Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

You Are Welcome στο Μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς

Διεθνής εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “ΥOU ARE WELCOME”, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, ανοιχτή στο κοινό, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στις 17.00΄ στο Μουσείο της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς.

Το ευρωπαϊκό έργο “YOU ARE WELCOME” (Europe for Citizens, 2017-2019) είναι μία συνεργασία 10 φορέων από 7 χώρες της Ευρώπης – Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Ουγγαρία, ΠΓΔΜ και Τσεχία – το οποίο στοχεύει στην ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών στις κοινωνίες των συμμετεχουσών Ευρωπαϊκών χωρών, την καταπολέμηση του στιγματισμού των μεταναστών και προσφύγων, του λεκτικού μίσους και της ξενοφοβίας (https://youarewelcomeproject.wordpress.com/).

Το πρόγραμμα της διεθνούς εκδήλωσης περιλαμβάνει τα εξής:

17:00΄. Χαιρετισμοί από τους επίσημους φορείς που συμμετέχουν και στηρίζουν τη δράση. Η συντονίστρια του προγράμματος, Μυρτώ-Έλενα Περτσινίδη (Jugend-& Kulturprojekt e.V.), θα παρουσιάσει το πρόγραμμα.

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα το Προσφυγικό από τον γνωστό Ιρανό φωτογράφο και σκηνοθέτη Μορτέζα Τζαφαρί. O Moρτέζα κατέγραψε με τον φακό του σκηνές από την διάσωση των προσφύγων στο Αιγαίο, την άφιξη τους σε διάφορα νησιά της Ελλάδας, την εγκατάσταση τους σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας και την προσπάθεια τους να διασχίσουν τα σύνορα από την Ειδομένη προς την ΠΓΔΜ.

Έκθεση εικονογραφήσεων „Human Right – Human Wrong“ από γνωστούς καλλιτέχνες εικονογράφους με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Μία πρωτοβουλία της AddArt με στόχο τον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την αποδοχή της Διαφορετικότητας.

18:00΄. Μουσική συναυλία από το γυναικείο φωνητικό σύνολο Πλειάδες. Με αφετηρία το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι, Οι Πλειάδες θα παρουσιάσουν ένα συναυλιακό πρόγραμμα που θα αναδεικνύει, μέσω της φωνητικής πολυφωνίας, μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας και του κόσμου. (www.pleiades.org.gr)

19:00 Προβολή του ντοκιμαντέρ “School on the Move“ από την ομάδα Europa Transit. Η ομάδα Europa Transit ταξίδεψε σε δέκα ευρωπαϊκές πόλεις οι οποίες υπήρξαν μάρτυρες πολέμων, συγκρούσεων και τόποι προσέλευσης προσφύγων. Εκ μέρους του Φάρου της Ειρήνης και της αποστολής διάδοσης των αξιών της αμοιβαίας κατανόησης, η Europa Transit επισκέφθηκε τη Θέουτα, το Μπέλφαστ, τη Δρέσδη, το Βρότσλαφ, το Σαράγιεβο, τη Μόσχα, την Πάφο, το Πλόβντιβ, την Πρίστινα και τη Θεσσαλονίκη.

Το ντοκιμαντέρ „School on the Move“ γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη. “School on the Move“ Υπόθεση: Fatima, Hassen, Delsher, Deliar, Sahad, Mohamad Nour, Yusef, Roshin, Riham, Lin … Αυτά είναι τα ονόματα παιδιών των οποίων τα πρόσωπα, οι επιθυμίες, οι ανησυχίες και οι φόβοι εκπροσωπούν σχεδόν 50 εκατομμύρια παιδιά που αναγκάστηκαν να διασχίσουν τα σύνορα, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF. Πέρα από όλα τα δεινά τους, αυτά τα παιδιά που διακινούνται χάνουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση: δύσκολα γράφουν, δεν έχουν πρόσβαση σε υλικό ανάγνωσης και έχουν χάσει τις βασικές σχολικές συνήθειες.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει μια καλλιτεχνική δραστηριότητα που προσφέρεται στα παιδιά από τη Συρία στο στρατόπεδο προσφύγων Χέρσου (βόρεια της Θεσσαλονίκης), τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων μέσα από την οποία οι πρωταγωνιστές εκφράζουν τις ανησυχίες τους και επιθυμίες τους σε σχέση με το σχολείο που δεν έχουν αλλά θα ήθελαν να έχουν.

20:00΄. Προβολή επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων, πρωτοβουλία της ΜΚΟ AddArt και του θεσμού Thessaloniki Animation Festival – TAF, με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα “Human Rights Animated“.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση θα βρείτε εδώ

Eπίσης εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα σε ηλεκτρονική μορφή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ