Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έφτασαν σήμερα Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος, για να διαδηλώσουν για τη Μακεδονία. Απλοί πολίτες, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και της Εκκλησίας έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο και παρακολούθησαν τις ομιλίες –μεταξύ άλλων- των Μίκη Θεοδωράκη, Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου και Γιώργου Κασιμάτη.
Η προσέλευση του κόσμου ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, με την άφιξη δεκάδων λεωφορείων από την περιφέρεια. Διαδηλωτές από τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, την Πάτρα και την Κρήτη –αλλά και άλλες περιοχές της χώρας- έφταναν από το πρωί μέχρι το λίγη ώρα πριν την έναρξη του συλλαλητηρίου στις 14:00 στην Αθήνα.
Με κεντρικό σύνθημα «η Μακεδονία είναι ελληνική» και κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια τους, οι πρώτοι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος γύρω στις 12:00 το μεσημέρι και μέχρι την έναρξη του συλλαλητηρίου η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη.
Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου υπολόγισαν ότι στο κέντρο της Αθήνας παρευρέθηκαν 1,5 εκατ. άνθρωποι. Η αστυνομία είχε διαφορετική εκτίμηση και έκανε λόγο για συμμετοχή 140.000 πολιτών.
Μίκης Θεοδωράκης: Να μην συμφωνήσουμε στην παραχάραξη της ιστορίας
Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο πρώτος ομιλητής που ανέβηκε στην εξέδρα, καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους.
Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, ο οποίος χτες έπεσε θύμα αντιεξουσιαστών που πέταξαν μπογιές και έγραψαν συνθήματα έξω από το σπίτι του, ξεκίνησε την ομιλία του καταγγέλλοντας την επίθεση αυτή και εξαπολύοντας «πυρά» κατά της κυβέρνησης.
«Σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας ώρα, όπου μαύρα σύννεφα συσσωρεύονται, εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις νέες προκλήσεις» είπε ο κ. Θεοδωράκης. Συμπλήρωσε δε, ότι τα Σκόπια «με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας, για τη δημιουργία της λεγόμενης Μακεδονίας του Αιγαίου». Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας».
Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η μόνη λύση είναι «να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο» και πως οφείλουμε να «επαγρυπνούμε για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».
Εξέφρασε δε, την ελπίδα ο ελληνικός λαός να αντιμετωπίσει αυτό το «μεγάλο πρόβλημα», όπως το χαρακτήρισε, «ενωμένος σαν μια γροθιά».
«Πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι. Γιατί ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες μας είμαστε όλοι πατριώτες» είπε ο κ. Θεοδωράκης, και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Η Μακεδονία είναι μία και ήταν, είναι και θα είναι πάντα ελληνική».
Δωρόθεος: Ας γίνει αυτό το συλλαλητήριο σήμερα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας
Τη θέση της Εκκλησίας για το Σκοπιανό εξέφρασε ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, που τόνισε η ιεραρχία δεν μπορεί να αποδεχτεί το όνομα της γειτονικής χώρας να περιέχει τον όρο «Μακεδονία».
«Με το όνομα Μακεδονία, το κράτος των Σκοπίων εκφράζει αλυτρωτικές διαθέσεις. Είναι ιερή ευθύνη της Εκκλησίας να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως. Ας γίνει αυτό το συλλαλητήριο σήμερα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας. Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων».
Τι είπε ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης
«Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι εδώ. Ακόμη και αυτοί που είναι δεμένοι “χειροπόδαρα” συμφωνούν. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120. Αυτό είναι η αντίσταση κατά του Όχι. Όλα αυτά γίνονται όταν έχουμε κυβερνήσεις που από το 2010 λένε όλο “ναι” στη δουλεία. Σήμερα ο ελληνικός λαός παίρνει την κυριαρχία στα χέρια του. […] Η Ελλάδα εδώ. […] Είναι ολόκληρη και λέει “όχι” στη δουλεία από το 2010. Όχι σε καμιά παραχώρηση ελληνικής σπιθαμής γης στους ξένους. Όλη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα».
Η ανακοίνωση της αστυνομίας
Η Ελληνική αστυνομία, έδωσε και πάλι έναν αριθμό που απέχει πολύ από τον αριθμό διαδηλωτών που δίνουν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου.
Η ΕΛ.ΑΣ κάνει λόγο για περίπου 140.000 διαδηλωτές που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:
Από ώρα 12:00 σήμερα (04-02-2018) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου εκατόν σαράντα χιλιάδων (140.000) πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και σε έκταση 50.000 τ.μ. περίπου.
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έλαβε από νωρίς το πρωί σήμερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.
Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 283 λεωφορεία, από τα οποία 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.
πηγή CNN.gr