Πλήθος εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί και το Μάρτιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6, τηλ. 2313310201), μεταξύ των οποίων διαλέξεις, ημερίδες, σεμινάρια, εκθέσεις. Το πρόγραμμα Μαρτίου, όπως ανακοινώθηκε από το Μουσείο, έχει ως εξής:
Σάββατο 3 Μαρτίου
ΔΙΑΛΕΞΗ
Διάλεξη με τον καθηγητή του τομέα Σεισμολογίας-Γεωφυσικής, του Α.Π.Θ., Δρ Κωνσταντίνο Παπαζάχο, με θέμα «Από το σεισμό της Σκάρφειας (426 π.χ) στο σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη: Πως οι ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες διαμορφώνουν τη σύγχρονη σεισμολογική γνώση».
Η ομιλία θα παρουσιάσει μια ανασκόπηση της συνεισφοράς των
αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και των γραπτών αρχαίων και ιστορικών κειμένων, στην ανάπτυξη της Μακροσεισμικής Σεισμολογίας. Θα περιγραφεί η σταδιακή εισαγωγή της έννοιας της μακροσεισμικής έντασης και των σχετικών κλιμάκων, αλλά και ο τρόπος που ιστορικές αρχαιολογικές πληροφορίες αξιοποιήθηκαν από τη σύγχρονη Σεισμολογία. Θα αναδειχθεί με παραδείγματα από τον Ελληνικό, αλλά και το διεθνή χώρο, η σημασία της αξιοποίησης αυτών των πληροφοριών και θα δειχθεί πως το διαθέσιμο ιστορικό – αρχαιολογικό υλικό μπορεί να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία ακόμα και για ειδικά σεισμολογικά προβλήματα, με ειδικότερη αναφορά στη σεισμική ιστορία της Θεσσαλονίκης.
Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ-Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος»/ώρα 11:00/είσοδος ελεύθερη
Τετάρτη 7 Μαρτίου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
«Οι γυναίκες στην αρχαιολογία: μεταξύ αφάνειας και ορατότητας»
Η συνάντηση της αρχαιολογίας με τον φεμινισμό, πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες, υπήρξε δημιουργική σε διάφορες χώρες και σε διάφορα θεματικά πεδία, όπου ανέδειξε τη δυναμική του φύλου τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν· δηλαδή, ανέγνωσε έμφυλες ταυτότητες και ρόλους στα υλικά κατάλοιπα, επισημαίνοντας συνάμα σύγχρονες προκαταλήψεις και στερεότυπα στον τρόπο σκέψης και δράσης των αρχαιολόγων.
Η γυναικεία παρουσία ήταν αισθητή ήδη από το προεπιστημονικό στάδιο της αρχαιολογίας και ο ρόλος των γυναικών στη διαμόρφωση της αρχαιολογικής επιστήμης υπήρξε συνεχής και πολύ πιο σημαντικός από ό,τι συνήθως πιστεύεται.
Τις τελευταίες δεκαετίες το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις γυναίκες στην αρχαιολογία ανασύρει από τη λήθη πρωτοπόρες ερευνήτριες και επαναξιολογεί το έργο άλλων περισσότερο γνωστών, δομώντας έτσι μία γυναικεία γενεαλογία ως αναπόσπαστο στοιχείο αρχαιολογικής παιδείας. Μικρή συμβολή σε αυτό το εγχείρημα αποτελεί η παρούσα ημερίδα, η οποία ελπίζουμε να αποτελέσει αφετηρία νέων συζητήσεων και αναζητήσεων στην ελληνική αρχαιολογική πραγματικότητα.
Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ–Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος»/ώρα 12:00-17:00/είσοδος ελεύθερη
Κυριακή 11 Μαρτίου
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
“Art Therapy: Ερμηνεύουμε μαζί ζωγραφιές παιδιών και ενηλίκων”
Εισηγητής: Χρήστος Σιώτης Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής.
Στη ζωγραφική αποτυπώνονται συναισθήματα, επιθυμίες, φόβοι, όχι μόνο συνειδητοί αλλά κυρίως ασυνείδητοι. Θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε και να ερμηνεύσουμε το ασυνείδητο. Κανείς δε μπορεί να «ξεφύγει» από το ασυνείδητό του.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής, νηπιαγωγούς, παιδαγωγούς, παιδοψυχιάτρους, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, νοσηλευτές ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φοιτητές των παραπάνω ειδικοτήτων, γονείς.
Συνδιοργάνωση: smART– communications–
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος»/ώρα 11:00-15:30/είσοδος ελεύθερη
Δευτέρα 12 Μαρτίου
ΔΙΑΛΕΞΗ
«Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ»
Ομιλία του μεγάλου Ελληνιστή Paolo Cesaretti, καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Cabriele D’ Annunzio στο Κιέτι και Βυζαντινού Πολιτισμού στη Fondazione Cardinale Giovanni Colombo στο Μιλάνο με θέμα «Θεοδώρα η εν Θεσσαλονίκη. Μία Αγία γυναίκα και η πόλις της»
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά
Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ-Σωματείο Φίλων Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης-Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος»/ώρα 19:30/είσοδος ελεύθερη
Τρίτη 13 Μαρτίου
ΤΟ ΑΜΘ ΚΑΙ Η «ΤΕΧΝΗ»
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ομιλία του Λέοντα Α. Ναρ με θέμα «Επιστρέφοντας από τα στρατόπεδα: Ο επαναπροσδιορισμός της ζωής και της ποιότητας των Εβραίων της Θεσσαλονίκης (1945-1946)» και παρουσίαση αποσπασμάτων από τη θεατρικήπαράσταση του έργου του «Δε σε ξέχασα ποτέ».
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των 75 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το Άουσβιτς Μπιρκενάου.
Συνδιοργάνωση: Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «ΤΕΧΝΗ» – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος» /ώρα 20:00/είσοδος ελεύθερη
Τετάρτη 14 Μαρτίου
«ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ»
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει τον κύκλο των επιστημονικών διαλέξεων, υπό τον γενικό τίτλο «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις».
Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, νέες ανασκαφικές και διεπιστημονικές έρευνες και τα πορίσματά τους. Διάλεξη της Άννας-Βασιλικής Καραπαναγιώτου, Προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας με θέμα: «Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας. Από τον σχεδιασμό στην ευρωπαϊκή διάκριση»
Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ-Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος»/ώρα 19:00/είσοδος ελεύθερη
Τετάρτη 21 Μαρτίου
ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ
Αφιέρωμα στον Φρειδερίκο Σοπέν με τους σπουδαστές της τάξης ειδίκευσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης –Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Χώρος: φουαγιέ/ώρα 20:00/είσοδος ελεύθερη
Τρίτη 27 Μαρτίου
ΤΟ ΑΜΘ ΚΑΙ Η «ΤΕΧΝΗ» ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ομιλία της Ιωάννας Μανωλεδάκη με θέμα «Το θεατρικό κοστούμι και η λειτουργία του».
Συνδιοργάνωση: Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «ΤΕΧΝΗ» – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος» /ώρα 20:00/είσοδος ελεύθερη
Πέμπτη 29 Μαρτίου
Εγκαίνια Έκθεσης
Εγκαίνια της νέας περιοδικής εικαστικής έκθεσης «Τέχνη + Τέχνη», με έργα του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) και του 3ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση διοργανώνεται με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων λειτουργίας του ΨΝΘ. Στόχο έχει, αφενός, να γνωστοποιήσει την πολυσχιδή δράση του Νοσοκομείου και, αφετέρου, να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με έργα της λεγόμενης «τέχνης του περιθωρίου», μιας έκκεντρης τέχνης που κινείται έξω από τα όρια της «συμβατικής» καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως αυτή εκφράζεται πρωτίστως από την πλευρά των τροφίμων του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου του ΨΝΘ και, δευτερευόντως, από την πλευρά των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών, οι οποίοι εμπνέονται από αυτήν και δημιουργούν τα δικά τους εικαστικά έργα.
Συνδιοργάνωση: Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Γ΄περιοδικών εκθέσεων/ώρα 18:30/είσοδος ελεύθερη
ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ… ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«ΕΙΔΩΛΙΟ. Ένας μικρόκοσμος από πηλό»
Διάρκεια έκθεσης: 3 Απριλίου 2017 – 31 Δεκεμβρίου 2018
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα πήλινα ειδώλια, μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία αρχαιολογικών αντικειμένων.
Ειδώλια κατασκευάζονταν στον ελληνικό κόσμο από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας και έτσι αποτελούν χαρακτηριστικό εύρημα των ανασκαφών τόσο σε νεκροταφεία όσο και σε οικισμούς προϊστορικών και ιστορικών χρόνων.
Συνολικά, παρουσιάζονται 672 ειδώλια από τα οποία 291 προέρχονται από τη Συλλογή του ΑΜΘ. Τα υπόλοιπα ειδώλια προέρχονται από το σύνολο των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει αυτή τη μεγάλη έκθεση με σκοπό όχι μόνο την κατανόηση τεχνικών στοιχείων, μορφολογίας και εξέλιξης αλλά και την ψηλάφηση των μηνυμάτων τα οποία μεταφέρουν αυτές οι μορφές που φθάνουν σε εμάς έχοντας ταξιδέψει από τα βάθη του χρόνου.
«ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ
από το Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας»
Διάρκεια έκθεσης: 14 Δεκεμβρίου 2017 – 15 Απριλίου 2018
Περιοδεύουσα έκθεση του Κρατικού Αρχαιολογικού Μουσείου Βαρσοβίας (ΚΑΒΜ), με πολλούς ήδη σταθμούς σε πόλεις της Πολωνίας και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πολυτιμότερα και πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα των συλλογών του KAMB. Παρουσιάζονται 445 εκθέματα, στη συντριπτική τους πλειονότητα κοσμήματα αλλά και άλλου είδους περίτεχνα εξαρτήματα ένδυσης. Η εκθεσιακή αφήγηση οργανώνεται σε 11 θεματικές ενότητες, ανάλογα με τα είδη, τις χρήσεις και τις τεχνικές διακόσμησης και κατασκευής των κοσμημάτων και των εξαρτημάτων ενώ ξεχωριστή ενότητα συνιστά ο περίφημος «Θησαυρός του Borucin».
«ΣΑΜΠΙΡ
της Έλενας Παπαδημητρίου»
Διάρκεια έκθεσης: 25 Φεβρουαρίου 2018 – 25 Μαρτίου 2018
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από την νέα δουλειά της ζωγράφου με θέμα γυναίκες από τη Μεσόγειο και με σαφείς αναφορές στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Προερχόμενες από 23 μεσογειακές χώρες, με διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους, οι γυναίκες της Παπαδημητρίου, ως ικέτιδες, ομιλούν σε μια κοινή γλώσσα των λιμανιών, ξεχασμένη από αιώνες, τη «σαμπίρ» και ο λόγος μετατρέπεται σε εικόνα, σε οπτική αφήγηση.
Η ζωγράφος αφηγείται μια προσευχή που αναπτύσσεται στον χώρο ως εικαστική εγκατάσταση. Μικτές τεχνικές δημιουργούν αδρές υφές και ανάγλυφες επιφάνειες που φιλοξενούν λέξεις, πρόσωπα, σύμβολα, διεγείροντας το συναίσθημα του θεατή που ταξιδεύει μαζί τους στη θάλασσα της Μεσογείου.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ
Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα | Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Διάρκεια έκθεσης: 2 Νοεμβρίου 2017 – 15 Απριλίου 2018