Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Τσικνοπέμπτη στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού της Καλαμαριάς

Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης έχει αποκτήσει  ένα  ιδιαίτερο χρώμα  στην Καλαμαριά, καθώς ο Δήμος πιστός  κάθε χρόνο στην παράδοση και στο έθιμο της ημέρας,  ετοιμάζει και φέτος σε συνεργασία με τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους και τον Χορευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης,  μια ξεχωριστή βραδιά  χαράς, κεφιού και αποκριάτικου γλεντιού.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018 με επίκεντρο την πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πλατεία Δημαρχείου)   από τις 7 το βράδυ, θα ξεκινήσει το αποκριάτικο πάρτι με πρωταγωνιστές τη μουσική, τους εορταστικούς ρυθμούς και την παράδοση.  Τα κάρβουνα θα ανάψουν  από νωρίς το απόγευμα και η τσίκνα  από τα ψημένα κρεατικά, θα απλωθεί σε όλη την έκταση του ιστορικού κέντρου. Κρασί  και γλυκίσματα  θα συμπληρώνουν  το μενού της βραδιάς. Το πρόγραμμα  θα πλαισιώνεται  με παραδοσιακά δρώμενα, τραγούδια και   χορούς, από όλη την Ελλάδα και τον Ελληνισμό με τη συμμετοχή ορχηστρών. Στην εξέδρα που θα στηθεί, θα αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα, όπως το οι Φανοί της Κοζάνης, το Γαϊτανάκι, το έθιμο του Μπέη, η Χάσκα, το Πιπέρι, και οι Γλεντιστάδες της Λέσβου (με αποκριάτικα τραγούδια).

Στόχος της εκδήλωσης είναι να φέρει σε επαφή τους νέους της πόλης με παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα και παράλληλα να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους δημότες να διασκεδάσουν και να ξεφύγουν από τη δύσκολη πραγματικότητα.

Παρόμοια εκδήλωση θα γίνει το ίδιο βράδυ και την ίδια ώρα στον αύλειο χώρο του 4ου και 5ου Λυκείου Καλαμαριάς  (Μ. Αλεξάνδρου & Αν. Θράκης 9), στον συνοικισμό Βότση,  με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδιαΤο ξεφάντωμα της Τσικνοπέμπτης στην περιοχή αυτή συνδιοργανώνεται με  τον Αθλητικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Ναύαρχος Βότσης» και θα αναβιώσουν το Γαϊτανάκι και το αποκριάτικο έθιμο τα «ΚΟΥΚΙΑ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ