Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
14.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

«Θασίων γη γλυκύτατη» – νέο βιβλίο από τον πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Ι. Διαμαντόπουλο και την κόρη του Ανδρομάχη

«Θασίων γη γλυκύτατη» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Ι. Διαμαντόπουλου και της κόρης του Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία.

Κριτικός λόγος για το βιβλίο  Θασίων Γη Γλυκύτατη…

Στις  μέρες μας παρ’όλη την κρίση, οι ποιητικές συλλογές όχι μόνο δεν απολείπουν, αλλά καθημερινά ξεπηδούν τόσες πολλές που χάνει κανείς το λογαριασμό κι’αν θελήσει να τις διαβάσει χάνει και το μυαλό του γιατί τους λείπει ο σκοπός και το γιατί τις έγραψαν οι πολλοί.

Απουσιάζει η σύνδεσή τους με τη ποιητική μας Παράδοση και τα θέματά τους είναι  και εχθρικά θαρρείς προς  την ομοιοκαταληξία , με ολοφάνερη την επιδίωξη να θηρέψουν την εντύπωση του αναγνώστη και όχι να προκαλέσουν τη συγκίνησή του…

Και όμως οι αναγνώστες που διψούν να διαβάσουν ένα ποίημα που να έχει, όμως κάτι το νέο να τους πεί, όχι μόνο υπάρχουν, αλλά και κυρίως ανάμεσα στους νέους μας ιδιαίτερα της Μέσης εκπαίδευσης είναι πάρα πολλοί.

Έ, λοιπόν ανάμεσα στη παλαιά μας παραδοσιακή Ποίηση και τη λεγόμενη ανανεωμένη με επέκταση, όπου δει και στη σύγχρονη, κατατάσσεται άνετα το δείγμα γραφής του Πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Ι.Διαμαντόπουλου και της θυγατρός του Ανδρομάχης, κάτι που διαπιστώνει κανείς εύκολα διαβάζοντας το νέο ποιητικό βιβλίο τους που φέρει τον τίτλο: Θασίων Γη γλυκύτατη  – Εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία, Θεσ/νίκη 2018.

Στη μετά χείρας αυτή συλλογή, οι ποιητές της μιλούν με τα πρόσωπα, με τα τοπία, με τα αρχαία μνημεία ακόμα με τα 24 χωριά της Θάσου αλλά  και με τα πιο απλά πράγματα ,που τα θασίζουν λ.χ, τα βότσαλα και μας τα κάμνουν οπάλινα ,την απεραντοσύνη της θάλασσας, μας  την κάμνουν περίσκεψη, το γειτόνεμα τ’ ουρανού, μας  το κάνουν αγνάντεμα της Θασιακής γης, της «γλυκύτατης» και όχι απλώς γλυκιάς…

Και όλα αυτά σαν τα τρεχούμενα νερά που ξεπηδούν μέσα από τα μαρμαρένια σπλάχνα της Θάσου και με ένα ρυθμό κιόλας πολύ ζεστό,συμβολικό, μας εξυψώνουν το κάθετι και το κάνουν  σημαντικό και σπουδαίο…

Δεν χάνονται στη ματαιόδοξη προσπάθεια να μας σερβίρουν ένα κάποιο είδος μοντέρνας απροσδιοριστίας, αλλα’ εκζητούν και βρίσκουν τρόπους  να μας ξεναγήσουν ποιητικά ξεκινώντας ένα πολύ μεγάλο γύρο της Θάσου σα να τον γνωρίζομε για πρώτη φορά, με  εκκίνηση την προϊστορία της Θάσου, που την εμπλουτίζουν με 3-4 σελίδες εμπνευσμένες από αναφορές της Παλιάς Διαθήκης  και με ένθετη ποιητική μελέτη για τον Αρχίλοχο τον Θασοπάριο και  τέλος με τερματισμό ένα άνευ προηγουμένου απο αμέριστη αγάπη τους δοξολογικό και υμνολογικό εγκώμιο της γλυκύτατης Θασογής…

Καλή κυκλοφορία λοιπόν και καλοτάξιδη κι’ ετούτη, η Θασία Βίβλος!

Λίγα λόγια για το βιβλίο

 Πατέρα Γεώργιε. Πατέρα μου. Πατέρα μας.

Σε ευχαριστούμε για την μετάγγιση Αγάπης για το νησί της Θάσου.

Της Θάσου που αγαπήσαμε μέσα από τους στίχους σου!

Σε ευχαριστούμε γιαυτό, το υπέροχο ταξίδι Αγάπης.

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, που υπήρξα κόρη σου!

 η κόρη

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ

 Σημείωμα εκδότη:

 Με την κυκλοφορία του βιβλίου «Θασίων γη γλυκύτατη», του Πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Ι. Διαμαντόπουλου και της κόρης του Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου, φτάσαμε αισίως στο τέταρτο βιβλίο τους για το εκδοτικό μας πρόγραμμα.

Η αγάπη και ο σεβασμός της οικογένειας Διαμαντοπούλου για την Θάσο βγαίνουν περίτρανα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Πρόκειται για ένα βιβλίο ποίησης, που αποτελεί ύμνο για την όμορφη Θάσο και τους κατοίκους της. Οι αναφορές στα μνημεία και τον τόπο στο πέρασμα του χρόνου δίνουν μια ξεχωριστή διάσταση στο βιβλίο, κατατάσσοντάς το σε μία από τις πιο σημαντικές και σπάνιες εκδόσεις αυτού του είδους.

Η οικογένεια Διαμαντοπούλου αξίζει να επαινεθεί, για ακόμη μία φορά, για τη μοναδική συμβολή της στα γράμματα και τις τέχνες της περιοχής, καθώς επίσης και για την συνολική προσφορά της στον νεοελληνικό πολιτισμό.

 Αντώνης Δημ. Μαλλιάρης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ