Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Η ταινία «Σας αρέσει ο Μπράμς;» από την Κινηματογραφική Λέσχη των Εργαζομένων της ΕΡΤ-3

Η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕMΕΣ προβάλλουν στα πλαίσια του αφιερώματός τους «Καλημέρα Νύχτα» τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στις 21:00 στην αίθουσα Βακούρα 1 (Ιωάννου Μιχαήλ 8, τηλ. 2310233665) το αισθηματικό δράμα του Ανατόλ Λίτβακ «Σας αρέσει ο Μπραμς;» (Γαλλία, 1961, ασπρόμαυρη, 120). Παίζουν: Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Ιβ Μοντάν, Άντονι Πέρκινς, Μισέλ Μερσιέ, Γιούλ Μπρίνερ, Ζαν Πιέρ Κασέλ.

Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, του οποίου έντυπη ανάλυση θα διανεμηθεί στους θεατές, ενώ στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.

Το προς συζήτηση θέμα στο μάθημα για τον κινηματογράφο θα είναι: Τα ερωτικά τρίγωνα, η κριτική των μεγαλοαστικών κύκλων και η μεγάλη μοναξιά των ηρώων.

Στο Παρίσι του ’60 έχουμε την περιγραφή της σχέσης ενός μεγαλοαστικού ζευγαριού. Εκείνος ασχολείται με επιχειρήσεις αυτοκινήτων. Εκείνη είναι πετυχημένη διακοσμήτρια. Ανάμεσά τους θα βρεθεί ένας χαριτωμένος Αμερικανός νέος, που θα ερωτευθεί την κυρία.

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ «ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΜΠΡΑΜΣ;»

Εξάλλου, σύμφωνα με τη Λέσχη, 10 λόγοι για να μη χάσετε το «Σας αρέσει ο Μπραμς;» είναι:

  1. Για τον εκπληκτικό τρόπο που ο Λίτβακ καταφέρνει και μετεγγράφει πλήρως το πνεύμα της Φρανσουάζ Σαγκάν, κάτι που δεν πέτυχε απόλυτα ο Πρέμινγκερ στο Καλημέρα, θλίψη (1958).
  2. Για τους πιο ταιριαστούς πρωταγωνιστές που είδε ποτέ το σινεμά σε ερωτικό τρίγωνο, λες και έχουν διαλεχτεί ως οι ιδανικοί.
  3. Για την εξαιρετική σκιαγράφηση των μεγαλοαστικών πόλων του ζευγαριού. Εκείνος πλούσιος έμπορος αυτοκινήτων. εκείνη διάσημη και πλούσια διακοσμήτρια.
  4. Για τον εξαιρετικό ιδεολογικό και κοινωνιολογικό σχεδιασμό του νεαρού Αμερικανού (Πέρκινς), που καταγράφεται ως αφελής, ενθουσιώδης, έτοιμος να εξαπατηθεί. Σαφώς είναι η ματιά των Γάλλων για τους Αμερικανούς εκείνη την εποχή. Θα πρέπει αυτή τη ματιά του Λίτβακ να την αντιπαραθέσουμε με εκείνη του Μπερτολούτσι 40 χρόνια αργότερα στους Ονειροπόλους (2003), όπου ο  μικρός Αμερικανός σκιαγραφείται ως καιροσκόπος.
  5. Για την εξαιρετική ατμόσφαιρα της μεγάλης ελευθερίας στις προσωπικές σχέσεις που επικρατούσε στο Παρίσι της δεκαετίας του ’60 πριν το γαλλικό Μάη.
  6. Για τη φανταστική φωτογραφία του Αρμάν Τιράρ, που αναδεικνύει εξαιρετικά το κλίμα και την ατμόσφαιρα της εποχής.
  7. Για την εξαιρετική πρωτοτυπία να παίζουν πασίγνωστοι ηθοποιοί σε μικρούς ρόλους: Αναγνωρίστε λοιπόν τους Μισέλ Μερσιέ, Γιούλ Μπρίνερ, Ζαν Πιερ Κασέ.
  8.  Για τη σπουδαία αντιπαράθεση μεταξύ της υπερβάλλουσας κοσμικότητας και ουσιαστικής μοναξιάς.
  9. Για το συνταρακτικό σχόλιο για το πως η κοινωνία του θεάματος μεταφέρει τις δικές της μάσκες στα άτομα.
  10. Για το εκπληκτικό φινάλε της ταινίας, όπου η Μπέργκμαν λες και παίρνει μαθήματα από τον κορυφαίο συνονόματο συμπατριώτη της Ίνγκμαρ.

 

Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στις 21:00 η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕΜΕΣ προβάλλουν στα πλαίσια του ίδιου αφιερώματος το συνταρακτικό δικαστικό δράμα του Όττο Πρέμινγκερ «Η ανατομία ενός εγκλήματος» (1959).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ