Στην 1η οργανωμένη δράση διάσωσης τροφής από ανακτημένα αγροδιατροφικά προϊόντα των εμπόρων της, προχωρά η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία της διοίκησης της Αγοράς, την συνεργασία του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μακεδονίας-Θράκης-Θεσσαλίας, αλλά και συλλογικοτήτων της πόλης (Αλκυόνη, Οικόπολις, Άλμπατρος, Ετεροτοπία, Κουζίνα Αλληλεγγύης, κ.α.) θα προσφερθούν 5000 μερίδες τροφής σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Η δράση ξεκινά την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου με την συλλογή και την διαλογή των μη εμπορεύσιμων προϊόντων από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Αγορά. Η διάθεσή τους σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα γίνει από τις συλλογικότητες από το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου και θα συνεχιστεί σε όλη την εορταστική περίοδο ανάλογα με την ποσότητα που θα ανακτηθεί. Την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Αριστοτέλους μετά τις 12:00΄ η δράση κορυφώνεται με την διανομή 3000 μερίδων ζεστής σούπας.
Ο θεσμικός ρόλος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης επιβάλλει την άμεση δραστηριοποίησή της στο πλάισιο της μείωσης απώλειας τροφίμων (foodloss) τηρώντας τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και συντασσόμενη με τις οδηγίες της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization, FAO), όσο και της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. (περίπου το 1/3 της παραγόμενης τροφής για κατανάλωση από τον άνθρωπο, χάνεται –κόστος 150 δις. Ευρώ).
Η πρωτοβουλία “Save the food” έχει στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών, την συνεργασία και την ζύμωση των εμπλεκόμενων φορέων, επιχειρήσεων και εθελοντών σε συνθήκες κυκλικής οικονομίας και φυσικά την κοινωνική αλληλεγγύη. Παράλληλα, το τμήμα ποιότητας και ελέγχου των αγροδιατροφικών προϊόντων, που ήδη λειτουργεί στην κεντρική αγορά (γεωπονικό και κτηνιατρικό τμήμα), εποπτεύει την δράση και εγγυάται την ποιότητα των ανακτημένων τροφίμων.
“Απώτερος στόχος της διοίκησης της κεντρικής αγοράς είναι η δράση να αποτελέσει οδηγό για την δημιουργία μίας μόνιμης δομής, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο με την συμμετοχή μεγάλων κεντρικών κρατικών φορέων, ιδιωτικών επιχειρήσεων (στα πλαίσια υλοποίησης προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης) και ομάδων εθελοντών, που θα διαχειρίζεται μη εμπορεύσιμα τρόφιμα (ανεκμετάλλευτη αγροτική παραγωγή, ανεκμετάλλευτα τρόφιμα από λιανέμπορους, εμπορικές επιχειρήσεις κ.α.). Επιπρόσθετα, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η αξία του εθελοντισμού και η αυτοδιαχείριση του προγράμματος, κυρίως όμως η διαδικασία της ανακύκλωσης και η κυκλική οικονομία στην πράξη, είναι ανεκτίμητα κοινωνικά οφέλη”, αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση της η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης.
πηγή thestival.gr