Η προβολή και διάδοση της Μακεδονικής Κουζίνας σε διεθνές επίπεδο είναι ο στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, που συνεργάζονται στενά για την επίτευξη του. Η Μακεδονική Κουζίνα παρουσιάστηκε χθες το βράδυ σε πολυσυνέδριο προβολής και προώθησης προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας, που έγινε στο ξενοδοχείο ΜΕΤ, στη Θεσσαλονίκη.
«Βασικός άξονας του στρατηγικού σχεδιασμού της περιφέρειας είναι η σύνδεση και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού», τόνισε στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας ότι η σύνδεση θα γίνει με τη διατροφή. Γι’ αυτό άλλωστε δημιουργήθηκε από την περιφέρεια η «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη». Στόχος της περιφέρειας είναι, με το «Μακεδονικό Σήμα Ποιότητας» στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται εντός των ορίων της Κεντρικής Μακεδονίας, να αποκτήσουν αναγνωρίσιμο διεθνώς brand name τα ποιοτικά προϊόντα που παράγονται στη μακεδονική γη.
«Η διαδικασία ‘προτυποποίησης και σήμανσης των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας’ συνοδεύεται από τη θεσμοθέτηση της ‘Μακεδονικής Κουζίνας’, με αυθεντικές μακεδονικές συνταγές, οι οποίες εκτελούνται με εκλεκτές πρώτες ύλες που παράγονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής μας. Στόχος, εκτός των άλλων, είναι να αποκτήσει την ταυτότητα που σήμερα της λείπει η γαστρονομία της περιοχής, η οποία θεωρείται από τις πλέον σημαντικές στην Ελλάδα και με δυνατότητα απήχησης παγκοσμίως», εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας. Ο ίδιος τόνισε ότι η Περιφέρεια είναι ο μόνος φορέας που προβάλλει το όνομα Μακεδονία σε όλο τον κόσμο. «Η καμπάνια μας Very Macedonia ταξίδεψε σε περισσότερες από 50 διεθνείς εκθέσεις τουρισμού. Στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όσοι λοιπόν, γνώριζαν την αλήθεια για την μοναδικότητα και την ιστορικότητα της Μακεδονίας, επιβεβαιώθηκαν. Όσοι δεν γνώριζαν, έμαθαν. Και τώρα με τη Μακεδονική Κουζίνα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για δεύτερη φορά θα προβάλει σωστά και οργανωμένα τη Μακεδονία. Μακεδονική Κουζίνα, Τουριστική Προβολή, και Αγροτικός Τομέας μαζί, συνολικά θα προβληθούν σε περισσότερες από 70 Διεθνείς Τουριστικές και Αγροτικές Εκθέσεις», επισήμανε.
«Σύντομα το σήμα της Μακεδονικής Κουζίνας θα βρίσκεται σε όλους τους χώρους εστίασης», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας Φάνης Παπάς, τονίζοντας ότι η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα για μια νέα δυναμική στην αγροτική παραγωγή και στον τουρισμό, βάζοντας την Κεντρική Μακεδονία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη με αξιώσεις.
Η Λέσχη Αρχιμαγείρων
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Λέσχη Αρχιμαγείρων έχει ξεκινήσει μια ιδιαίτερη συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο κομμάτι της προώθησης της μακεδονικής κουζίνας και στο κομμάτι της προώθησης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαμε ως πρεσβευτές στην ουσία, προσπαθούσαμε να μεταφέρουμε και τα προϊόντα αλλά και τις συνταγές μέσα από το βιβλίο των πρότυπων συνταγών που έχει κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό το δείπνο θα είναι σήμερα μετά από τέσσερα χρόνια το έναυσμα, να βγούμε, να ξεκινήσουμε και να βάλουν όλοι οι σεφ στα ξενοδοχεία στα μενού της, σε όλο τον κόσμο τις συνταγές αυτές», ανέφερε από την πλευρά του ο Executive Chef Γιώργος Μαστροδημήτρης Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.
Ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος Executive Chef Χρήστος Γκότσης παρουσίασε τις δράσεις της Λέσχης κατά το περασμένο έτος, μεταξύ των οποίων ο διεθνής διαγωνισμός μαγειρικής, στα πλαίσια της Detrop, η συμμετοχή της Λέσχης, για δεύτερη φορά, στο φεστιβάλ γευσιγνωσίας στο Βιετνάμ, με συνταγές της Μακεδονίας, η συμμετοχή σε έκθεση στη Νέα Υόρκη, σε Φεστιβάλ στη Ρωσία, σε εκθέσεις στη Μαλαισία, στο Κατάρ, στο Φεστιβάλ Ροδακίνου στη Βέροια, η διοργάνωση σεμιναρίων. Για το 2018 η Λέσχη προετοιμάζεται να συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία της, με επίλεκτη πενταμελή ομάδα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής 2018 που θα γίνει το Νοέμβριο στο Λουξεμβούργο. Επικεφαλής της ομάδας θα είναι η σεφ Στέλλα Χρήστου. Το λεωφορείο που θα μεταφέρει την ομάδα, θα κάνει στάσεις σε Ευρωπαϊκές πόλεις, όπου θα προβάλει την Μακεδονική Κουζίνα.
Στη φωτογραφία από αριστερά:Χρήστος Γκότσης, Μαρίνος Χονδρολίδης, Μελίνα Δαμιανίδου, Αντώνης Μουστάκας, Κική Εμμανουηλίδου, Θωμάς Παπαντωνίου, Γιώργος Μαστροδημήτρης.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης, το δ.σ. της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος απένειμε τον τίτλο του επίτιμου μέλους στον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και στον αντιπεριφερειάρχη Φάνη Παππά. Ανακηρύχτηκαν επίσης 4 τζούνιορ μέλη, 21 δόκιμα και 3 τακτικά μέλη της Λέσχης (στην φωτογραφία του θέματος είναι όλα τα νέα μέλη). Η Λέσχη απένειμε τιμητική πλακέτα για την εθελοντική προσφορά τους στα μέλη της: Κική Εμμανουηλίδου, γευσιγνώστρια, σεφ και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής, Αντώνη Μουστάκα, Μαρίνο Χονδρολίδη, Θωμά Παπαντωνίου και Χριστίνα Μάλλιου, σεφ και στην πρόεδρο του Κέντρου Μέριμνας για Άτομα με Ειδικές Δεξιότητες του δήμου Βέροιας (ΚΕΜΑΕΔ) Μελίνα Δαμιανίδου που ετοιμάζει, σε συνεργασία με τη Λέσχη, βιβλίο μαγειρικής για ΑμεΑ.
Όσοι παραβρέθηκαν στο χθεσινό πολυσυνέδριο είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα μοναδικά πιάτα Μακεδονικής Κουζίνας που ετοίμασε ο Executive Chef Δημήτρης Τσανανάς και η ομάδα του, από το ξενοδοχείο ΜΕΤ.