Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

“Στέφανος Λαζαρίδης: κυνικός ρομαντικός” στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν την έκθεση “Στέφανος Λαζαρίδης: κυνικός ρομαντικός”. Πρόκειται για έκθεση για το έργο του σπουδαίου Έλληνα σκηνογράφου-σκηνοθέτη  και πρώην Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Στο αίθριο 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τις 4 Φεβρουαρίου έως 10 Μαρτίου. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 18.00. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 09.30 – 21.00΄.

Η έκθεση, σε επιμέλεια του σκηνογράφου Αντώνη Βολανάκη, αποτελεί την πρώτη συνδιοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Η έκθεση είναι η πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο ατομική παρουσίαση του καλλιτεχνικού έργου του σπουδαίου Έλληνα σκηνογράφου και πρώην Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο Στέφανος Λαζαρίδης με βάση το Λονδίνο ανέδειξε το εύρος της σκηνογραφίας σε δραματουργικούς εικαστικούς χώρους, θέτοντας σε βάθος ερωτήματα και αποφεύγοντας τις διακοσμητικές λύσεις, στις σημαντικότερες σκηνές όπερας της Ευρώπης αλλά και σε μεγαλύτερους χώρους, όπως στάδια,  όπου σχεδίασε ιστορικές παραστάσεις διαρρηγνύοντας την παραδοσιακή αντίληψη για τον σχεδιασμό. Η έκθεση αναπτύσσει ένα οπτικό χρονολόγιο ξεκινώντας από την αρχή της καριέρας του, με ζωγραφικές μελέτες σκηνικών και σχέδια κοστουμιών, όπου διαφαίνεται η επιρροή της μαθητείας του πλάι στον επίσης διεθνή Νικόλα Γεωργιάδη, και συνεχίζει με έργα μικτής τεχνικής και κολάζ και τρισδιάστατες μακέτες υπό κλίμακα,  καθώς και με βίντεο από παραστάσεις και συνεντεύξεις του. Η έκθεση έχει παιγνιώδη χαρακτήρα και ολοκληρώνεται με φωτογραφίες από τη δική του εικαστική έρευνα, σκηνοθετικές σημειώσεις πάνω σε κείμενα και δείγματα από επιστολογραφία. Μεγάλη εντύπωση στο έργο του προκαλεί το γεγονός ότι δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τις φωτογραφίες των με απόλυτη λεπτομέρεια κατασκευασμένων μακετών, από τις φωτογραφίες των πραγματικών παραστάσεων.

 

 

 

Έρευνα, Επιμέλεια: Αντώνης Βολανάκης

Σύμβουλος αρχείου, Συντονισμός φορέων: Ορσία Σοφρά

Σχεδιασμός: Αντώνης Βολανάκης, Γιάννης Αρβανίτης

Συνεργάτιδα: Ίσμα Τουλάτου

Μελέτη φωτισμού: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη

Υπεύθυνη Εργαστηρίου Συντήρησης Χάρτινου Υλικού του ΜΙΕΤ: Μαρία Αλεξίου
Υπεύθυνη Τμήματος Παραστατικών Τεχνών του ΕΛΙΑ /ΜΙΕΤ:  Κωνσταντίνα Σταματογιαννάκη

Οργάνωση Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ