Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Εκδήλωση «Η πυρκαγιά που γέννησε μια πόλη» από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού μας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο «Η πυρκαγιά που γέννησε μια πόλη», στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Στη δίνη του Μεγάλου Πολέμου: Η αναπαραστάσεις της Θεσσαλονίκη της Στρατιάς της Ανατολής (1915-1918)», η οποία θα γίνει την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου  στις 19.30 στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» (Λ. Στρατού 2, τηλ. 2313 306400).

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από τον Αριστοτέλη Μέντζο, καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. με τίτλο « Η πυρκαγιά του 2017 και τα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης» και την Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου, ομότιμη καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. με τίτλο «Πραγματικότητα και οραματισμοί. Ο ανασχεδιασμός της Θεσσαλονίκης το 1917».  Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει η Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Στο δεύτερο μέρος θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Γρηγόρη Βαρδαρινού με τίτλο «Θεσσαλονίκη 1917 – Η φωτιά που γέννησε μια πόλη». Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει φωτογραφικό υλικό και φιλμ της εποχής, το οποίο έρχεται στη δημοσιότητα για πρώτη φορά σε εξαιρετική ποιότητα (High Definition) προσφέροντας μια φρέσκια ματιά πάνω στα δραματικά εκείνα γεγονότα που άλλαξαν τη φυσιογνωμία της πόλης και μετέτρεψαν τη μεσαιωνική οθωμανική Θεσσαλονίκη του 1912 σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη του 20ου αιώνα.

Η ταινία προβλήθηκε σε avant-premiere στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου έλαβε τις καλύτερες κριτικές και βραβεύτηκε με ειδική τιμητική διάκριση στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ DocFest στην Χαλκίδα, όπου πραγματοποιήθηκε η φεστιβαλική του πρεμιέρα.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια συμπαραγωγή της le plus petit chef και της COSMOTE TV, με την ευγενική υποστήριξη της Δ.Ε.Θ.-HELEXPO και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Είσοδος ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.mbp.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ