Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

«CUPRUM-Διαφορά Δυναµικού» στη Chalkos Gallery

Με την οµαδική έκθεση «CUPRUM-Διαφορά Δυναµικού» η Chalkos Gallery δίνει το στίγμα της στην πόλη για τη νέα χρονιά ξεκινώντας με πολλή ενέργεια, όση είναι απαραίτητη για τη “μεταφορά ηλεκτρικού φορτίου” του έργου τέχνης στους θεατές. Τα εγκαίνια έγιναν σήμερα Παρασκευή 12 Ιανουαρίου (Ιουστινιανού 21).

Ο χαλκός, μέταλλο με πολλές και διττής σημασίας ιδιότητες και η διαφορά δυναµικού η οποία προκαλεί την παραγωγή του ηλεκτρισμού με τα θεαματικά του αποτελέσματα, σηματοδοτούν την ταυτότητα της ομαδικής αυτής έκθεσης. Νέοι καλλιτέχνες και καλλιτέχνες καταξιωµένοι «παίζουν» με τους όρους της φυσικής και πειραματίζονται µε σκοπό να δημιουργήσουν ένα δυναμικό πεδίο στην έκθεση το οποίο «μεταφέρει» στους θεατές το ηλεκτρικό φορτίο του έργου τέχνης.

O τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στο μέταλλο και στις ιδιότητές του, µε σκοπό να σχολιάσει και να συσχετίσει συµβολικά το υλικό, ως καλό αγωγό μετάδοσης ενέργειας. Πρόκειται για μια πρόκληση όπου οι καλλιτέχνες, αν και από διαφορετικές αφετηρίες, µοιράζονται το πάθος τους με εφευρετικές εικαστικές χειρονοµίες, εµπνευσµένη θεµατική και πολύτιµη εικαστική αξία και ποιότητα στα έργα τους.

Τα πειράµατα του πρωτοπόρου επιστήμονα Λουίτζι Γαλβάνι, γιατρού και φυσικού (Luigi Galvani 1737 – 1798) ήταν καθοριστικά για την πρόοδο της ανθρωπότητας στις γνώσεις της για τον ηλεκτρισμό και τις πρακτικές εφαρμογές του. Στο πλαίσιο των δεδομένων και των δυνατοτήτων που πρόσφερε η εποχή του, ο Γαλβάνι πρόσθεσε αυτό που ονόμασε “ζωικό ηλεκτρισµό” (σύσπαση των μυών εξαιτίας ηλεκτρικού σήματος) δίπλα στη φυσική µορφή του ηλεκτρισμού που παράγεται από τις αστραπές και την τεχνητή που παράγεται από την τριβή (στατικός ηλεκτρισµός).

Αυτές οι τρεις µορφές ηλεκτρισµού, ο ζωικός, ο φυσικός και ο στατικός συνιστούν τους τρεις άξονες με βάση τους οποίους εκτυλίσσονται τα περιεχόμενα των έργων τέχνης και οι θεματικές που παρουσιάζονται στην ομαδική αυτή έκθεση. Η πρώτη θεματική σχετίζεται µε την ανθρώπινη επινόηση ως εικαστική δημιουργική χειρονομία, η δεύτερη αναπαριστά την εικόνα της φύσης ως αντανάκλαση που μεταδίδει την ενέργειά της στο πλαίσιο του Οπτικού Πολιτισμού και τέλος, η τρίτη θεματική αφορά έργα τέχνης όπου η τριβή αντιμετωπίζεται ως νόημα δημιουργίας και εικαστική άσκηση με την ύλη.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν µε έργο τους στην έκθεση είναι µε αλφαβητική σειρά οι: Άννα Αντάρτη, Athanasart, Αντιγόνη Βαλέρη, Χρήστος Καρράς, Καλή Κατσούρη, Iάσονας Κοντογιάννης, Μαρία Κτιστοπούλου, Γιολάντα Κουντούρη, Costis, Έλενα Λακιώτη, Κώστας Μίχαλος, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Βίκυ Μουδήλου, Τάσος Νικάκης, Αλεξάνδρα Πετρανάκη, Χρήστος Σκούρτης, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Βασιλεία Τάτση, Παρασκευή Τσιμοπούλου, Έλενα Χατζηαθανασίου, Δήμητρα Σιάτερλη, Pino Pandolfini.

∆ιάρκεια έκθεσης: 12-27 Ιανουαρίου 2018

Chalkos Gallery, Ιουστινιανού 21, τηλ: 2310250956

 

CHALKOS GALLERY

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, πόλη εντός και εκτός των τειχών, πόλης της θάλασσας και πόλη της τέχνης, μια πόλη που είναι διαχρονικό κέντρο έμπνευσης και δημιουργίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, κόντρα στους καιρούς, ο επιχειρηματίας Κώστας Παρχαρίδης δημιούργησε σε έναν ιδιόκτητο χώρο υψηλών προδιαγραφών την “Chalkos Gallery”. Στο διάστημα δύο χρόνων λειτουργίας της η γκαλερί αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς με βασικό χαρακτηριστικό της την εξωστρέφεια μέσα από τη διοργάνωση εκθέσεων και άλλων καλλιτεχνικών γεγονότων που αναδεικνύουν υψηλό επίπεδο  αισθητικής και εύρυθμης επικοινωνίας με το ευρύ κοινό. Κύριος στόχος: Η ανάδειξη εγχώριων και διεθνών δημιουργών και η σύναψη στρατηγικών συνεργασιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η αίθουσα τέχνης “Chalkos Gallery” με το εμβληματικό σύμβολο Cu του στοιχείου του χαλκού λειτουργεί από το 2015 στην καρδιά της πόλης, στην οδό Ιουστινιανού 21, κοντά στην Παναγία Χαλκέων, γνωστή στους παλιούς Θεσσαλονικείς και ως “Κόκκινη Εκκλησία”. Εκεί ήταν συγκεντρωμένα τα “Χαλκάδικα”, τα εργαστήρια με τους τεχνίτες χαλκού της πόλης. Tο αυτοφυές αυτό μέταλλο που το χρώμα του χαρακτήρισε την περιοχή, αποτέλεσε έμπνευση για την ονομασία του φιλόξενου χώρου τέχνης που είναι η Chalkos Gallery. Ο ιδιοκτήτης της Chalkos Gallery κ. Κώστας Παρχαρίδης με την επιλογή του τίτλου «CUPRUM- Διαφορά δυναμικού» υπογραμμίζει τα ιστορικά συμφραζόμενα της περιοχής ως έναυσμα για τη χάραξη μιας γόνιμης και δημιουργικής πορείας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ