«Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ ανεβαίνει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2315200200), από τις 20 Ιανουαρίου, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Κορίνας Βασιλειάδου και Χάρη Πεχλιβανίδη.
Υπόθεση: Σε ένα αστικό σαλόνι της Δυτικής Γερμανίας, τη δεκαετία του 1970, έξι γυναίκες, που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές παίζουν η κάθε μια το ρόλο της στην ερωτική ιστορία της διάσημης σχεδιάστριας μόδας Πέτρα Φον Καντ.
“Υποθέτω ότι οι άνθρωποι είμαστε πλασμένοι να χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον αλλά δεν έχουμε μάθει πώς να είμαστε με τον άλλον.”
Γύρω από αυτή τη διαπίστωση, ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ ύφανε “Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ”, ένα έργο με έξι γυναικείους χαρακτήρες που συμπυκνώνει στις μεταξύ τους σχέσεις την προσπάθεια για συνύπαρξη αλλά και τα παιχνίδια εξουσίας, την προσκόλληση και τους κοινωνικούς ρόλους που κρύβονται πίσω από την αναζήτηση της αγάπης.
Συντελεστές
- Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
- Σκηνοθεσία: Κορίνα Βασιλειάδου, Χάρης Πεχλιβανίδης
- Σκηνικά – Κουστούμια – Σκηνικά Αντικείμενα: Διδώ Γκόγκου, Ελένη Κανακίδου, Σόνια Σαμαρτζίδου
- Μουσική Σύνθεση: Μίνως Μάτσας
- Κίνηση: Αλέξης Τσιάμογλου, Σοφία Παπανικάνδρου
- Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
- Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξης Τσιάμογλου
Στο ρόλο της Πέτρα φον Καντ η Αγγελική Παπαθεμελή
Παίζουν: Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου (Βαλερί φον Καντ), Στεφανία Ζώρα (Γκάμπι φον Καντ), Ειρήνη Κυριακού (Κάριν Τιμμ), Μαριάνθη Παντελοπούλου (Μαρλένε), Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου (Σιντονί φον Γκράζεναμπ).