραχωρηθεί στα παράκεντρα εξουσίας, που με πρόσχημα προβλήματα των φοιτητών επιδιώκουν να επιβάλλουν με τη βία τις θέσεις τους.
  4. Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καλεί την Σύνοδο των Πρυτάνεων να ξυπνήσει από το λήθαργό της και να πάρει επισήμως θέση απέναντι στα εντεινόμενα και κλιμακούμενα κρούσματα βίας, πριν είναι πολύ αργά για τα δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια.

Ειδικότερα για την ανακοίνωση και το βίντεο που κυκλοφόρησε επισημαίνονται τα εξής:

  • Στην τελευταία επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής εις βάρος του Πρύτανη, περίπου τριάντα φοιτητές, χωρίς τη συγκατάθεσή του τον βιντεοσκόπησαν και στη συνέχεια προέβαλαν στο διαδίκτυο αποσπασματικές εικόνες προκειμένου να τον δυσφημίσουν, χωρίς να περιγράφουν τα πραγματικά γεγονότα.
  • Είναι γνωστοί στην Πρυτανεία και σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι που στα επεισόδια του περασμένου Απριλίου, παρεμπόδιζαν με τη βία την είσοδο του Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο.
  • Δεν εκπροσωπούν κανέναν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εκτός από τους εαυτούς τους και δεν έχουν καμιά σχέση με τον επίσημο Σύλλογο Φοιτητών.
  • Στην ανακοίνωσή τους δεν αναφέρουν ότι επί δυόμιση ώρες είχαν βιαίως καταλάβει την Πρυτανεία, κραυγάζοντας και παρεμποδίζοντας τη λειτουργία της.
  • Δεν αναφέρουν, επίσης, ότι τόσο ο Πρύτανης όσο και οι Αντιπρυτάνεις τους εξήγησαν περισσότερες από 30 φορές ότι τα κονδύλια της σίτισης προέρχονται και κατανέμονται από το Υπουργείο Παιδείας. Το Υπουργείο ορίζει το κατά κεφαλήν ποσό που δίνεται, το Υπουργείο θέτει τα κριτήρια όσων δικαιούνται σίτισης. Το Πανεπιστήμιο διαδραματίζει απλώς διεκπεραιωτικό ρόλο. Αυτό που τονίστηκε κατ’ επανάληψη ήταν ότι η Πρυτανεία ήταν πρόθυμη να τους συμπαρασταθεί και να συνυπογράψει ένα υπόμνημα προς το Υπουργείο που θα συνέτασσαν οι ίδιοι ή ακόμη να επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με το αρμόδιο Υπουργείο, μέσω της Πρυτανείας.
  • Οι… προσβεβλημένοι φοιτητές δεν αναφέρουν ότι γρονθοκοπούσαν  και κλωτσούσαν την πόρτα της Πρυτανείας για να αναγκάσουν τον Πρύτανη να βγει στον προθάλαμο. Εκεί, δημιούργησαν έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, φωνάζοντας για τα «δίκαια αιτήματά τους», να σιτίζονται δωρεάν άπαντες, να βρίσκουν δουλειά αμέσως άπαντες και να εξετάζονται στο ίδιο μάθημα όσες φορές θέλουν και όποτε θέλουν, ενώ παράλληλα και πιο χαμηλόφωνα εξαπέλυαν ευθείες απειλές εναντίον του Πρύτανη.
  • Με την ανακοίνωση και το βίντεό τους, οι εισβολείς  παραχαράσσουν την πραγματικότητα και από θύτες παρουσιάζονται ως θύματα. Επιδιώκουν να εξοικειώσουν την κοινωνία στον παραλογισμό που αποζητά τις ως  διά μαγείας λύσεις στα θέματα της Παιδείας και επιτρέπει και ενθαρρύνει την άσκηση ψυχολογικής, λεκτικής και εντέλει κάθε μορφής βίας, υπό τη σκέπη του νέου νομοθετικού πλαισίου που, δυστυχώς, θα επιδεινώσει την κατάσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ