Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής στη Θεσσαλονίκη

Στο χώρο του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (αναμένεται η αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων).

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά από το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας και το Δήμο Νεάπολης-Συκεών. Στη διοργάνωση συμμετέχουν επίσης Σχολικοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις και προτάσεις των συμμετεχόντων, το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής θα πραγματοποιηθεί φέτος σε μία ημέρα αντί για δύο, καθώς την ίδια ημέρα παράλληλα θα λάβει χώρα το εκθεσιακό και το αγωνιστικό μέρος, το Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολικού συγκροτήματος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη (περιοχή Στρεμπενιώτη, πρώην Πολυκλαδικό).

Όπως και πέρυσι, το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής έχει και Ευρωπαϊκή διάσταση, μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+”Our School, My Future – ESL project” για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, το οποίο υλοποιήθηκε από το Πειραματικό Γυμνάσιο ΠΑΜΑΚ. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδρύθηκε ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Ρομποτικής τον Νοέμβριο του 2015, στον οποίο ήδη συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Τουρκία. Έτσι, οι ομάδες ρομποτικής αυτών των χωρών προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν, όπως και πέρυσι ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι αιτήσεις για συμμετοχή στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής κάθε χρόνο αυξάνονται θεαματικά, τόσο σε αριθμό όσο και σε γεωγραφική έκταση. Στο 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής συμμετέχουν 67 ομάδες από Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Ε.Ε.Ε.ΕΚ. από περιοχές όπως Διδυμότειχο, Βόλο, Λάρισα, Φαλάνη, Σέρρες, Λαμία, Καρπενήσι, Σιδηρόκαστρο, Τύρναβο, Ελασσόνα, Σιδηρόκαστρο, Σέρρες, Έδεσσα, Γρεβενά, Κιλκίς, Αλεξάνδρεια, Γιαννιτσά, Άγιο Αθανάσιο, Πειραιά, Επανομή, Καλαμαριά, Ευκαρπία, Εύοσμο, Μενεμένη,  Σταυρούπολη, Ωραιόκαστρο, Νεάπολη. Επίσης, από Κύπρο και Ρουμανία.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν, να αλληλεπιδράσουν, να γνωριστούν, να συναγωνιστούν και τελικά να δημιουργήσουν και να προβάλουν τις ιδέες και τη δημιουργικότητα τους στον τομέα της ρομποτικής, μέσα σε ένα κλίμα άμιλλας και χαράς, χωρίς διακρίσεις.

Στο εκθεσιακό μέρος έχουν υποβληθεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και καινοτόμες ιδέες όπως: έξυπνος κάδος απορριμμάτων, ρομποτικές κατασκευές φροντίδας για τα αγαπημένα μας κατοικίδια, ρομποτικό σύστημα για βελτιστοποίηση των μεθόδων καλλιέργειας και εκσυγχρονισμού της γεωργίας, ελεγχόμενο ρομποτικό χέρι, ρομποτικό όχημα που κινείται μέσω κινητού τηλεφώνου και μεταφέρει αντικείμενα, ρομποτικό θέατρο με φιγούρες που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, έξυπνο σιδηροδρομικό δίκτυο για την ασφάλεια των ταξιδιωτών, έξυπνο αυτοκινητοδρόμιο, ρομποτική μπασκέτα για παιχνίδι και για προπόνηση, ακολουθώντας το σκοτεινό μονοπάτι, τηλεκατευθυνόμενο drone με κάμερα, αναπαραγωγή γραμμικών σχεδίων μέσω σχεδιογράφου, ρομποτικό όχημα που ενσωματώνει αντικείμενα, ηλεκτρομηχανικό αυτοματοποιημένο ελικόπτερο drone, οικολογική φροντίδα των φυτών, έξυπνο φανάρι, εργοστάσιο σοκολάτας: οι Μικροί Ρομποτιστές θέλουν να βοηθήσουν τα ξωτικά του Αι Βασίλη στο δύσκολο έργο τους και αυτόματος πωλητής καραμελών: Αν θέλεις καραμέλα λύσε το γρίφο.

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής προάγει την άμιλλα, αξιοποιεί ομαδοσυνεργατικές πρακτικές και έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν, καθώς στηρίζεται στον εθελοντισμό οι δαπάνες της διοργάνωσης (υλικά, ελαφρύ γεύμα για τους συμμετέχοντες κ.α.) καλύπτονται από χορηγίες και τα παιδιά εργάζονται αποκλειστικά μόνα τους, χωρίς προπονητές, έτσι ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής όλα τα παιδιά. Συναντώνται και αλληλεπιδρούν παιδιά και εκπαιδευτικοί και από τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς πέρα από τους διαγωνιζόμενους συμμετέχουν φοιτητές εθελοντές, κυρίως απόφοιτοι του σχολείου μας, ως εμψυχωτές των ομάδων, καθώς και εκπαιδευτικοί από την Α/θμια, τη Β/θμια και την Γ/θμια εκπαίδευση. Στη γιορτή αυτή, φυσικά συμμετέχουν ενεργά και οι γονείς των μαθητών. Έτσι, το Μ.Φ.Ρ. εξελίσσεται σε μια γιορτή της ρομποτικής, όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι!

“Σας περιμένουμε από τις 10:00 π.μ. έως τις 2:30 μ.μ. στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σχολικού συγκροτήματος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη (περιοχή Στρεμπενιώτη, π. Πολυκλαδικό), για να θαυμάσουμε τις ρομποτικές δημιουργίες των μαθητών/ριών και από τις 2:30 μ.μ. (τελετή έναρξης) έως τις 8:00 μ.μ., για να καμαρώσουμε τα επιτεύγματα των παιδιών στη ρομποτική”, λενε οι διοργανωτές.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του  Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής (http://mfr.sch.gr/).

Διοργανωτές: Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας και το Δήμο Νεάπολης-Συκεών. Συμμετέχουν Σχολικί Σύμβουλοι Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και καθηγητές του Α.Π.Θ. και του ΠΑΜΑΚ.

Είδη σχολείων που συμμετέχουν: Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια και Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.).

Αριθμός και προέλευση συμμετοχών: 67 ομάδες

Αγωνιστικό:  49 ομάδες από Δημοτικά, Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια από Αλεξάνδρεια, Βόλο, Λάρισα, Φαλάνη, Σέρρες, Λαμία, Καρπενήσι, Σιδηρόκαστρο, Γιαννιτσά, Τύρναβο, Ελασσόνα, Επανομή, Περαία, Ωραιόκαστρο, Εύοσμο, Σταυρούπολη, Νεάπολη, Μενεμένη.

Εκθεσιακό: 18 ομάδες από Δημοτικά, Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια και Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) από Διδυμότειχο, Σιδηρόκαστρο, Σέρρες, Έδεσσα, Κιλκίς, Γρεβενά, Άγιο Αθανάσιο, Περαία, Καλαμαριά, Ευκαρπία, Σταυρούπολη, Ωραιόκαστρο, Νεάπολη.

Ευρωπαϊκές συμμετοχές: 2 ομάδες από Ρουμανία και Κύπρο.

Θέματα συμμετοχών Εκθεσιακού: καινοτόμες και κοινωνικά «ευαίσθητες» ιδέες όπως:

  • έξυπνος κάδος απορριμμάτων
  • ρομποτικές κατασκευές για τη φροντίδα των κατοικιδίων μας
  • ρομποτικό σύστημα για βελτιστοποίηση των μεθόδων καλλιέργειας και εκσυγχρονισμού της γεωργίας
  • ελεγχόμενο ρομποτικό χέρι
  • ρομποτικό όχημα που κινείται μέσω κινητού τηλεφώνου και μεταφέρει αντικείμενα
  • ρομποτικό θέατρο: φιγούρες που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους
  • έξυπνο σιδηροδρομικό δίκτυο για την ασφάλεια των ταξιδιωτών
  • έξυπνο αυτοκινητοδρόμιο
  • ρομποτική μπασκέτα για παιχνίδι και για προπόνηση
  • ακολουθώντας το σκοτεινό μονοπάτι
  • τηλεκατευθυνόμενο drone με κάμερα
  • αναπαραγωγή γραμμικών σχεδίων μέσω σχεδιογράφου
  • ρομποτικό όχημα που ενσωματώνει αντικείμενα
  • ηλεκτρομηχανικό αυτοματοποιημένο ελικόπτερο drone
  • οικολογική φροντίδα των φυτών
  • έξυπνο φανάρι
  • εργοστάσιο σοκολάτας: οι Μικροί Ρομποτιστές θέλουν να βοηθήσουν τα ξωτικά του Αι Βασίλη στο δύσκολο έργο τους.
  • Αυτόματος Πωλητής Καραμελών: Αν θέλεις καραμέλα λύσε το γρίφο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ