Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Αφιέρωμα στην Ηπειρώτικη Μουσική στο “Ξέφωτο”

Στη μουσική σκηνή «Ξέφωτο» (Λυκούργου 5, Λαδάδικα) θα εμφανιστεί ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Γρηγόρης Καψάλης, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου και στο τραγούδι θα είναι ο Γιάννης Λίτσιος.

Όπως περιγράφουν οι συντελεστές θα είναι: Μια νύχτα αφιερωμένη στην μουσική παράδοση του Ζαγορίου και των γύρω περιοχών. Γεμάτη ηπειρώτικη μουσική, βουνίσιους ήχους και αυθεντικές φωνές. Με «πρωτομάστορα» τον κορυφαίο κλαρινίστα Γρηγόρη Καψάλη και τον βιωματικό τραγουδιστή της παραδοσιακής, ηπειρώτικης μουσικής, Γιάννη Λίτσιο. Μαζί τους, μια εξαίρετη ομάδα σπουδαίων μουσικών: Μιχάλης Μπραχόπουλος στο κλαρίνο, Θάνος Ρούμπος στο βιολί, Κώστας Παπαδημητρίου στο λαούτο και Αντώνης Παπαδόπουλος στο ντέφι.

Ο δεξιοτέχνης του λαϊκού κλαρίνου

Ο σπουδαίος Γρηγόρης Καψάλης, από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της παραδοσιακής μουσικής και τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες του λαϊκού κλαρίνου, ανήκει ταυτόχρονα, στους κορυφαίους εκπροσώπους της μουσικής παράδοσης του Ζαγορίου και των Ιωαννίνων. Με καταγωγή από τον Ελαφότοπο Ζαγορίου, μαθήτευσε δίπλα στον παππού του και στη συνέχεια στην περίφημη σχολή του Ξηρόμερου. Συνεργάστηκε με τους σπουδαιότερους οργανοπαίχτες της ηπειρώτικης μουσικής.

Ο βιωματικός τραγουδιστής της ηπειρώτικης μουσικής

Ο Γιάννης Λίτσιος, μυημένος στο πολυφωνικό τραγούδι μέσω των παππούδων του, αγάπησε από μικρός την μουσική παράδοση της Ηπείρου. Ως γνήσια βιωματικός τραγουδιστής, της αφιερώθηκε και την υπηρετεί με συνέπεια, πιστός στον πλούτο και την ποικιλία των τοπικών μουσικών ιδιωμάτων που τη συνθέτουν. Με εξαίρετες συνεργασίες στο ενεργητικό του, επιμένει στη φωνητική «συλλογικότητα» και στα αυθεντικά παραδοσιακά ακούσματα με τη χρήση «φυσικών» οργάνων όπως είναι το κλαρίνο, το βιολί, το λαούτο, το ντέφι

Μια ονειρική περιπλάνηση

Η μουσική παράδοση της Ηπείρου, με το αρμονικό και μελωδικό χρώμα της αποτελεί έναν μεγάλο πολιτιστικό θησαυρό. Βασισμένη στην πεντατονική των αρχαίων Ελλήνων, με πρωταγωνιστή το κλαρίνο που αντικατέστησε την άρπα και τον αυλό,  κατορθώνει και αγγίζει την ανθρώπινη ψυχή, διεγείροντας αισθήματα, σκέψεις, μνήμες και όνειρα!

Ξέφωτο, Λυκούργου 5, Λαδάδικα

Κρατήσεις: 6931091534, 2314015911

Ώρα Έναρξης 23.00

Ελάχιστη κατανάλωση 12€

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ