Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Κυριακάτικο Πρωινό «Ο Πιερρότος» με το Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων

Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης συνεχίζονται με το Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων, το οποίο απαρτίζεται από μουσικούς που έχουν εμφανιστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό, ως σολίστ και ως μέλη άλλων συνόλων και ορχηστρών. Το σύνολο προετοιμάζει και παρουσιάζει προγράμματα σύγχρονης μουσικής, σε συνεργασία με την Διεθνή Ακαδημία του Ensemble Modern της Φρανκφούρτης (IEMA), μια από τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες Ακαδημίες Σύγχρονης Μουσικής. Διευθύνει ο Αθανάσιος Σουργκούνης. Σολίστ η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου. Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00΄, στην Αίθουσα Συναυλιών Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα των τριών συνθετών που αποτέλεσαν τον πυρήνα της ‘Δεύτερης Σχολής της Βιέννης’. Ξεκινά με οχτώ ενδιαφέρουσες μινιατούρες των Alban Berg και Anton von Webern. Ο πρώτος έγραψε το 1913 τα ‘Τέσσερα κομμάτια για βιολί και πιάνο, έργο 7’, μέσα από τα οποία εκφράζει με έντονο συναισθηματισμό τον ταραγμένο του ψυχισμό, που οφειλόταν στην τραυματική του εμπειρία από τον πόλεμο και στη γενικά κλονισμένη του υγεία. Ο δεύτερος έγραψε το 1910 τα πρωτοπόρα για την εποχή τους ‘Τέσσερα κομμάτια, για κλαρινέτο και πιάνο, έργο 5’, με τα οποία ο συνθέτης αποκαλύπτει ένα μέρος από τις καινοτομίες και τις ανατροπές που θα έφερναν τα επόμενα έργα του.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το εντυπωσιακό έργο του Arnold Schönberg, δάσκαλο των προηγούμενων δύο συνθετών, ‘Φεγγαρίσιος Πιερρότος, για φωνή και σύνολο, έργο 21’, το οποίο αποτελεί μία μελοποίηση ‘τρεις φορές εφτά ποιημάτων’ του Αμπέρ Ζιρώ. Στο τελευταίο έργο του Σαίνμπεργκ πριν στραφεί στον δωδεκαφθογγισμό γίνεται εμφανής η εμμονή του με τους αριθμούς. Το έργο είναι χωρισμένο σε 3 μέρη των 7 ποιημάτων που το παρουσιάζουν 7 μουσικοί επί σκηνής, ενώ όλα τα ποιήματα αποτελούνται από 13 στίχους, αριθμός που αποτελούσε μία χρόνια φοβία του συνθέτη. Ενδιαφέρον έχει, αν μη τι άλλο, το γεγονός πως ο Σαίνμπεργκ έφυγε από τη ζωή (έστω και μετά από χρόνια) στις 13/7.

Σολίστ: Αγγελική Καθαρίου (μεσόφωνος)

Αθανάσιος Σουργκούνης (διεύθυνση συνόλου)

Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων

Ana Chifu (φλάουτο)

Αλέξανδρος Μιχαηλίδης (κλαρινέτο)

Ιάσων Κεραμίδης (βιολί)

Χαρά Σειρά (βιόλα)

Μαρία Ανισέγκου (τσέλο)

Στέφανος Νάσος (πιάνο)

 

Πρόγραμμα:

Άντον Βέμπερν (1883-1945): Τέσσερα κομμάτια, για βιολί και πιάνο, έργο 7

Άλμπαν Μπεργκ (1885-1935): Τέσσερα κομμάτια, για κλαρινέτο και πιάνο, έργο 5

Άρνολντ Σαίνμπεργκ (1874-1951): Pierrot Lunaire, για φωνή και σύνολο, έργο 21

 

 

Τιμές εισιτηρίων: 10€

Μειωμένο: 5 €

(ισχύει για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων)

 

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73,

τηλ. 2310 236990   (Δευτέρα-Πέμπτη 9:00-17:00, Παρασκευή 9:00-14:00)

και από το www.tsso.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ