Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
17.4 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img

Έκθεση για την απελευθέρωση της Καλαμαριάς από τις Ναζιστικές δυνάμεις

Κάλεσμα σε  όλους τους Καλαμαριώτες άνδρες και γυναίκες απευθύνει η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς, για να παρευρεθούν στα εγκαίνια της «Έκθεσης Ιστορικής Μνήμης» του  «ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», που θα γίνει στο “Θεατράκι της οδού Χηλής”, αύριο Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, ώρα 19.00′,  μετά και από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Καλαμαριάς και για διάστημα από 30 Οκτωβρίου έως και 16 Νοεμβρίου.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο συμμετοχής του Δήμου Καλαμαριάς στον κοινό εορτασμό Δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς για την απελευθέρωσή τους  από τις Ναζιστικές δυνάμεις κατοχής από τα στρατεύματα του Ε.Λ.Α.Σ. στις 30 Οκτωβρίου 1944.

Η συνδιοργάνωση είναι υλοποίηση παλαιότερης ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς ύστερα από εισήγηση της δημοτικής ομάδας της ΡΕΚΚ.

Θα εκτεθούν πλήθος ντοκουμέντων της Απελευθέρωσης και της Κατοχής, δεκάδες “ντοσιέ”,  “μικρόσχημα” και “μεγαλόσχημα”  με αυθεντικά έγγραφα της περιόδου,για τις οργανώσεις της αντίστασης, για τους δοσίλογους,  μονόφυλλα, δίφυλλα, προκηρύξεις, φωτογραφίες, κάρτ- ποστάλ και αποδελτιωμένος τύπος σε βάθος εικοσαετίας.

Επίσης δεκάδες βιβλία και περιοδικά για την Κατοχή και την Εθνική μας Αντίσταση, «μπάνερ» και εφημερίδες του παράνομου τότε τύπου ,αλλά και της απελευθέρωσης. και της μετέπειτα περιόδου στην πόλη μας.

Ακόμα θα εκτεθεί η σημαία με την οποία οι δυνάμεις της Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη στις 30 Οκτωβρίου 1944 σώζοντας την πόλη από την καταστροφή.

 

Θεατράκι, οδός Χηλής και Τριπόλεως, Καλαμαριά, τηλ. 231 331 4581
Στη φωτογραφία η εικόνα της σημαίας της ΟΜΜ του Ε.Λ.Α.Σ. με την οποία εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη οι απελευθερωτικές δυνάμεις στις 30.10.1944

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ