Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
24.5 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
spot_img

2ος Μαθητικός Διαγωνισμός Κινηματογράφου

Ο 2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός «Παιδί & Κινηματογράφος» διοργανώνεται από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ανάδειξης Ελληνικού Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του υπουργείου παιδείας και αφορά ηλικίες 5 – 12 ετών (δείτε ΕΔΩ).

Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό «Παιδί & Κινηματογράφος» αφορά στη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με την τεχνική της κινούμενης εικόνας. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, με έμπνευση από τη Μοντέρνα Τέχνη.​

ΘΕΜΑΤΙΚΗ

Τέσσερις διάσημοι καλλιτέχνες των 19ου και 20ού αι., από τους βασικότερους εκφραστές της Μοντέρνας Τέχνης, οι Ανρί Ματίς, Ρενέ Μαγκρίτ, Εντγκάρ Ντεγκά και Βίνσεντ βαν Γκογκ, αποτελούν τη βασική θεματική έμπνευσης για δημιουργία με βοηθούς το βιβλίο, τον υπολογιστή, τη ζωγραφική, το κολάζ και τη φωτογραφία.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί έρχονται σε επαφή με τους καλλιτέχνες γνωρίζοντας τα βιωματικά ερεθίσματα, τις τεχνοτροπίες, τα έργα τους και τα κοινά σημεία αναφοράς τους. Στη συνέχεια καλούνται σε ομάδες, να γράψουν σενάριο, να εκφραστούν εικαστικά, να φωτογραφήσουν και να δημιουργήσουν μία ταινία μικρού μήκους με εργαλείο την τεχνική της κινούμενης εικόνας (animation).

Σενάριο της ταινίας: Τα παιδιά εντοπίζοντας ανάμεσα στους πρωτοπόρους τέσσερις καλλιτέχνες κοινά σημεία, αλλά και διαφορές ως προς την τεχνοτροπία, την τεχνική, την εποχή τους, την ιδιοσυγκρασία τους, καλούνται να επινοήσουν τρόπους σύνδεσης μεταξύ τους ώστε να δημιουργηθεί μία ταινία μικρού μήκους.

Παραδείγματα Σεναρίων

Ακολουθούν μερικές προτάσεις προς διευκόλυνσή σας. Θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα από τα παρακάτω θέματα ή να εμπνευστείτε ένα δικό σας που περιλαμβάνει και τους τέσσερις καλλιτέχνες:

1. Οι τέσσερις καλλιτέχνες αποφασίζουν να δημιουργήσουν μαζί έναν πίνακα. Πώς θα έμοιαζε;

2. Οι τέσσερις καλλιτέχνες αποφασίζουν να δημιουργήσουν έργα με ένα κοινό θέμα, π.χ. ‘Μία βάρκα που ταξιδεύει’, ‘Μία γάτα στη σκεπή’, Ένα παράθυρο με θέα’. Αφού τελειώσουν βάζουν τους πίνακες δίπλα δίπλα και τα σχολιάζουν…

3. Οι τέσσερις καλλιτέχνες πάνε μία βόλτα στη λαϊκή αγορά. Ο καθένας σχολιάζει με διαφορετικό τρόπο όσα βλέπει.

4. Οι τέσσερις καλλιτέχνες κάνουν μία διάλεξη σε παιδιά για θέματα που μπορούν να ζωγραφίσουν. Τι θα έδειχνε ο καθένας;

ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΚΟΙΝΟ

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε ηλικίες μαθητών από 5-12 ετών (νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία). Τα παιδιά θα δουλέψουν ομαδικά (μέχρι 10 παιδιά) για το γύρισμα της ταινίας με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού τους. Τα τμήματα μπορεί να χωριστούν σε περισσότερες ομάδες.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

έως 3 λεπτά

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

έως 20 Μαρτίου 2018

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ-ΤΑΙΝΙΩΝ

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@opus-culture.org​

Αρχεία σε μορφή mp4, mov, avi, wmv που περιλαμβάνουν το όνομα του σχολείου και τον τίτλο (π.χ. 32οDS_Lefkada-I_aspromavri_taxi)στο τέλος και όχι στην αρχή. Η ταινία πρέπει να αποσταλεί με ΔΥΟ εκδοχές: στην πρώτη εκδοχή ολόκληρη η ταινία, ενώ στη δεύτερη εκδοχή θα παραλείπονται τα καρέ με τα ονόματα των σχολείων και των δημιουργών της ταινίας. Αν υπάρχει ήχος/μουσική στο τέλος της ταινίας μπορούν οι τίτλοι τέλους να αντικατασταθούν με μαύρο.

​​ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σε πρώτη φάση οι ταινίες μικρού μήκους θα ελεγχθούν από την οργανωτική επιτροπή αν τηρούν τις βασικές προϋποθέσεις του διαγωνισμού και στη συνέχεια θα σταλούν στα μέλη της κριτικής επιτροπής. Η κριτική επιτροπή  αποτελείται από καταξιωμένους έλληνες και ξένους από το χώρο της εκπαίδευσης, του βιβλίου, της τέχνης, του κινηματογράφου και του πολιτισμού.

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ (μόνο με προσκλήσεις για τις βραβευμένες ομάδες)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ   Σάββατο 21 Απριλίου 2018

ΩΡΑ   18:00-20:00

ΤΟΠΟΣ   Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, 17564 Αθήνα​

ΒΡΑΒΕΙΑ

Τα βραβεία είναι τριών κατηγοριών (3)

  • Βραβείο Σεναρίου

  • Βραβείο Εικόνας

  • Βραβείο Σκηνοθεσίας​

Σε όλα τα σχολεία/βιβλιοθήκες/πολιτιστικούς οργανισμούς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που θα πληρούν τα κριτήρια του διαγωνισμού, καταθέτοντας ταινίες υποψήφιες θα σταλούν ηλεκτρονικά αναμνηστικοί έπαινοι συμμετοχής.

Τα βραβεία και οι διακρίσεις συνοδεύονται από δώρα πολιτιστικού περιεχομένου.

Για περισσότερες πληροφορίες ή λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλ. 6944/748328

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ