Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων από το ΜΙΕΤ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ) διοργανώνουν στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη) δύο εκδηλώσεις για την παρουσίαση των βιβλίων: 1. Jan Assman, «Η πολιτισμική μνήμη .Γραφή, ανάμνηση και πολιτική ταυτότητα  στους πρώιμους ανώτερους πολιτισμούς και 2. Έφη Αβδελλά, Δημήτρης Αρβανιτάκης, Ελίζα Άννα Δελβερούδη, Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος, Σωκράτης Πετμεζάς, Τάσος Σακελλαρόπουλος (επιμ.), «Φυλετικές Θεωρίες στην Ελλάδα. Προσλήψεις και χρήσεις στις επιστήμες, την πολιτική, τη λογοτεχνία  και την ιστορία της τέχνης κατά τον 19ο και 20ό αιώνα».

Στο πλαίσιο των παραπάνω εκδηλώσεων,  από την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου έως και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017,   στο βιβλιοπωλείο μας θα ισχύουν ειδικές τιμές  σε όλους τους τίτλους των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017, στις 8.00 μ.μ.

Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη)

παρουσίαση του βιβλίου : Jan Assmann

Η πολιτισμική μνήμη. Γραφή, ανάμνηση και πολιτική ταυτότητα  στους πρώιμους ανώτερους πολιτισμούς

Ομιλητές

Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών,

Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών, Πρίνστον

Διαμαντής Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας,

Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης

Βασίλης Κ. Γούναρης, καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων, ΑΠΘ

 ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Με τον όρο πολιτισμική μνήμη, που εισήγαγε ο αιγυπτιολόγος Jan Assmann, δεν εννοούμε την ανάμνηση πρόσφατων γεγονότων, αλλά τις παραδόσεις που μεταβιβάζονται προφορικά ή γραπτά στα μέλη μιας κοινότητας. Με βάση παλαιότερες θεωρίες για τη συλλογική μνήμη και χρησιμοποιώντας υλικό από την εθνολογία και την ανθρωπολογία, στο κλασικό πλέον θεωρητικό έργο του ο Assmann ερμηνεύει τους μηχανισμούς συγκρότησης και συντήρησης της πολιτισμικής μνήμης και αναδεικνύει τη σημασία των εγγράμματων πολιτισμών και των κανονικών κειμένων για τη διαμόρφωση συλλογικής ταυτότητας.

Με βάση το τρίπτυχο ανάμνηση, γραφή και συλλογική ταυτότητα, ο συγγραφέας μελετά την αρχαία Αίγυπτο και τον τρόπο με τον οποίο το ιερατείο διαμόρφωσε την εικόνα για το παρελθόν της και την κοινωνία της, και στη συνέχεια εξετάζει συγκριτικά ανάλογες διεργασίες σε δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους: το αρχαίο Ισραήλ και τις ελληνικές πόλεις.

Αμέσως μετά την πρώτη του έκδοση, το βιβλίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και άσκησε βαθιά επίδραση στον χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς διαφωτίζει, προβληματίζει και δίνει ερεθίσματα για σκέψη, όχι μόνο για την κατανόηση ιστορικών δεδομένων, αλλά και, ευρύτερα, για τον τρόπο με τον οποίο η ιστορική μνήμη επηρεάζει τη ζωή μας.

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017, στις 8.00 μ.μ.

Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη)

παρουσίαση του βιβλίου: Έφη Αβδελλά, Δημήτρης Αρβανιτάκης, Ελίζα Άννα Δελβερούδη, Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος, Σωκράτης Πετμεζάς, Τάσος Σακελλαρόπουλος (επιμ.) Φυλετικές Θεωρίες στην Ελλάδα Προσλήψεις και χρήσεις στις επιστήμες, την πολιτική, τη λογοτεχνία και την ιστορία της τέχνης κατά τον 19ο και 20ό αιώνα

Συνέκδοση με τις εκδόσεις της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ομιλητές

Ευγένιος Ματθιόπουλος, καθηγητής Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ρίκα Μπενβενίστε, καθηγήτρια Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Λουκιανός Χασιώτης, επ. καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας,

Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, ΑΠΘ

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ξαφνιαζόμαστε τα τελευταία χρόνια όποτε συνειδητοποιούμε την απήχηση που εξακολουθούν να έχουν σε ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι φυλετικές θεωρίες και οι ρατσιστικές αντιλήψεις. Οι ιδέες που ταξινομούν τις ανθρώπινες ομάδες σε φυλές σύμφωνα με τα εξωτερικά τους φυσικά χαρακτηριστικά, και τις ιεραρχούν ανάγοντας τα χαρακτηριστικά αυτά σε διανοητική ικανότητα, πολιτισμικό επίπεδο και κοινωνική οργάνωση, είναι προϊόν του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας.

Στη Δύση, επί έναν περίπου αιώνα, αποτέλεσαν απολύτως αποδεκτές και έγκυρες επιστημονικές θέσεις με τεράστια απήχηση στο ευρύ κοινό και τροφοδότησαν κρατικές πολιτικές για τη βελτίωση της φυλετικής ποιότητας σε πολλές χώρες, πριν γνωρίσουν τη διεθνή απόρριψη μετά τη σύνδεσή τους με τα εγκλήματα του ναζισμού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα κείμενα του τόμου συνιστούν μια πρώτη προσπάθεια να μελετηθεί η διάχυση των φυλετικών θεωριών στην Ελλάδα και τα πολλαπλά νοήματα που παίρνει στον χρόνο η έννοια της φυλής: Ιχνηλατούν εξίσου τις διαδρομές μέσα από τις οποίες διαδόθηκαν οι φυλετικές θεωρίες όσο και τις προσαρμογές τους στα ελληνικά ζητούμενα, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα· δείχνουν πώς οι φυλετικές θεωρίες επέδρασαν στη διαμόρφωση νέων εξειδικεύσεων στο ελληνικό πανεπιστήμιο, τροφοδότησαν επιστημονικές και επαγγελματικές αντιπαραθέσεις και στήριξαν επιστημονικές προτάσεις για την υιοθέτηση ευγονικών πολιτικών· διερευνούν πώς ενσωματώνονται φυλετικές θεωρίες ή εκλαϊκευτικές εκδοχές τους σε πολιτικές ιδεολογίες κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα και πώς χρησιμοποιούνται στην προώθηση εθνικών πολιτικών· ανιχνεύουν επίσης στοιχεία της διάχυσης των φυλετικών θεωριών σε λογοτεχνικά κείμενα ή σε κριτικούς, ιστορικούς και θεωρητικούς της τέχνης· τέλος, εξετάζουν επιβιώσεις των φυλετικών θεωριών σε σημερινές εκδοχές της διαπλοκής του εθνικισμού με τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, όπως αποτυπώνονται στον νομικό, επιστημονικό, λαϊκιστικό ή θρησκευτικό λόγο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΜΙΕΤ: Τσιμισκή 11,  546 24 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 288036, φαξ. 2310 226460

email: bookstore-thessaloniki@miet.gr

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ: Νικ. Πλαστήρα 100, Βούτες 70013, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810 391083 (Ηράκλειο) & 210.38.49.020 (Αθήνα), φαξ. 210.3301.583 email: info@cup.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ