Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
12.5 C
Thessaloniki
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
spot_img

“Η Πόλη των Φιλοσόφων. Ιστορία της Αθήνας από τον Μάρκο Αυρήλιο στον Ιουστινιανό” από τις εκδόσεις Θύραθεν

Το βιβλίο του Marco Di Branco με τίτλο “Η Πόλη των Φιλοσόφων. Ιστορία της Αθήνας από τον Μάρκο Αυρήλιο στον Ιουστινιανό” κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις “Θύραθεν”.

Σημείωμα για το περιεχόμενο:

Σε αντίθεση με άλλες περιόδους για τις οποίες υ­πάρ­χουν οι γραπτές και αρχαιολογικές μαρτυρίες που δίνουν μια εικόνα της ιστορικής διαδρομής της Αθήνας, η περίοδος της Ύ­στε­ρης Αρχαιό­τη­τας με­ταξύ 3ου και 7ου αιώνα μ.Χ. βρί­σκεται βυθισμένη στο σκοτάδι.
Οι ι­στορικοί δεν γνω­­ρίζουν καν –και φυ­σι­­κά δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους– αν πράγ­μα­τι υ­πήρ­ξε ά­λω­ση των Α­θη­νών από τον στρατό του Α­λά­­ρι­χου· ού­τε αν η επι­δρομή των Έρουλων το 267 ό­ντως κα­­­- τέ­­στρεψε την Αθήνα, σφραγίζοντας την μελλο­ντική της ε­ξέλιξη· άλλο τόσο ισχνές και σκόρ­πιες είναι οι μαρ­τυ­ρίες της μακροχρόνιας α­ντι­παράθεσης Ε­θνι­κών και Χρι­στια­νών, και της κα­τί­σχυ­σης του χρι­στια­νι­σμού σε μια πόλη κατ’ εξοχήν αρχαι­ό­θρη­σκη και α­ντι­­­χρι­στια­νική.
Η Α­θήνα της Ύ­στε­ρης Αρ­­χαιό­τη­τας ή­ταν κατά κύ­ριο λόγο μια πα­νε­πι­στη­­­μι­­ού­πολη, ωστόσο διατηρούσε όχι απλώς την πολιτιστική πρω­το­κα­θε­δρία αλλά και –έμμεσα, έστω– σημαντικό πολιτικό ρόλο, τον ο­ποίο φιλοδο­ξούσε να ακυρώσει η Κωνσταντινούπολη, πράγ­μα που κα­θό­ρι­σε τη μοίρα του άλλοτε κλεινού άστεως.
Το ανά χείρας βιβλίο συγκεντρώνει και επεξερ­γάζεται με σχολαστικό­τητα πλή­­θος σπάνιων μαρτυριών και αρχαιολο­γι­κών ευρημάτων, επιτυγχάνοντας έτσι μια ιστορική ανα­σύν­θεση που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον «πρώτο τόμο» μιας νέας Μεσαιωνικής Ιστορίας των Αθηνών.
Σελίδες: 384, Τιμή 16,80 ευρώ
Εκδόσεις Θύραθεν,Βασ. Ηρακλείου 40 54623. Τηλ. 2310 244609 FAX 241917
θα το βρείτε και στα βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης Παιδεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ