Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Από την πλατεία Αριστοτέλους και το Λιμάνι, στην Καλαμαριά και την Σταυρούπολη

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επισημοποιεί φέτος τη συνεργασία του με το Δήμο Παύλου Μελά (Τμήμα Αθλητισμού – Πολιτισμού) και το Δήμο Καλαμαριάς, προσκαλώντας το κοινό να νιώσει δυνατά τον παλμό της φετινής διοργάνωσης και την κινηματογραφική δύναμη του ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο του επετειακού 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η συνεργασία, που ξεκίνησε πιλοτικά πέρυσι, στο πλαίσιο του 19ου ΦΝΘ, φέτος διευρύνεται καθώς το Φεστιβάλ εντάσσει πλήρως τους δύο δήμους στον προγραμματισμό του με καθημερινές προβολές ντοκιμαντέρ του προγράμματος του 20ού ΦΝΘ, παρουσία των σκηνοθετών, οι οποίοι θα παρουσιάζουν τις ταινίες τους και μετά την προβολή θα συζητούν με το κοινό.

Στον Δήμο Καλαμαριάς, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», ενώ στον Δήμο Παύλου Μελά στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης».

Πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» Δήμου Παύλου Μελά (Λαγκαδά 221, τηλ. 2313 302833)

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7-9, τηλ. 2310-458.591)

Τιμή εισιτηρίων: 3 ευρώ.

Τα εισιτήρια θα εκδίδονται στους αντίστοιχους χώρους, πριν από την έναρξη των προβολών.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ»

Bρίσκεται στη Σταυρούπολη του Δήμου Παύλου Μελά και συγκεκριμένα στην οδό Λαγκαδά 221, απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου, πολύ κοντά στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο Δήμου Παύλου Μελά.

Έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει συνολικά 266 καθήμενους σε εξώστη και πλατεία.

Η πρόσβαση στo Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» είναι εύκολη και με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αστική συγκοινωνία του ΟΑΣΘ, δρομολόγια 27, 38, 56).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

  1. Σάββατο 3/3/2018, 20:00 Ευχαριστούμε για τη βροχή // Thank You For The Rain

Julia Dahr – Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Κένυα – 2017 – 91΄

Πριν από πέντε χρόνια, ο Κισιλού, ένας αγρότης από την Κένυα, ξεκίνησε να καταγράφει με μια κάμερα τη ζωή της οικογένειάς του, το χωριό του και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Όταν μια βίαιη θύελλα θα τον φέρει κοντά σε μια σκηνοθέτιδα από τη Νορβηγία, θα μεταμορφωθεί από πατέρας σε αρχηγό της κοινότητας και ακτιβιστή. Ένα ντοκιμαντέρ με ανατροπές, που φανερώνει το μέγεθος του κινήματος για την κλιματική δικαιοσύνη, αλλά και τη διάσταση ανάμεσα στον κόσμο της δημιουργού αυτής της ταινίας και στον κόσμο του πρωταγωνιστή της.

  1. Σάββατο 3/3/2018, 22:00 Ο άγνωστος του Facebook // En fremmed flytter IND

Nicole Nielsen Horanyi – Δανία – 2017 – 104΄

Ένα παράξενο παιχνίδι αποπλάνησης ανάμεσα σε ένα ζευγάρι που γνωρίστηκε μέσω φέισμπουκ ανατρέπεται, όταν το «θύμα» παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και βγαίνει στο κυνήγι της αλήθειας. Η απρόσμενα δυναμική αφήγηση μιας γυναίκας που ανακαλύπτει πως ο σύντροφός της είναι ένας ξένος συμπυκνώνει την άρρητη ανάγκη των ανθρώπων να αλλάζουν ταυτότητες πιστεύοντας σε κάτι μεγαλύτερο απ’ αυτούς, και μας κάνει να ταυτιστούμε τόσο με τον εξαπατημένο όσο και με τον απατεώνα.

  1. Κυριακή 4/3/2018, 20:00 Ένα σχολείο ενάντια στο ρατσισμό

Μιχάλης Αγραφιώτης – Ελλάδα – 2018 – 30′

Μετά την εγκατάσταση των προσφύγων, η προσφυγική κρίση μεταφέρθηκε στην ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Τη σχολική χρονιά 2016-17, το 1o Δημοτικό Σχολείο του Ωραιοκάστρου μετατράπηκε σε ένα παράλογο πεδίο μάχης από ρατσιστές που αντιδρούσαν στη φοίτηση εφτά παιδιών στις απογευματινές τάξεις.

  1. Κυριακή 4/3/2018, 20:00* Γλωσσοδέτες

Σίμος Κορεξενίδης – Ελλάδα – 2018 – 61′

Τι είναι οι γλωσσοδέτες; Γιατί υπάρχουν στη γλώσσα; Τι εξυπηρετούν; Τι είναι αυτό που συνδέει τόσο ανενδοίαστα κάποιες λέξεις με το γέλιο; Μπορεί μια τεκμηρίωση για τη γλώσσα να είναι ταυτόχρονα και μια σύγχρονη κοινωνική καταγραφή της ανθρώπινης αντίληψης της ευφορίας;

Ένα αστειογλωσσικοεκπαιδευτικοπαραμυθοτσαχπινογαργαλιάρικο ντοκιμαντέρ.

*(Η προβολή μετά το τέλος του Ένα σχολείο ενάντια στο ρατσισμό που ξεκινά στις 20:00)

  1. Δευτέρα 5/3/2018, 20:00 Ένα δέντρο θυμάται

Κώστας Φόλλας – Ελλάδα – 2018 – 88′

Η ιστορία του Λίντιτσε, που οι Nαζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν –κυριολεκτικά– ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ράινχαρντ Χάιντριχ. Ωστόσο, το μικρό τσεχικό χωριό, που είναι αδελφοποιημένο με το Δίστομο και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, όχι μόνο δεν σβήστηκε από τον χάρτη αλλά αποτελεί σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού.

  1. Τρίτη 6/3/2018, 20:00 Από την Αφρική με αγάπη – Ελληνοαιθιοπικά

Χριστίνα Βάζου – Ελλάδα – 2017 – 47′

Πού ανήκεις όταν, ενώ έχεις ελληνικές ρίζες και είσαι απόφοιτος του Λυκείου της Ελληνικής Κοινότητας Αντίς Αμπέμπα, έρχεσαι στην Ελλάδα και σε διαφοροποιούν; Γιατί δυσκολεύεσαι να αποκτήσεις την ελληνική ιθαγένεια, ενώ το ονοματεπώνυμό σου είναι ελληνικό; Το ντοκιμαντέρ δίνει φωνή στους Ελληνοαιθίοπες και αναδεικνύει θέματα δύναμης, ταυτότητας και διαφοροποίησης.

  1. Τρίτη 6/3/2018, 20:00* Ρωγμές // Cracks in the Walls

Δήμητρα Κόφτη – Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία – 2018 – 56′

Λαμπερά σούπερ μάρκετ βρίσκονται δίπλα σε ερείπια εργοστασίων στο Πέρνικ της Βουλγαρίας, όπου κάποτε βρισκόταν ένα από τα πιο σημαντικά βιομηχανικά κέντρα των Βαλκανίων. Το φιλμ αφηγείται έντονους ιστορικούς μετασχηματισμούς και ιστορίες οικονομικών κρίσεων, μέσα από τις εμπειρίες ανθρώπων που έχουν βιώσει περιόδους βιομηχανικής ανάπτυξης και παρακμής

*(Η προβολή μετά το τέλος του Από την Αφρική με αγάπη – Ελληνοαιθιοπικά που ξεκινά στις 20:00)

  1. Τετάρτη 7/3/2018, 20:00 Μεσόγειος – Η Ελληνική Λίμνη

Κώστας Βάκκας – Ελλάδα – 2018 – 152′

Όχημα πολιτισμού η Μεσόγειος, έγινε το κέντρο της πνευματικής ιστορίας. Εδώ όλες οι θρησκείες, οι επιστήμες και οι τέχνες μας γεννήθηκαν, αναμετρήθηκαν μεταξύ τους κι ωρίμασαν, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ιστορία. Η τεράστια εξάπλωση των αποικιών ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας στη διάδοση του ελληνικού πνεύματος σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

  1. Παρασκευή 9/3/2018, 20:00 Το πράσινο ψέμα // The Green Lie

Werner Boote – Αυστρία – 2017 – 93′

Ένα τολμηρό ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει πως τα λεγόμενα «οικολογικά» προϊόντα όχι μόνο δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την αληθινή βιωσιμότητα του πλανήτη αλλά, απεναντίας, αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, καταστρέφουν το περιβάλλον και αποκρύπτουν την πραγματική λύση στο πρόβλημα. Οι σκηνοθέτες ακολουθούν τα ίχνη των «πράσινων» εταιρικών ψεμάτων στις περιοχές των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών καταστροφών και συνομιλούν με διάσημους ειδικούς, όπως τον Νόαμ Τσόμσκι, που αναλύουν τον άρρηκτο δεσμό οικολογίας και οικονομίας.

  1. Σάββατο 10/3/2018, 20:00 Το Μπαλκόνι – Mνήμες Κατοχής

Χρύσανθος Κωνσταντινίδης – Ελλάδα – 2018 – 105′

Η ιστορία ενός ναζιστικού εγκλήματος στο χωριό Λιγκιάδες, στο επονομαζόμενο «Μπαλκόνι των Ιωαννίνων». Ένας Γερμανός ιστορικός μαγνητοφωνεί τις μαρτυρίες των επιζώντων και διερευνά τα γερμανικά αρχεία. Οι μεταπολεμικές γενιές ακούν για πρώτη φορά τις φωνές των προγόνων τους να περιγράφουν το έγκλημα. Τεκμήρια, μνήμες, πένθος αποτυπώνονται συνθέτοντας το συλλογικό τραύμα.

  1. Σάββατο 10/3/2018, 22:00 Εγώ κι ο ίσκιος μου: Ένα ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπάζογλου

Μιχάλης Αριστείδου, Ιωάννης Γρηγορόπουλος – Ελλάδα – 2017 – 100′

Μια παρέα φίλων ξεκινά ένα ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψει τον άνθρωπο και μουσικό Νίκο Παπάζογλου. Περπατάνε στα μονοπάτια που ο ίδιος διάβηκε, στα μέρη όπου έζησε, δημιούργησε, αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ένα ταξίδι σε Αθήνα, Νίσυρο, Θεσσαλονίκη, με τη μουσική να έχει τον πρώτο λόγο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ