Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
16.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Αθήνα: 18η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018

Το μακρινό 2016, η UNESCO ανακήρυξε την Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018. Πρόκειται για έναν θεσμό, τον οποίο ο διεθνής οργανισμός ξεκίνησε το 2001, με τη Μαδρίτη να γίνεται η πρώτη Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Έκτοτε ακολούθησαν η Αλεξάνδρεια, το Νέο Δελχί, η Άντβερπ, το Μόντρεαλ, το Τορίνο, η Μπογκοτά, το Άμστερνταμ, η Βηρυτός, η Λιουμπλιάνα, το Μπουένος Άιρες, το Έρεβαν, η Μπανγκόκ, το ΠόρτΧάρκουρτ, η Ιντσόν, το Βρότσλαβ και το Κόνακρι.

Η Αθήνα επιλέχθηκε από την UNESCO, την IFLA (Διεθνής Ένωση Βιβλιοθηκών) και IPA (Διεθνής Ένωση Εκδοτών) για την ποιότητα των δραστηριοτήτων της, οι οποίες υποστηρίζονται από τη βιομηχανία του βιβλίου. Έτσι, στο προτεινόμενο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονταν εκδηλώσεις συναντήσεων με συγγραφείς, μεταφραστές και εικονογράφους. Παράλληλα, προτάθηκαν συναυλίες, θεματικές εκθέσεις, βραδιές ποίησης, εργαστήρια με επαγγελματίες του χώρου των εκδόσεων, κλπ.

Η αρχή αναμένεται να γίνει με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων, στις 23 Απριλίου 2018. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν ως τις 22 Απριλίου 2019.Μέσα στις προοπτικές των σχεδιαζόμενων εκδηλώσεων είναι να καταστεί το βιβλίο προσβάσιμο από το σύνολο του πληθυσμού της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών.

Στις επόμενες, περίπου εκατό, ημέρες που μας χωρίζουν από την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων η Οργανωτική Επιτροπή συναντάται με φορείς και επιτροπές, όπως εκείνη του Κόνακρι, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για την επίλυση των όποιων πιθανών προβλημάτων, όπως και την μεταφορά τεχνογνωσίας.

Παρόλα αυτά έως σήμερα δεν έχει κάποια επαφή με την Οργανωτική Επιτροπή της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, όπως θα περίμενε κανείς. Σε κάθε περίπτωση η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων θα μας λύσει πολλές απορίες σχετικές με τη μελλοντική πορεία της διοργάνωσης. Ως τότε αυτό που προβάλλεται από την Οργανωτική Επιτροπή είναι το σλόγκαν της διοργάνωσης: Αθήνα 2018 βιβλία παντού.

Αναστάσιος Μαράς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ