Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Θέατρο, μουσική, λόγος και πολιτική σκέψη το Δεκέμβριο στη «Ζώγια»

Ο Δεκέμβριος μπαίνει στη «Ζώγια», στην οδό Αλ. Σβώλου 54, με μια σειρά πρωτότυπων εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το μωσαϊκό της πολιτιστικής ποιότητας που απλώνεται στο συγκεκριμένο χώρο τα τελευταία χρόνια.

Με μια ιδιαίτερη… ανάγνωση για ενήλικους παρουσιάζεται ο «Κουκουμπλής» του Τάσου Ράτζου (Σάββατο 2/12) και με πολλές μονάκριβες καταγραφές το αφιέρωμα στον αξέχαστο Μάνο Λοΐζο από το περιοδικό «Μετρονόμος» (Κυριακή 3/12). Επαφή μ’ ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερα συγκινητικό έργο περιλαμβάνει η εκδήλωση για τη λογοτεχνία της Ολυμπίας Σταύρου (Δευτέρα 4/12), ενώ αυτή με τίτλο «Περιοδικά ιδεών στον δημόσιο χώρο της κρίσης» παρουσιάζει, με καλεσμένο τον Νικόλα Σεβαστάκη, την «Πλάνη», ένα νέο ηλεκτρονικό περιοδικό (Τρίτη 5/12).

 

Σάββατο2/12: «Ο Κουκουμπλής»

Τρία ελληνικά παραμύθια, σε μια παράσταση ειδικά διαμορφωμένη και για ενήλικο κοινό.«Ο Κουκουμπλής», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Τάσου Ράτζου θα παρουσιάζεται μια φορά κάθε μήνα στη «Ζώγια», δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να απολαύσουν με μοναδικό τρόπο τρία ελληνικά λαϊκά παραμύθια.
«Ο Κουκουμπλής» προέρχεται από τη Θεσσαλία, της συλλογής ΜαρούλαςΚλιάφα από το Γαρδίκι Τρικάλων. «Το πιο γλυκό ψωμί» της συλλογής Δ. Λουκάτου προέρχεται από την Κεφαλλονιά. «Η Βασιλοπούλα και το άλας» της συλλογής Σταμούλη – Σαράντη Ελπινίκης προέρχεται από τη Θράκη και είναι πολύ διαδεδομένο σε ολόκληρη τη Μακεδονία.
Οι ξεχασμένοι αυτοί θησαυροί της πλούσιας λαϊκής αφήγησης χαρακτηρίζονται από παραστατικότητα, λιτότητα, αφηγηματική χάρη, και αμεσότητα στο λόγο. Και… προσθέτοντας το πάντα καλοδεχούμενο λαϊκό χιούμορ, τα παραμύθια μας απογειώνονται και συναρπάζουν.
Η παράσταση περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, τραγούδι, μάσκες, παντομίμα σε κείμενο και σκηνοθεσία του Τάσου Ράτζου.
Κείμενο – σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Παίζουν: Γιάννης Κοντός, Πέτρος Μαλιάρας, ΡόζυΜονάκη

Ώρα έναρξης: 20.00

 

Κυριακή 3/12: «Για τον Μάνο Λοΐζο. Μικρές ιστορικές καταγραφές».

Οι εκδόσεις Μετρονόμος και η Ζώγια σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Για τον Μάνο Λοΐζο. Μικρές ιστορικές καταγραφές» σε επιμέλεια Θανάση Συλιβού.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας, τραγουδοποιός, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας, δημοσιογράφος και ο Θανάσης Συλιβός.
Τραγούδια του Μάνου Λοΐζου θα ερμηνεύσουν ο Δημήτρης Νικολούδης και ο Χρήστος Κολοβός. Στο πιάνο ο Γιάννης Φιλιππουπολίτης.

Ώρα έναρξης: 20.00΄

 

Δευτέρα 4/12: «Η λογοτεχνία της Ολυμπίας Σταύρυ»

Με αφορμή την παράσταση «Κόκκινο» που ανέβασε πρόσφατα ο Σπύρος Λαζαρίδης με τη θεατρική του ομάδα, οργανώνεται ένα αφιέρωμα στο έργο της συγγραφέα Ολυμπίας Σταύρου. Στην εκδήλωση θα διαβαστούν από ηθοποιούς αποσπάσματα των έργων της, ενώ θα υπάρχει και συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Ώρα έναρξης: 20.00

 

Τρίτη 5/12: «Περιοδικά ιδεών στον δημόσιο χώρο της κρίσης»

Το ηλεκτρονικό περιοδικό Πλάνη και η Ζώγια σας προσκαλούν σε μια εκδήλωση με καλεσμένο τον συγγραφέα και καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ. Νικόλα Σεβαστάκη. Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση του περιοδικού από μέλη της συντακτικής ομάδας της Πλάνης και θα συζητηθεί η συμβολή των περιοδικών ιδεών στο δημόσιο διάλογο.
Στον χώρο της εκδήλωσης θα διανέμεται έντυπο υλικό με επιλεγμένα κείμενα από το 2017.
Ομιλητές: Νικόλας Σεβαστάκης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ., Αναστασία Βράτζια, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Διερμηνείας και Μετάφρασης Α.Π.Θ., Άγγελος Μουταφίδης, μεταπτυχιακός φοιτητής Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας Α.Π.Θ.,  Δημήτρης Μουταφίδης, φοιτητής Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.
Web: periodikoplani.wordpress.com
Facebook: periodikoplani
Επικοινωνία: periodikoplani@yahoo.com

Ώρα έναρξης: 19.00΄

 

Ζώγια, τηλ. 2310 243459

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ