Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
12.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Οικονομικό βοήθημα σε φοιτητές από την «Βασιλειάδα» και συναυλία παραδοσιακής μουσικής με το σχήμα «Εν Χορδαίς»

Οικονομική βοήθεια σε δέκα άξιους φοιτητές, που προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες, θα προσφέρει το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Άγιος Βασίλειος – Βασιλειάδα» στα πλαίσια του φιλανθρωπικού έργου που επιτελεί.

Η απονομή των βοηθημάτων στους φοιτητές θα γίνει από επιφανείς προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης με σημαντικό κοινωνικό έργο, σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, ώρα 5.30 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση, ταυτόχρονα, θα αποτελέσει «μνημόσυνο» για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 και συμβολή του Σωματείου της «Βασιλειάδας» στην διατήρηση και διάδοση του Μικρασιατικού Πολιτισμού, των Ελλήνων προγόνων μας. Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «1922, Ημέρες Μνήμης».

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Νίκος Ουζούνογλου, πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της «Βασιλειάδας» κ. Γεώργιος Απτόσογλου. Η τελετή θα κλείσει με συναυλία του πολυβραβευμένου παραδοσιακού μουσικού συγκροτήματος «Εν Χορδαίς» και ήχους της Μικράς Ασίας. Παρουσιαστής – συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος κ. Φώτης Κουτσαμπάρης.

Η «Βασιλειάδα» και το αρχοντικό

Το σωματείο «Άγιος Βασίλειος – Βασιλειάδα» ιδρύθηκε το 1962 από Μικρασιάτες και κατά κύριο λόγο Καππαδόκες. Είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο και στους σκοπούς του είναι η αναβίωση του έργου του Μεγάλου Βασιλείου, της περίφημης «Βασιλειάδας». Επίσης η διαφύλαξη και η καλλιέργεια των βασικών γνωρισμάτων των ηθών και των εθίμων του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Στη «Βασιλειάδα» ανήκει το «Αρχοντικό» (ιδρύθηκε το 1993), ο πρότυπος οίκος ευγηρίας, που εξασφαλίζει ευχάριστα γεράματα και άνετη ζωή στους τροφίμους, ενώ δίνει υποτροφίες σε σπουδαστές. Σε έκταση 15 στρμ., ανάμεσα σε πεύκα και με θέα τη λίμνη του Αγίου Βασιλείου, οι ηλικιωμένοι που επιλέγουν ως τόπο διαμονής τους το «Αρχοντικό», απολαμβάνουν το ήρεμο περιβάλλον του και τις οργανωμένες υπηρεσίες του, ενώ παράλληλα στην εκκλησία του, που βρίσκεται στην ίδια έκταση, μπορούν να εκτελούν τα θρησκευτικά καθήκοντά τους. Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 70 άτομα σε 35 δίκλινα δωμάτια, που αναπτύσσονται σε τρεις ορόφους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ