Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Από την Καμάρα θα ξεκινήσει -σήμερα το βράδυ- το Ποδηλατικό Καρναβάλι

Για 9η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται το Ποδηλατικό Καρναβάλι, σήμερα Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00΄,  με παρέλαση από την Καμάρα και στις 22:00΄ γιορτή στη πλατεία Χρηματιστηρίου. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

«Φέτος κεντρικό θέμα του ποδηλατικού καρναβαλιού “Πλαστικομανία”. Μια ψυχολογική εξάρτηση με κάθε τι πλαστικό… σακουλάκια, μπουκαλάκια, καλαμάκια, ποτηράκια, πηρουνάκια… σατιρίζουμε και ντυνόμαστε, στολιζόμαστε, και διακοσμούμε τα ποδήλατα μας ανάλογα», αναφέρουν οι διοργανωτές.

8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Το 2016 στην Ελλάδα, οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν συνολικά 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 400 σακούλες για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί. Από αυτές τις 400 πλαστικές σακούλες, οι 270 είναι μιας χρήσης από σούπερ μάρκετ. Ένα πολύ μικρό ποσοστό (1% ή 4 σακούλες) από αυτές ανακυκλώνεται. Ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει ώστε να υπάρξει αλλαγή.

 

Το ποδήλατο

Στο Ποδηλατικό Καρναβάλι παντρεύεται η παράδοση του Καρναβαλιού, με την αναβίωση της παράδοσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ποδηλατική, περιβαλλοντική και κοινωνική δράση, στην οποία πραγματοποιείται παρέλαση μεταμφιεσμένων ποδηλατιστών, με θεματικές ομάδες και αποκριάτικα άρματα συμβολικού και σατυρικού χαρακτήρα, συνοδευόμενα από τον Βασιλιά Καρνάβαλο.

Η αποκριά παραδοσιακά βασίζεται στις αρχαίες Διονυσιακές και στις νεώτερες Ρωμαϊκές γιορτές, ενώ σημαίνει αποχή από το κρέας. Το Ποδηλατικό Καρναβάλι την Τσικνοπέμπτη θέλει συμβολικά να προτείνει την αποχή από την κουλτούρα του αυτοκινήτου. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα: ΝΑΙ στο ΠΟΔΗΛΑΤΟ! Η λύση για την υγεία και τη σωματική μας άσκηση, το περιβάλλον, την ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση και την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο, για την βελτίωση του κυκλοφοριακού και την ποιότητα ζωής.

Το Ποδηλατικό Καρναβάλι καλεί συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν με την δική τους θεματική ομάδα καρναβαλιστ(ρι)ών και μη-μηχανοκίνητων αρμάτων, ή με κάποιον άλλο τρόπο που έχουν να προτείνουν, ώστε να στείλουν το δικό τους μήνυμα, με σατιρική θεματολογία για το Ποδήλατο & τη Βιώσιμη Κινητικότητα, την Οικολογία και το Περιβάλλον, την Κοινωνία, την Πολιτική και την Επικαιρότητα.

www.bikecarnival.gr

Facebook Page www.facebook.com/bikecarnival
YouTube www.youtube.com/bikecarnival
Instagram www.instagram.com/bikecarnival
Google+ https://plus.google.com/115356606883602056872/
Twitter www.twitter.com/bikecarnival

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ