Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
15.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας

Την πλήρη αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ επαναδιατύπωσε το Δ.Σ της περιφερειακής ένωσης δήμων Κεντρικής Μακεδονίας στη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης, ενώ παράλληλα αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει δράσεις και πρωτοβουλίες κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και της ΕΥΑΘ, που θα αναλάβει η Κίνηση «SOSTE το ΝΕΡΟ”  τον προσεχή Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, η Κίνηση σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, συγκεκριμένα με τους δήμους, που οργάνωσαν και στήριξαν το δημοψήφισμα του 2014, οργανώνει μια σειρά από δράσεις που θα αρχίσουν το Φεβρουάριο του 2018 και θα κορυφωθούν το Μάιο του 2018, οπότε συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από το δημοψήφισμα.

Στόχος είναι η ενεργοποίηση και συσπείρωση των πολιτών στην προσπάθεια να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση και να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού.

Πρόκειται για δυο καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών σε κάθε δήμο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των οποίων θα γίνουν ημερίδες με θέμα το νερό και την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

«Θα στηρίξουμε όλες τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που θα αναπτυχθούν κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και της ΕΥΑΘ, διατυπώνοντας για μια ακόμη φορά τη θέση μας ότι τοι νερό είναι δημόσιο αγαθό και θα πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της ΕΥΑΘ» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Αμπελοκήπων –Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Η ΠΕΔ-ΚΜ, όπως είπε, χθες σήμερα αύριο και πάντοτε διαχρονικά είναι σταθερή υπέρ της μη περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.«Βλέπουμε στην Ευρώπη να γίνεται επαναδημοτικοποίηση στα ζητήματα διοίκησης και διαχείρισης του νερού σε πόλεις ανάλογες με τη Θεσσαλονίκη και μεγαλύτερες ακόμη. Αυτό διότι και η τιμή του νερού ως καταναλωτικό αγαθό διασφαλίζεται και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Δεν διασφαλίζεται σε καμία περίπτωση με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ ούτε ότι θα έχουμε τη συντήρηση τις καλύτερες επεκτάσεις και τον ακόμη καλύτερο εξοπλισμό που απαιτούνται, αλλά  και  την ποιότητα του νερού που θα πίνει ο λαός της Θεσσαλονίκης. Θα πρέπει οι κυβερνώντες, που άλλα έλεγαν προεκλογικώς και κινούνταν εναντίον της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης, τουλάχιστον στο κομμάτι αυτό του νερού, που θα έπρεπε να είναι εκτός συναλλαγής δημόσιο αγαθό, να είναι συνεπείς γιατί ως προς τα άλλα δεν φημίζονται για τη συνέπεια τους.

Θα έχουν την δική μας κάθετη αντίδραση και θα συνεχίσουμε τον αγώνα και την προσπάθεια για να καταστήσουμε κοινωνούς τους πολίτες, που μετά το δημοψήφισμα του 2014,  με συντριπτική πλειοψηφία αποφάνθηκε ότι είναι αντίθετοι με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Κίνηση, «SOSTE το ΝΕΡΟ», Νανά Δρίζη, αναφέρθηκε στο πλαίσιο δράσεων που θα αναπτυχθούν από τον ερχόμενο Φεβρουάριο. «Στόχος είναι να γίνουν δράσεις σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, ώστε να ανακινηθεί και πάλι το θέμα της ΕΥΑΘ και οι πολίτες να αναλάβουν πρωτοβουλία» τόνισε η κ. Δρίζη και πρόσθεσε λέγοντας πως «κάθε δήμος αλλά και οι εθελοντές θα είναι καλό να ενημερώσουν για τις δράσεις που θα γίνουν από το  Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2018, ώστε να πετύχουμε τη καλύτερη ενημέρωση πολιτών και φορέων».

Ήδη η ΠΕΔ-ΚΜ στις 28 Νοεμβρίου έστειλε έγγραφο με θέμα τη «Διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΥΑΘ» στους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, Παναγιώτη Σκουρλέτη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον  υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, στους βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας, την ΕΥΑΘ και την ΚΕΔΕ.

Στο έγγραφο αυτό εξέφρασε την ανησυχία της για την  προαναγγελθείσα πώληση του 23% της ΕΥΑΘ, δεδομένου ότι η ΠΕΔ-ΚΜ, μαζί με τοπικούς συλλογικούς φορείς, διοργάνωσαν τον Μάιο του 2014 το πρώτο (και μοναδικό στην Ελλάδα) Τοπικό Δημοψήφισμα, μέσα από το οποίο η τοπική κοινωνία, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι χρήστες των υπηρεσιών της ΕΥΑΘ, οι πελάτες της και καταναλωτές των αγαθών της, οι διαχρονικοί αιμοδότες της, διατράνωσαν, με το συντριπτικό ποσοστό του 98% την βούληση και την επιθυμία τους υπέρ του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΥΑΘ.

Η ΠΕΔ-ΚΜ επισημαίνει ότι επειδή οι εξελίξεις που δρομολογούνται δεν θα πρέπει, -σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο-, να ολοκληρωθούν ερήμην των τοπικών αυτοδιοικητικών και κοινωνικών φορέων, και επειδή η ΕΥΑΘ (πρώην ΟΥΘ και ΟΑΘ) έχειυποδομές που της παραχωρήθηκαν από τους Δήμους για χρήση υπέρ του κοινωνικού συνόλου,

ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς:

(α) να γνωστοποιηθεί-κοινοποιηθεί και στην ΠΕΔΚΜ η πρόταση που θα καταθέσουν οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης για τον τρόπο πώλησης του 23% της ΕΥΑΘ, στην οποία πρόταση θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνονται και οι Δήμοι που εξυπηρετούνται από την ΕΥΑΘ,

(β) να ενημερωθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση για το καθεστώς ιδιοκτησίας της «ΕΔΗΣ α.ε.», στην οποία θα περιέλθει το 51% της ΕΥΑΘ, και για την διασφάλιση ή μη του δημοσίου ελέγχου επ’ αυτής,

(γ) να εξεταστεί η δυνατότητα να αντληθεί από τον «κορβανά» του κοινωνικού μερίσματος το προσδοκώμενο, από την πώληση του 23% της ΕΥΘΑ (= περίπου 30 εκατ. €), τίμημα, ώστε με την διατήρηση του ποσοστού αυτού (και συνολικά της ΕΥΑΘ) στην δημόσια σφαίρα η προκαλούμενη κοινωνική ωφέλεια να αποβεί υπέρ του συνόλου του τοπικού πληθυσμού και μάλιστα με διηνεκή χαρακτήρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ